Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
minder plastic

Vier tips om minder plastic te gebruiken

Onze afvalberg van plastic blijft maar groeien en heeft een negatieve impact op ons milieu en onze wereld in het algemeen. We maken het onszelf zo moeilijk met al onze verpakkingen, terwijl het net heel simpel is om via kleine aanpassingen de plasticberg te verkleinen. Hier vind je vier tips om minder plastic te gebruiken, want we vinden een gezonde wereld even belangrijk als een gezond lichaam!

Waarom?

minder plastic Eerst en vooral is het misschien belangrijk om te vertellen waarom het belangrijk is om zo weinig mogelijk plastic te gebruiken. De productie van plastic is enorm vervuilend, omdat hier olie gebruikt wordt. Bij het vernietigen van plastic kiest men vaak voor verbranding of dumping, wat die schadelijke olieën de lucht instuurt. Plastic is niet recycleerbaar wat betekent dat je er dus niets meer mee kan doen. Bovendien vergaat het ook extreem traag en is het niet afbreekbaar door de natuur. Wanneer je plastic op straat of in de zee gooit, breekt het af in microdeeltjes. Dat is heel slecht voor de fauna en de flora die leven in het water.

1. Herbruikbare flessen

Koop geen plastic waterflessen meer, maar kies voor een herbruikbare fles die je opnieuw kan vullen met kraantjeswater. Een thermos is ook ideaal om thee warm te houden en zo mee te nemen naar het werk. Zo gebruik je niet alleen minder plastic, maar blijft je thee ook warm: win-win!

2. Kies voor een plasticvrij alternatief

minder plastic Als je in de winkel kan kiezen tussen producten die verpakt zitten in karton of producten die verpakt zitten in plastic, kies dan voor de kartonnen verpakking. Deze verpakking is wel recycleerbaar, in tegenstelling tot plastic. Al blijft het beste alternatief nog steeds om je voeding gewoon op de versmarkt te kopen, zodat je jouw eigen verpakkingen kan meenemen. Hetzelfde geldt voor dranken. Kies voor melk in glazen flessen, in plaats van kartonnen bussen. Hier is glas dan weer de beste optie, omdat deze beter recycleerbaarder zijn dan karton. Eens je die bewuste denkoefening hebt gemaakt, gaat dat vanzelf!

3. Neem je eigen boodschappentas mee

duurzaam boodschappen doen Of je nu gaat shoppen, naar de supermarkt of naar de versmarkt gaat: neem je eigen boodschappentas mee. Al ben jij de enige in de winkel die dag die een plastic zakje afwijst, alle beetjes helpen. Zeker in het geval van het milieu. Investeer in een mooie totebag of gebruik een herbruikbare doos waar je makkelijk alles kan insteken.

4. Recycleren kan je leren

minder plastic Sorteer al je afval zeker op de juiste manier. Het lijkt voor jou misschien banaal, maar maakt een groot verschil voor de planeet. Maak een onderscheid tussen de categorieën PDM, restafval en fruit- en groentenafval. Als je hier thuis aparte zakken en vuilbakken voor voorziet, maak je het jezelf ook al makkelijker. Recycleren kan nog een stapje verdergaan dan voeding alleen. Heb je bijvoorbeeld oude kleren die je niet meer draagt? Heb je veel spullen liggen die je nooit meer gebruikt? Denk dan eens na aan welk goed doel je ze kan geven. Zo krijgen je spullen en kleren een tweede leven.

Lees ook: 3 kleine aanpassingen die het milieu helpen

Dankzij deze tips om minder plastic te gebruiken, zit jij alvast op de goede weg!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"