Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
sperziebonen

5 x straffe voordelen van de sperziebonen

Onze voorkeur gaat altijd uit naar groenten en fruit in het seizoen, omdat we daardoor bewust omgaan met het milieu, met de omgeving en de natuur. Groenten en fruit uit het seizoen zijn bovendien veel rijker aan vitaminen en mineralen.

De lente is het moment waarop we bijvoorbeeld veel sperziebonen kunnen eten. En die sperziebonen? Die brengen 5 straffe gezondheidsvoordelen met zich mee.

Meer over de sperzieboon

sperziebonen
De bonen zijn eigenlijk peulvruchten of omhulsels van zaden. De sperziebonen staan ook bekend als prinsessenbonen. De soort is afkomstig vanuit Zuid-Amerika en Suriname. Net zoals voor zowat elke andere groente geldt, is het wat de bonen betreft ook hoe verser, hoe beter. De versheid zorgt ervoor dat het lichaam meer voedingsstoffen kan opnemen.

1. Natuurlijke ontstekingsremmers

Voor wie last heeft van diabetes, zijn sperziebonen een goed idee. Diabetes ontstaat door een chronische ontsteking in het spijsverteringsstelsel. De groente bevat heel veel antioxidanten waardoor die ontstekingen tegengegaan worden en daarmee ook diabetes afgeremd kan worden. Dat heeft de groente te danken aan het aanwezige quercetine, een stofje met veel ontstekingsremmende eigenschappen. De vezels die aanwezig zijn in de bonen zorgen er bovendien voor dat alle voedingsstoffen beter opgenomen worden door het lichaam.

2. Natuurlijke bron van serotonine

Wist je dat deze groente kan dienen als een natuurlijke bestrijder van depressie? Het bevat namelijk serotonine, het gelukshormoon. Als je serotoninegehalte te laag is, kan je last hebben van slapeloosheid en depressie. Het is dus zeer belangrijk dat je lichaam voldoende serotonine bevat. Een natuurlijke vervanger voor antidepressiva is het proberen waard. Lees ook: 4 tips om de aanmaak van gelukshormoon te stimuleren

3. Goed voor de bloedvaten

Deze boontjes bevatten heel veel fytonutriënten in de vorm van onder andere carotenoïden en flavonoïden. Deze staan erom bekend veel antioxidanten te bevatten. Die antioxidanten in combinatie met de aanwezige Omega-3 vetzuren zijn een stimulans voor de bloedvaten. Een betere conditie van het bloedvatenstelsel is positief voor het hart. Hoe meer carotenoïden, hoe gezonder het hart.

Lees ook: Verwen je hart: deze voeding zorgt voor een gezond hart

4. Betere spijsvertering

opgeblazen gevoel
Dat vezels goed zijn voor de spijsvertering dat weten we al lang. Deze vezels zitten ook in sperziebonen, waardoor de groentjes geschikt zijn om problemen met de spijsvertering te verlichten of te genezen. Je kan de groente zeker toevoegen aan je menu wanneer je last hebt van onder andere prikkelbare darm, diarree en constipatie.

5. Helpt tegen bloedarmoede

De bonen kunnen ook helpen tegen bloedarmoede, aangezien ze rijk zijn aan ijzer. Wanneer iemand bloedarmoede heeft, is er sprake van een groot tekort aan rode bloedcellen in het lichaam. Een ijzertekort is hier vaak de grote verantwoordelijke voor. Naast ijzer bevatten ze ook nog eens vitamine C, wat de opname van de ijzer zelfs vergemakkelijkt. Voeg jij de sperziebonen toe aan je lentemenu?
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"