Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
voordelen van boekweit

5 verrassende voordelen van boekweit voor je huid en je haar

Boekweit is als kruidachtige plant een gezonde vervanger voor tarwe of andere volkoren graansoorten. Het is niet alleen goed voor je weegschaal, maar blijkt ook te werken als schoonheidsmiddeltje. Dit zijn 5 verrassende voordelen van boekweit voor je haar en je huid.

Boek-wat?

Boekweit is een vruchtzaad dat nauw verwant is aan rabarber, zuring en duizendknoop. Het gaat om graanachtige zaden die dezelfde grootte hebben als tarwekorrels, maar vergis je niet: het zijn geen tarwekorrels en ook geen granen. Zowel in geroosterde als niet-geroosterde vorm is boekweit gezond. De geroosterde variant is ook bekend als kasha. voordelen van boekweit
Het is een ideale vervanger voor tarwe, rogge, gerst en haver. Boekweitpasta is bovendien meer vullend dan elke andere pastasoort. Het bevat minder calorieën, is vrij van verzadigde vetten en cholesterol, en geeft je vlugger een verzadigd gevoel. Hierdoor ga je er minder van eten dan je van een andere soort pasta zou doen. Dit is dus een goede keuze voor wie wil afslanken.
Is boekweit dan alleen goed voor de gezondheid en het lichaam? Zeker niet! Er zijn nog heel wat andere voordelen van boekweit, onder andere je huid en haar profiteren mee van dit vruchtzaad:

1. Gezonde en stralende huid

voordelen van boekweit
Een goede balans van alle voedingsstoffen in het lichaam is essentieel voor een gezonde en stralende huid. De kwaliteit van je huid hangt grotendeels af van je genen, maar ook je voeding en levensstijl beïnvloeden hoe goed je huid eruitziet. Boekweit bevat koolhydraten, vitaminen, mineralen, veel vezels, natrium en aminozuren. Allemaal voedingsstoffen die niet alleen je algemene gezondheid, maar ook jouw huid een mooie boost geeft.

2. Bescherming tegen de zon

Boekweit is rijk aan rutine. Dat is een flavonoïde met een gunstig effect op de doorbloeding van het lichaam en een beschermende werking. Rutine zorgt voor bescherming tegen de zon en kan dus huidschade veroorzaakt door UV-stralen tegengaan. Boekweit bevat grote hoeveelheden van dit flavonoïde en is daarmee een natuurlijke zonnebrandolie. Voeg hier nog een goede zonnecrème aan toe en je bent helemaal klaar om in de zon te gaan liggen!

Lees ook: Natuurlijk bruin dankzij deze 5 belangrijke tips

3. Anti-aging

voordelen van boekweit
De krachtige antioxidanten en flavonoïden in boekweit voorkomen samen vroegtijdige veroudering van de huid. Wie veel boekweit eet, maakt dus meer kans op een jongere huid. Ook magnesium draagt hiertoe bij. Dit mineraal verbetert de bloedcirculatie. Hierdoor krijgt de huid meer zuurstof, waardoor rimpels en lijntjes minder snel zullen verschijnen.

4. Stimuleert haargroei

Complexe koolhydraten zijn goed voor een gezonde haargroei. Aangezien boekweit voor 75% uit complexe koolhydraten bestaat en daarbij ook nog eens rijk is aan vitamine A, vitamine B en zink, is het voedingsmiddel een echte stimulans voor haargroei. Het zou ook helpen tegen haaruitval, roos en gespleten haarpunten. Goedkoper dan een kappersbezoekje!

5. Verbetert gezondheid haar

De aanwezige vitamine B6 beïnvloedt de haargroei en de gezondheid van het haar positief. Deze vitamine is oplosbaar in water, wat betekent dat ons lichaam deze vitamine niet kan opslaan. Daarom moet die worden aangevuld via onze voeding. Boekweit is een geweldige bron van dit vitamine B-complex. In combinatie met andere elementaire voedingsstoffen versterkt boekweit de gezondheid van het haar en gaat het beschadiging tegen.

Lees ook: Dun en futloos haar? 5 tips die écht werken

Boekweit is dus een gezonde variant voor verschillende tarwesoorten én een schoonheidsmiddeltje tegelijkertijd. De voordelen van boekweit maken dit voedingsmiddel zeker het proberen waard.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"