5 x straffe voordelen van de sperziebonen
Onze voorkeur gaat altijd uit naar groenten en fruit in het seizoen, omdat we daardoor bewust omgaan met het milieu, met de omgeving en de natuur. Groenten en fruit uit het seizoen zijn bovendien veel rijker aan vitaminen en mineralen.
De lente is het moment waarop we bijvoorbeeld veel sperziebonen kunnen eten. En die sperziebonen? Die brengen 5 straffe gezondheidsvoordelen met zich mee.
Meer over de sperzieboon
1. Natuurlijke ontstekingsremmers
Voor wie last heeft van diabetes, zijn sperziebonen een goed idee. Diabetes ontstaat door een chronische ontsteking in het spijsverteringsstelsel. De groente bevat heel veel antioxidanten waardoor die ontstekingen tegengegaan worden en daarmee ook diabetes afgeremd kan worden. Dat heeft de groente te danken aan het aanwezige quercetine, een stofje met veel ontstekingsremmende eigenschappen. De vezels die aanwezig zijn in de bonen zorgen er bovendien voor dat alle voedingsstoffen beter opgenomen worden door het lichaam.
2. Natuurlijke bron van serotonine
Wist je dat deze groente kan dienen als een natuurlijke bestrijder van depressie? Het bevat namelijk serotonine, het gelukshormoon. Als je serotoninegehalte te laag is, kan je last hebben van slapeloosheid en depressie. Het is dus zeer belangrijk dat je lichaam voldoende serotonine bevat. Een natuurlijke vervanger voor antidepressiva is het proberen waard. Lees ook: 4 tips om de aanmaak van gelukshormoon te stimuleren
3. Goed voor de bloedvaten
Deze boontjes bevatten heel veel fytonutriënten in de vorm van onder andere carotenoïden en flavonoïden. Deze staan erom bekend veel antioxidanten te bevatten. Die antioxidanten in combinatie met de aanwezige Omega-3 vetzuren zijn een stimulans voor de bloedvaten. Een betere conditie van het bloedvatenstelsel is positief voor het hart. Hoe meer carotenoïden, hoe gezonder het hart.
Lees ook: Verwen je hart: deze voeding zorgt voor een gezond hart