Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
droog borstelen

5 topredenen om te starten met dry brushing

Dry brushing betekent zoveel als 'je huid droog borstelen'. Maar hoe doe je dat juist? Wie het gebruik niet kent, heeft waarschijnlijk allerlei tegenwerpingen en vindt het maar raar. Toch heeft borstelen zonder water en zeep allerlei voordelen voor je gezondheid. Dit zijn de meest opvallende:

1. Natuurlijke lymfedrainage

'Een borstel gebruik je toch voor je tanden, of voor je haar?' horen we je denken. Mispoes! De huid heeft, als ons grootste orgaan, ook behoefte aan een diepe reiniging. Het borstelen van je lichaam is van oorsprong een ayurvedisch gebruik om ontstekingen in het lichaam tegen te gaan. Door met zachte, circulaire bewegingen te schrobben, steeds in de richting van je hart, wordt het lymfestelsel geactiveerd. Hierdoor vinden gif-en afvalstoffen een uitweg. Als je je huid regelmatig borstelt-begin steeds bij je voeten en werk dan naar boven toe-hoef je geen (half)jaarlijkse lymfedrainage te boeken in het schoonheidssalon.

2. Het verbetert je doorbloeding

Droog borstelen is ook geweldig voor de doorbloeding van het hele lichaam. Die verhoogde circulatie zorgt vrijwel onmiddellijk voor een stralende, vitale teint. Niet alleen houdt een goede doorbloeding je huid schoon, maar het zorgt ook voor een betere celdeling en celgroei (en dat is precies wat we nodig hebben om er jong uit te blijven zien!)

3. Het verjaagt de stress

Dry brushing werkt heerlijk ontspannend. Het heeft veel weg van een massage. Het effect van de betere doorbloeding merk je vrijwel meteen, zodat je het lekker warm krijgt en ook heerlijk kan genieten van de vrijgekomen energie.

3. Het verjaagt de stress

Dry brushing werkt heerlijk ontspannend. Het heeft veel weg van een massage. Het effect van de betere doorbloeding merk je vrijwel meteen, zodat je het lekker warm krijgt en ook heerlijk kan genieten van de vrijgekomen energie.

4. Scrub, maar dan puur natuur

droog borstelen
Door droog te borstelen (zonder toevoeging van (kalkhoudend) water en (chemische) zeep) kan je hetzelfde effect bereiken als een scrub in de sauna of onder de douche, met als grootste bonus dat je er de bovenstaande gezondheidsvoordelen bijkrijgt. Dry brushing verwijdert dode huidcellen. Daardoor kan je huid weer beter ademen én heb je minder last van verstopte poriën.

5. Je lever en nieren werken er beter door

En dan is er nog een prachtige nevenwerking. Samen met de lever en nieren staat je huid in voor de ontgifting van je lichaam. Droog borstelen zorgt ervoor dat je huid beter kan ‘ademen’ en het maakt, zoals we al zeiden, komaf met dode huidcellen. Het verwijderen van deze huidcellen is daarom zeker niet alleen esthetisch. Dankzij dry brushing is je huid veel beter in staat om te zweten en kunnen afvalstoffen zo veel makkelijker afgevoerd worden. Je lever en nieren moeten nu minder van deze zware ontgiftingslast op zich nemen, waardoor hun werking beter wordt. Vraag in een parfumerie of bij de drogist naar een badborstel met een lange steel en haren die niet al te ruw zijn. Die heb je nodig voor je rug, tenzij je boft en iemand voor jou elke dag je rug wil schrobben. Maar dat niet alleen: een modelletje met een handvat borstelt ook makkelijker; je kan namelijk iets meer kracht zetten. Al moet je dat zeker niet te veel doen, zeker als je een gevoelige huid hebt. Je huid mag er achteraf lichtjes 'geschrokken' uitzien door het contact met de borstel, maar ook met het effect van de doorbloeding mag ze er niet rood uitzien. Op je benen ben je het beste voorzichtig, want als je daar met de 'grove borstel' over heen gaat zou je last kunnen krijgen van spatadertjes. De huid rondom je borsten is heel teer; die sla je liever volledig over. Achteraf kan je je huid nog verwennen met je lievelingsolie. Breng de lichaamsolie aan op de droge plekken (je voetzolen, ellebogen en knieën) of op je hele lichaam. Maar dat laten we aan jou over. De meeste mensen lopen na het borstelen zo over van de energie dat ze meteen honderd en één dingen willen ondernemen!
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo