Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
vijgen

5 redenen om meer vijgen te eten

Op de vraag of vijgen gezond zijn, hebben we alvast een positief antwoord. Ze zijn vrij zoet en ze smaken overheerlijk. Een gezonde vervanging voor de zoetebekjes onder ons. Dit is waarom je meer vijgen moet eten!

Meer over de vijg

vijgen De vijg is afkomstig van de vijgenboom. De vrucht is een schijnvrucht gevormd uit de bloembodem en de bloem. Ze is oorspronkelijk vrij droog en heeft een friszoete smaak waarvan het water ons al in de mond loopt. Wie de vrucht koopt, kan er optimaal van genieten, aangezien de pitten, het vruchtvlees en zelfs de schil eetbaar zijn. De schil is dun en leerachtig, maar makkelijk om door te bijten. Je hebt vijgen met een groen-geel omhulsel of vijgen met een blauw-violet omhulsel, afhankelijk van de soort vijgen. Het zoete vruchtvlees is altijd wit-roze of donkerrood van kleur. Je kan smullen van verse vijgen of van de overheerlijke vijgenconfituur op een biologische cracker met vijgensmaak. Nooit te veel vijgen, toch?

 

1. Betere spijsvertering

Vijgen zijn niet alleen superlekker, maar ook supergezond. Zeker voor onze spijsvertering doet de vrucht wonderen. Vijgen dragen bij aan het voorkomen van ziekten, doordat ze enorm veel vezels bevatten. Vezels zijn essentieel om de spijsvertering vlotter te doen verlopen. Verder helpen ze ook tegen bijkomstige klachten zoals constipatie, indigestie en maagpijn.

2. Medicijn tegen keelpijn

Deze vrucht bevat veel mucilage. Dat is een soort plantenlijm en een heel plakkerige substantie die de slijmen in de keel kan losmaken en zo keelpijn kan verhelpen. Het is een natuurlijk middeltje dat al sinds de Romeinse tijd gebruikt wordt.

3. Sterkere botten

vijgen Door de rijkelijke aanwezige hoeveelheden calcium en kalium helpt de fruitsoort om botten te verstevigen. Calcium en kalium zijn essentiële mineralen die de aanmaak van botweefsel bevorderen en de kans op botontkalking verkleinen. Verder bevat de vrucht ook nog fosfor, een stof die de groei van botten bevordert en de schade sneller herstelt. Vroeger werd al gezegd dat vijgen ouderen sterker maakten, dat is op vlak van botstevigheid nog steeds zeker het geval.

4. Werkt bloeddrukverlagend

Die hoeveelheid kalium helpt niet alleen onze botten sterker te maken, maar is ook belangrijk om de hartslag en de bloeddruk onder controle te houden. Daardoor hebben vijgen een bloeddrukverlagende werking. Ook de bloedsuikerspiegel wordt er stabieler door, waardoor het eveneens een positieve invloed kan hebben op mensen die diabetes hebben.

Lees ook: Dit is waarom de cactusvijg zo gezond is Wij voegen de vijgen maar al te graag toe aan onze zomerse salades!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"