Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
gezond haar

5 x voedingsmiddelen die je gezond haar opleveren

We dromen allemaal van een glanzende, stralende haardos met mooie lokken waar iedereen jaloers op is. In de realiteit moeten we het vaak doen met een doffe haardos en glansloze lokken, waar we elke ochtend lang mee bezig zijn om ze wat deftig in de plooi te krijgen.

Schoonheid begint vanbinnen. Het spreekt dus voor zich dat gezonde voeding niet alleen een invloed heeft op een gezond lichaam, maar ook op een gezonde haardos. Dit zijn vijf voedingsmiddelen die je gezond haar opleveren. Je haar mooi eten, is alvast goedkoper dan een bezoekje aan de kapper!

1. Eiwitten

recept
Ons haar bestaat voornamelijk uit eiwitten. Meer specifiek het eiwit keratine. Lichaamscellen die keratine bevatten, worden voortdurend afgestoten om vervolgens vervangen te worden door nieuwe cellen. Dat is het geval bij bijvoorbeeld huidcellen en de cellen die haarzakjes aanmaken. Je verliest er, maar je lichaam maakt er weer nieuwe aan. Het is dus geen verrassing dat eiwitten essentieel zijn om je haar mooi te houden. Hoe minder eiwitten je eet, hoe minder eiwitten je haarzakjes kunnen onderhouden, met als resultaat dat je haar er doffer uitziet en breekbaarder wordt. Voor meer glans en gezonder haar is eiwitrijke voeding dus ideaal. Je vindt eiwitten terug in fruit zoals mango, bessen en aardbeien, in groenten zoals broccoli en champignons en in eieren of magere kaas. Ook vis zoals tonijn en haring en vlees zoals kip en kalkoen vullen jouw eiwitvoorraad aan.

2. Spinazie

spinazie
Donkere groene groenten zijn in het algemeen goed voor het haar, omdat ze vitamine A en C bevatten. Die vitamines zijn noodzakelijk om de olie die wordt afgescheiden door haarfollikels aan te maken. Die olie bevordert de natuurlijke glans van het haar. Een van die groenten is bijvoorbeeld spinazie. Spinazie draagt heel wat belangrijke vitaminen in zich die jou in no time de haardos van je dromen bezorgt. Ijzer maakt de haren sterker, zink houdt de haarzakjes sterk en kalium en calcium houden het haar gezond en geven het de nodige glans.

3. Boerenkool

gezond haar
IJzer doet zelfs veel meer dan alleen maar het haar sterker maken. Ook in boerenkool vind je een grote voorraad van het mineraal terug. Hier is het de sterspeler. Maar waarom is dat nu eigenlijk zo belangrijk voor ons haar? Een ijzertekort kan tot bloedarmoede leiden. De haarfollikel en de haarwortel worden gevoed door een bloedaanvoer vol voedingsstoffen, dus bloedarmoede zou hier een nefaste impact op hebben. Op lange termijn kan dit zelfs haaruitval met zich meebrengen, om aan te tonen hoe belangrijk voldoende bloedtoevoer is voor je haardos. Onder andere boerenkool is rijk aan dit mineraal.

4. Zoete aardappel

gezonde snacks
Ons favoriete gezonde voedingsmiddel is toch stiekem wel de zoete aardappel. En laat deze nu ook nog eens goed zijn voor ons haar, jippie! Voor voldoende glans heb je, zoals bij puntje twee vermeld werd, voldoende vitamine C nodig. Die vitamine stimuleert de collageenproductie in de bindweefsels van de huid. Collageen hebben we nodig voor een jonge huid zonder rimpels en ook voor een mooie haardos. Daarnaast versterkt vitamine C de haarzakjes die de haarfollikels van voldoende voedingsstoffen voorziet.

5. Wortels

wortel
In oranje groenten zoals wortels vind je heel wat vitamine A. Die vetoplosbare vitamine A of retinol is nodig om een goede weerstand in het lichaam te ontwikkelen. Op die manier stimuleert vitamine A de groei van haar en huid. Dat is nog niet alles wat de vitamine voor je kapsel doet. De vitamine maakt sebum aan in de talgklieren. Dat is een natuurlijke conditioner die jouw haren en hoofdhuid gezond houdt. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat je lichaam dit aanmaakt om een droge en trekkerige hoofdhuid met schilfers te vermijden. Op wortels knabbelen dan maar!
Dankzij deze voedingsmiddelen eet jij jouw op weg naar gezond haar!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"