Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
asperge

5 x waarom de asperge onze favoriete lentegroente is

De lente is in het land en brengt weer zijn typische seizoensgroenten met zich mee. Onze favoriet? De asperge natuurlijk!

Het liefst zetten we deze groente elke dag op ons menu, maar ze smaken toch net dat tikkeltje beter in de lente. De asperge is een plant die geteeld wordt als groente door de jonge scheuten die eraan groeien. Je hebt zowel witte, groene als paarse varianten. Wist jij dit al over de asperge?

1. Goed voor je hele lichaam

Welke vitamines er in asperges zitten? Ze bevatten vitamine K, vitamine C, B1, B2, E en B11. Een hele mond vol dus. Via deze vitamines dragen ze zorg voor jouw hele lichaam. Onder andere de celdeling, het immuunsysteem, de bloedcirculatie, de huid en het haar profiteren mee van de positieve invloed van de asperge. De vitamine E is de sterspeler in het vitamineteam. Die bevat veel meer antioxidanten die ontstekingsremmend werken ten opzichte van bacteriën en vrije radicalen.

Lees ook: Vitaminetekorten voorkomen doe je zo

2. Verbeteren de werking van de nieren

asperge
Ze werken vochtafdrijvend en stimuleren daardoor de werking van de nieren. Onze nieren zijn verantwoordelijk voor onze urineproductie. Dat is eigenlijk een verzameling van alle vloeistoffen die je lichaam niet nodig heeft om te kunnen functioneren. Wie veel van deze groente eet, zal merken dat de urine een heel sterke geur krijgt. Die geur is afkomstig van het asparginezuur uit asperges dat in het lichaam omgezet wordt in zwavelhoudende verbindingen.

3. Geven je dieet een boost

Net zoals zowat alle groenten bevatten de asperges heel weinig calorieën. Uiteraard betekent dit wel dat je ze niet moet klaarmaken in een roombotersaus of met eieren, anders haal je het calorieën aantal veel te veel naar boven en doe je de gezondheidsvoordelen van onze groene, witte of paarse vriend helemaal teniet.

4. Verschillen in de dosis vitaminen per kleur

asperge
Je weet ondertussen al dat er drie verschillende varianten bestaan van de asperge: een witte, een groene en een paarse. Welke vitaminen je via een asperge binnenkrijgt, is afhankelijk van de kleur die je kiest. De witte zijn afkomstig van de jonge scheuten van de aspergeplant, dat is het gedeelte dat onder de grond groeit. De groene en paarse varianten groeien boven de grond aan de stengel. Groene asperges hebben de meeste vitaminen in zich, de paarse bevatten meer vitamine C en vitamine A.

5. Bestaan in een vrouwelijke en mannelijke versie

Ja, je leest het goed. Er zijn zowel vrouwelijke als mannelijke aspergeplanten. De mannelijke aspergeplanten blijken iets beter in de smaak te vallen, daardoor zal je die ook meer in de winkel terugvinden.

Lees ook: Wat is het verband tussen groene groenten en depressie?

Wist jij dit al over de asperge?

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo