Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
kruidenthee dieet

6 x de beste kruidenthee om je dieet makkelijker te maken

Een kopje warme troost kan altijd helpen, zeker als de winter wat lang gaat duren. Groene thee en matcha (groene thee in zijn ultrageconcentreerde vorm) zijn lijnvriendelijk en zitten boordevol antioxidanten. Maar als je graag wat variatie in je drankjes brengt, drink dan eens een kruidenthee.

Als je de smaak nu te pakken krijgt, ga je er vast het hele jaar mee door. Planten en kruiden die je (lang) laat trekken geven geen enkele bittere nasmaak en dat maakt van gekoelde kruidenthee ook een overheerlijke dorstlesser in de zomer.

1. Brandnetelthee

Brandnetels worden aanzien als onkruid, maar het is evengoed een kruid met krachtige gezondheidsvoordelen. Aan de grasachtige smaak van de infusie zal je misschien even moeten wennen. Laat je er echter niet door afschrikken, want het went snel. En je krijgt er een mooie ondersteuning van je dieet voor in de plaats. Deze thee stimuleert namelijk de spijsvertering en stimuleert je metabolisme. Brandnetel zuivert je bloed en draagt bij tot een gezonde vochthuishouding.

2. Kaneelthee

Last van snoeplust en hongeraanvallen? Grijp snel een kaneelstokje en giet er net geen kokend water overheen. Laat een tiental minuutjes trekken en haal het stokje er vervolgens uit. Poeder gebruiken mag ook, maar strooi niet te gul. Een overdaad aan kaneel verdunt het bloed. Het stofje coumarine in kaneel is niet geschikt voor overmatige consumptie en kan leiden tot leverschade. Maar geen nood, zolang je alles met mate gebruikt (maar dat kan jij als lijner intussen als een pro) is er geen probleem. Meer weten over de troostende kracht van kaneel? Lees dan dit artikel over kaneel als eetlustremmer en vetverbrander.

3. Yerba mate

Yerba mate, kortweg mate (spreek uit mah-tee), is in Argentinië en Chili net zo populair als bij ons koffie dat is. Stoere gaucho-cowboys zijn er dol op omdat het hen sterkt tijdens hun lange tochten over de hoogvlakten. Thee van deze exotische plant geeft namelijk een langdurige, natuurlijke energieboost en het is een ware eetlustremmer. Tegenwoordig zijn theezakjes met yerba mate te vinden in elke natuurvoedingswinkel.

4. Thee van geelwortel

De 'golden latte' of gouden melk draait al een tijdje mee als rage. Het is niet ongezond om hiervan lekker te genieten bij een babbel in je lievelingsbarretje, maar door de toevoeging van (soja- of amandel-)melk is deze warme troost niet echt lijnvriendelijk. Anderzijds is het best moeilijk om de thee te zetten in zijn 'pure' vorm; omdat de wortel gele vlekjes afgeeft en moeilijk te verkrijgen is in de supermarkt of bij de kruidenier. De 'afternoon tea' van SkinnyLove brengt soelaas! Net als gemberthee is hij iets pittiger van smaak, wat goed uitkomt als gewone kruidenthee wat flauw is voor je.

5. Gemberinfusie

Een studie op mannen met overgewicht toonde aan dat zelfs de minimale consumptie van gemberthee kan helpen om een groter gevoel van verzadiging te creëren. Proefpersonen gaven aan minder honger te hebben nadat ze elke ochtend 2 g gemberpoeder oplosten in koud water. Een mogelijke verklaring is dat gember helpt om voedingsstoffen beter op te laten nemen door de maag, zodat je langer geniet van de energie die je maaltijden je geven.

6. Berkenthee

Bekende biomerken pakken in de lente graag uit met een kuur van zuiverend berkenextract. Berkensap is in se overbodig als je het hele jaar door 's wat vaker een kopje thee zet van de kleverige blaadjes van de berkenboom. Kant-en-klare (bio)theezakjes werken natuurlijk ook uitstekend. De mooiste eigenschap van berk is dat het giftige stoffen uit het lichaam laat afvloeien, maar ook overtollig vocht. Berkenthee drinken helpt verder te voorkomen dat vet zich gaat accumuleren.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"