Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
niezen

6 verrassende feiten over niezen die je nog niet wist

Met de komst van de lente en de zomer zijn jammer genoeg ook de pollen weer in het land. Wie hooikoorts heeft, is allergisch voor verschillende pollensoorten. Eén van de symptomen die hooikoorts zo typeren zijn niesbuien.

Niezen is een fenomeen waar we eigenlijk best weinig over weten, ondanks dat het iets is wat iedereen doet. Wij verzamelden zes verrassende feiten over niezen die je nog niet wist.

Prikkels

niezen
Hooikoorts is een allergie voor pollen die zich uit in lichamelijke klachten zoals jeukende ogen en neus, irritatie, zwellingen van de lippen, ogen of mond, een zere keel, een verstopte neus en vooral: veel niezen. Een nies kan soms opkomen op vervelende momenten en valt bijna niet tegen te houden. Het is een heel krachtige uitademing die de neus reinigt van prikkelende stoffen. Wie overgevoelig is voor bepaalde stoffen zoals pollen kan ineens heel wat niesbuien krijgen.

1. Een nies onderdrukken is gevaarlijk

niezen Akkoord, een niesbui komt altijd op een ongelegen moment. Wanneer je net een belangrijke presentatie aan het geven bent en je voelt een nies opkomen, heb je dan ook de neiging om je neus dicht te knijpen en je nies te onderdrukken. Toch kan je dat beter niet doen. Je neus en je mond dichthouden om een niesbui tegen te gaan, kan namelijk voor verwondingen zorgen. Zo zijn er al meerdere getuigenissen van mensen die na het inhouden van een nies een gescheurde keel hadden. Door de druk die ontstaat door een niesbui tegen te houden, kan er een scheurtje in de achterkant van de keel komen. Hierdoor dringt de ingeademde lucht door tot diep in het weefsel van de borstspieren, wat een immense pijn veroorzaakt. Die scheur kan zelfs leiden tot scheuren in het trommelvlies of in bloedvaten van de hersenen. Toch maar gewoon die nies laten komen vanaf nu, hoe genant het in een bepaalde situatie ook is. Iedereen niest, dus het is uiteindelijk niets om je over te schamen.

2. Een nies is heel snel

Een nies klinkt op zich als iets heel abstract. We weten vooral dat het een actie is die ons lichaam doet en die we eigenlijk niet helemaal kunnen controleren. Dat we die niet kunnen controleren, ligt grotendeels aan het feit dat een nies enorm snel is. Een nies vliegt met een kracht van gemiddeld 56 kilometer per uur door de lucht.

3. Je kan niet niezen in je slaap

bosbaden gezond Wanneer je neerligt, zwellen de membranen in je neus op. Dit betekent dat je neus gevoeliger wordt voor rondvliegende stofdeeltjes zoals bijvoorbeeld pollen in de zomer. Tijdens je slaap zijn je spieren echter verlamd en daardoor niet in staat om een nies in gang te zetten. De spieren die een nies veroorzaken zijn dus uitgeschakeld tijdens het slapen. Je kan nooit niezen in je slaap. Geen zin een niesbui? Even een dutje doen dan maar.

4. Je kan niet niezen met je ogen open

Doordat niezen een krachtige lichamelijke reflex is, kan je jouw ogen niet openhouden tijdens een niesbui. We sluiten als reflex automatisch onze ogen, omdat de zenuwen in de neus in verbinding staan met de zenuwen in de ogen. Hierdoor ga je altijd net op het moment dat je niest, knipperen met je ogen en ze volledig sluiten.

5. Je moet altijd je hand voor je mond houden

hooikoorts Dat je jouw handen voor je mond moet houden tijdens het niezen, is geen advies dat je mama je voor niets vertelde vroeger. Wanneer je niest, komen er enorm veel bacteriën vrij. Die blijven bovendien langer in de lucht hangen dan je denkt. De bacteriën verspreiden zich enorm snel en kunnen op andere personen in je buurt terechtkomen. Het is dus zeker volgens de beleefdheidsnorm om je hand voor je mond te houden en anderen jouw bacteriën te besparen.

6. Je hart klopt trager

Het fabeltje dat de ronde doet over dat je hart een slag overslaat wanneer je niest, klopt niet. De grote adembeweging die je onbewust neemt voor je moet niezen, verstrakt de spieren in je borst en vergroot daardoor de druk in je longen. Dat onderdrukt de bloedtoevoer richting je hart en zorgt voor een lagere bloeddruk en bijgevolg voor een sneller kloppend hart. Het voelt daardoor alsof je hart een slag overslaat, maar dat is zeker niet het geval.

Lees ook: Wat je best kan eten als je last hebt van hooikoorts

Was jij al op de hoogte van deze verrassende feiten over niezen?

Vorig artikel Tofu bereiden: zo wordt het áltijd lekker!