Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
spijsvertering tips

De 6 beste tips voor een optimale spijsvertering

Een goede spijsvertering is van essentieel belang voor je gezondheid. Dankzij deze 6 waardevolle tips kan jij je spijsvertering nog verbeteren.

1. Vezels

Om een gezonde spijsvertering te krijgen moet je zorgen dat je genoeg vezels eet. Vezels bevorderen de stoelgang en kun je vinden in volkoren producten, groente en fruit, peulvruchten en noten. Verder is het belangrijk dat je dagelijks voldoende water drinkt, tot anderhalve liter water per dag. Wie te weinig water binnenkrijgt, kan last krijgen van constipatie of een minder vlotte stoelgang. Vind je water saai? Breng het dan op smaak met deze mix van vezels, kruiden en fruit!

2. Beweging

'Zitten is het nieuwe roken', wordt weleens gezegd. Een hele dag zitten komt je spijsvertering inderdaad niet ten goede. Voedsel wordt minder snel en goed afgebroken. Zorg voor onderbrekingen waarbij je in beweging komt. Zo houd je je maag en darmen actief. Wandel bijvoorbeeld snel de trap op, loop naar een collega, doe een paar sit ups terwijl je TV kijkt, ... Nog beter? Echt sporten, wat ook goed is om je cholesterol te verlagen.

3. Gember

spijsvertering tipsIn gember zit gingerol, een bestanddeel dat de afscheiding van gal-en maagsappen stimuleert. Hierdoor komt de spijsvertering vlotter op gang. Geen idee hoe je gember aan je dieet kan toevoegen? Een geconcentreerd poeder is handig voor alledaags gebruik.

 

 

4. Langzaam kauwen

Het belang van langzaam en grondig kauwen kan niet genoeg benadrukt worden. Als we langzaam eten, kauwen we meer en produceren we meer speeksel. Dat voorkomt spijsverteringsproblemen en bevordert het verzadigingsgevoel. Bijkomend voordeel? Traag kauwen helpt je ook om af te slanken! Wie langzaam eet, heeft immers minder voedsel nodig om sneller verzadigd te zijn. Pas gestart met je dieet en nog een duwtje in de rug nodig? Deze shake kan je koud of warm drinken.

5. Zorg voor zuur!

Voor een goede vertering heeft je maag zuur nodig. Om de aanmaak van maagzuur te stimuleren, kan je meer yoghurt, kefir en gepekelde groenten op het menu zetten. Ook een aanrader? Af en toe een lepeltje verdunde azijn in water (of citroensap met gember, dat is lekkerder en belooft hetzelfde resultaat).

6. Vermijd boosdoeners

Iedereen heeft wel iets waar zijn maag van protesteert: voor de ene is dat worst, voor de andere pepertjes... hou daar rekening mee. Door de band genomen, liggen de volgende eetwaren zwaar op de maag: chocolade, frisdrank, melkproducten, noten, zaden en bonen. Meestal zijn ook gefrituurde maaltijden uit den boze. Dankzij deze tips help je je spijsvertering al een heel eind vooruit. Ze is immers de basis van een gezond gewicht. Nog een laatste tip? Denk ook aan je lever!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"