Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
huilen goed voor je

5 redenen waarom huilen goed voor je is

We hebben allemaal wel eens nood om te wenen, of je het nu toegeeft of niet. Wanneer je een triestige film hebt gekeken, je iets onrechtvaardig hebt gelezen of het je gewoon allemaal te veel wordt: vroeg of laat moet je het eruit laten. Dit is waarom huilen goed voor je is.

Veel mensen hebben het gevoel dat tranen een teken van zwakte zijn, maar dat zijn ze zeker niét. Vergeet het taboe errond en laat jezelf eens goed gaan, want newsflash: iedereen weent af en toe. Het is bovendien gezonder voor je om de tranen eens goed te laten stromen in plaats van alles op te kroppen en nooit toe te geven aan je emoties.

Lees ook: 3 negatieve emoties waar je een positieve draai aan kan geven (en dat is gezond!)

1. Huilen lucht op

Probeer jij ook vaak krampachtig je tranen in te houden? Voel je jezelf daarna écht beter? Waarschijnlijk niet. Het is nu eenmaal zo dat je na een stevige weensessie een gevoel van opluchting hebt. Het verdriet is eruit en je voelt je weer even beter. Je voelt je weer klaar om er tegenaan te gaan. De tranen tegenhouden hebben net het tegenovergestelde effect.

2. Loslaten

huilen goed voor je
Huilen lucht niet alleen op, het geeft ons ook de kans om dingen los te laten. Zeker wanneer je al lange tijd dingen hebt opgekropt. Dan is de tranen over je wangen laten rollen net dat duwtje in de rug dat je nodig hebt om het probleem los te laten. Dat betekent niet dat je automatisch alles vergeten bent, maar het kan helpen om de zaken een plaats te geven en verder te proberen gaan.

3. Verlaagt je stressniveau

Wanneer je verdrietig bent, kan je de uitdrukking 'een druk op je schouders' plots heel letterlijk nemen. Verdriet zorgt voor stress, omdat je teleurgesteld bent in iets of iemand en je jezelf zorgen maakt over iets. Huilen neemt die druk van je schouders af en vermindert daarmee het stressgevoel. Net omdat je opgelucht bent en meer kan loslaten, zal de stress al iets minder aanwezig zijn in je lichaam.

Lees ook: Dankzij deze Scandinavische trend heb jij minder stress

4. Tranen maken je sterker

Wie toegeeft aan zijn emoties en durft te wenen is zeker niét zwak, maar net een heel sterk persoon. Je stelt jezelf kwetsbaar op en raapt de moed bijeen om je ware emoties te erkennen en naar buiten te laten komen. Je wordt er alleen maar sterker van!

5. Het is menselijk

 Dit laatste puntje is misschien wel de belangrijkste reden om te onthouden: wenen is menselijk. Iedereen doet het. Of ze het nu toegeven of niet. Of ze het nu in openbaar doen of niet. Dat zit al eeuwenlang in onze genen. In vroegere tijden weenden we alleen door de irritaties aan de ogen of oogziektes, waardoor tranen een gevoel van pijn symboliseerden. Na verloop van tijd evolueerden ze daarnaast ook nog tot een signaal om hulp te vragen en empathie op te wekken. Ook nu zijn we snel geneigd mensen die wenen te troosten en te helpen. Het zit dus letterlijk in ons om te wenen. Niets om je over te schamen.

Lees ook: 5 eenvoudige trucjes om je mentale gezondheid te verbeteren

Onthoud dus zeker dat wenen menselijk is en dat een stevige huilbui je alleen maar sterker maakt. Dat is waarom huilen goed voor je is. Let it go!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"