Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
prikkelbaredarmsyndroom

5 x voeding die helpt tegen het prikkelbaredarmsyndroom

Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) is een ziekte die heel vaak voorkomt, maar wat houdt deze aandoening aan de darmen nu eigenlijk juist in?

Er bestaat nog best veel verwarring over bij mensen die hier geen last van hebben. Anderen denken dan weer te vlug dat ze dit syndroom zelf hebben, terwijl de dokter de term nooit in de mond heeft genomen. Het is meer dan gevoelige darmen alleen!

Wat is het PDS?

menstruatie
Het prikkelbaredarmsyndroom staat bekend als spastische colon. Het is een chronische spijsverteringsstoornis die ontstaat door abnormale of pijnlijke contracties van de darmen. Hier gaat het voornamelijk over overgevoeligheid van de dikke darm, gekenmerkt door een extreem opgeblazen gevoel en buikpijn die gepaard gaat met diarree of constipatie. Het komt voor bij meer dan de helft van de bevolking, wat het een veelvoorkomende aandoening maakt. Vrouwen hebben hier doorgaans meer last van dan mannen. Het is een aandoening die niet kan worden opgespoord via bloedonderzoek. Ook een colonoscopie of röntgenonderzoek zijn hier niet voldoende, daarom bestaan er een aantal klinische criteria waar een patiënt aan moet voldoen, voor de arts over PDS zal spreken.

Symptomen

buikvet
De symptomen van PDS hebben bijna allemaal met pijn en problemen tijdens het verteringsproces te maken. Toch kunnen die voor iedereen variëren wat intensiteit betreft, ook heeft niet iedereen last van alle symptomen. Wie regelmatig last heeft van een opgeblazen gevoel, winderigheid, buikkrampen- en -pijn, diarree of constipatie, veel naar toilet moet, verandering in de stoelgang opmerkt en last heeft van rommelende darmen zou wel eens met het prikkelbaredarmsyndroom te maken kunnen hebben. Neem echter geen te voorbarige conclusies en laat je huisarts de diagnose stellen.

Wat kan je eraan doen?

Jammer genoeg is voorlopig geen medicijn dat deze chronische ziekte volledig geneest. Het enige wat momenteel kan gedaan worden, is proberen om de symptomen zoveel mogelijk te verlichten en te verminderen. Dat gebeurt meestal via krampwerende medicatie en voeding die de spijsvertering bevordert. Op doktersadvies wordt meestal aangeraden om zo weinig mogelijk lactose, gluten en koolhydraatrijk voedsel te eten. Onderstaande groenten staan bekend om hun stimulerende werking op de spijsvertering.

1. Wortel

prikkelbaredarmsyndroom
Wie veel verteringsproblemen ervaart, wordt vaak wortels aangeraden. De vitamine A in de groenten beschermen het membraan van je maag en darmen, wat kan helpen om je darmen in betere gezondheid te houden. Vooral voor wie last heeft van brandend maagzuur, diarree, constipatie of gastritis is het toevoegen van de oranje groente aan het menu een goed idee.

2. Tomaat

prikkelbaredarmsyndroom
Tomaten zitten vol met magnesium en kalium. Dat maakt deze vruchtgroente geschikt voor de gevoelige maag en gevoelige darmen. Door de aanwezige mineralen en voedingsstoffen zoals lycopeen bevordert een tomaat het spijsverteringsproces. Het eten van tomaten kan bovendien ook de stoelgang gezond houden en constipatie voorkomen door de hoeveelheid vocht en vezels die ze bevatten.

3. Artisjok

gezondheidsvoordelen van artisjok
Al in de tijd van de Grieken en de Romeinen was de artisjok de groente bij uitstek om de spijsvertering een boost te geven. De hoofdverantwoordelijke voor dat effect is het ingrediënt cynarine. Dat is een antioxidant die de aanmaak van gal bevordert, waardoor je meer vitaminen en mineralen opneemt. De distelplant is verder ook rijk aan vezels, wat altijd goed is om de spijsvertering te bevorderen. Ze helpen eveneens tegen brandend maagzuur en misselijkheid.

4. Komkommer

Ook komkommers verbeteren de werking van de spijsvertering. Ze bevatten veel voedingsstoffen en mineralen zoals calcium, foliumzuur, vitamine C en erepsine. Erepsine is een enzym dat instaat voor de splitsing van eiwitten in aminozuren. Dat enzym speelt een belangrijke rol bij de vertering van onze voeding, omdat het onder andere mee het darmsap dat vrijkomt aanmaakt. Komkommer eten is goed voor het verlichten van maag- en darmklachten zoals winderigheid en maagzuur.

Lees ook: Waarom komkommer een natuurlijke mooimaker is

5. Citroenwater

Citroenwater gezond
Citroen is een mooie bron van vitamine C en helpt in combinatie met water de spijsvertering te bevorderen. Citroensap gemengd met lauw water in de ochtend op een nuchtere maag is bijvoorbeeld ideaal om je lichaam klaar te stomen om te beginnen verteren. In SkinnyLove vind je eveneens citroen en veel vezels terug. Een drankje op basis van natuurlijke ingrediënten dat je spijsvertering onmiddellijk een boost geeft.
Deze voedingsmiddelen zijn perfect om het prikkelbaredarmsyndroom mee te bestrijden en de spijsvertering te bevorderen!
Vorig artikel Tofu bereiden: zo wordt het áltijd lekker!