Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
5 redenen om meer te genieten van frisse frambozen

5 redenen om meer te genieten van frisse frambozen

De roze framboos ziet er goed uit en kleurt onze zomer helemaal. Als een van onze favoriete zomerfruitjes kan deze vrucht niet ontbreken als verfrissende versnapering tijdens de warme zomerdagen. Vijf gezonde redenen om meer te genieten van frisse frambozen.

Meer over de framboos

frambozen De framboos hoort tot de rozenfamilie waartoe onder andere ook de bramen en de aardbeien toebehoren. Het zijn net zoals die andere twee vruchten schijnvruchten. Bij schijnvruchten gaan de vruchtbeginsels, de zaadknoppen en nog andere plantendelen meedoen met de vorming van vruchten. Daardoor zijn het kleine vruchtjes die dicht bij de kern van de vruchtplant zitten. Je hebt zowel roze als rode frambozen.

1. Goed voor het metabolisme

platte buik Frambozen zijn een ideale hongerstiller. Ze bevorderen de spijsvertering en het metabolisme of de stofwisseling van het lichaam. Het metabolisme is het proces waarbij voeding omgezet wordt naar energie die het lichaam kan gebruiken om in leven te blijven. Als je lichaam die voeding snel omzet naar brandstof heb je een snel metabolisme, als dat wat trager gaat, heb je een trager metabolisme. Je metabolisme gaat eveneens over de hoeveelheid calorieën die je lichaam verbrandt door basisactiviteiten te doen, zonder extra beweging erbij. Al een klein handje frambozen kan een gunstig effect op je stofwisseling en dus op je dieet hebben. Lees ook: 6 manieren om je metabolisme een boost te geven op oudere leeftijd

2. Bevordert spierherstel

trillende spieren Goed nieuws voor wie regelmatig beweegt en sport. Deze vruchtsoort bevat cyanidine-3-glucosylrutinoside. Dat is een stof die spierherstel bevordert na fysieke inspanningen. Als je een zware training achter de rug hebt, is het dus een goed idee om frambozen te eten om je spieren vlugger te laten herstellen. Zo zal je ook minder last hebben van spierpijn de dag erna.

Lees ook: Deze voeding biedt een natuurlijke oplossing voor spierpijn

3. Stabiliseert bloedsuikerspiegel

Frambozen bevatten heel veel vezels. Dat maakt hen niet alleen goede vruchten om toe te voegen aan je dieet, maar maakt hen ook een gepast tussendoortjes voor mensen met diabetes. Die vezels zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel op langere termijn. Door veel vezels te eten, heb je dan ook minder kans op diabetes type 2. Dat is de vorm van diabetes waar je zelf nog invloed op hebt via je voedingspatroon. Vezels zorgen ervoor dat de koolhydraten trager uit het eten opgenomen worden, waardoor de bloedsuiker stabiel blijft.

Lees ook: Alles wat je moet weten over diabetes

4. Gezondere huid

alcohol huid De vitamine C die in frambozen aanwezig is, versterkt het immuunsysteem. Een beter immuunsysteem heeft niet alleen minder snel ziek zijn als gevolg, maar ook een mooiere huid met minder rimpels. Frambozen zijn een wondermiddel voor de huid. Ze beschermen tegen UV-stralen en verminderen ouderdomsvlekjes. Ook je jeugdigheid profiteert mee van frambozen, aangezien ze de collageenproductie stimuleren en daardoor rimpelvorming tegengaan of verminderen. Je kan frambozen eten om van binnenuit mooi te worden, maar je kan ze evengoed verwerken in een DIY-gezichtsmasker. Lees ook: Dit is de oplossing voor een droge huid

5. Vitalere ogen

De vitamine C helpt daarnaast om de ogen te beschermen tegen UV-licht. Frambozen helpen de ogen verder door droogheid te voorkomen, omdat de aanwezige voedingsstoffen zorgen voor voldoende traanvocht. Het bestanddeel zeaxanthine vermindert dan weer schade aan het oog, wat oogziektes kan voorkomen.

Lees ook: Last van droge ogen? Dit kunnen de oorzaken zijn

6. Goed voor hart en bloedvaten

 Frambozen zijn een gezond hulpmiddel om het bloed te verdunnen en daardoor bloedproppen te voorkomen, de grote veroorzakers van beroertes en hartaanvallen. Daarom is het wel af te raden frambozen te eten als je bloedverdunners gebruikt. De aanwezige kalium in de vruchtsoort is dan weer goed voor het hart. Het geeft de gezondheid ervan een stevige boost.

Lees ook: Verwen je hart: deze voeding zorgt voor een gezond hart

Die frisse frambozen zorgen dus voor een frisse gezondheid en glow.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"