Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
6x goede reden waarom je vaker de trap moet nemen

6x goede reden waarom je vaker de trap moet nemen

Het verschil tussen Hollanders en Belgen? Hollanders zijn over het algemeen slanker dan wij Vlamingen. Hoe dat komt? Ten eerste omdat ze bijna alles op de fiets doen en wij met ons 'lui gat' in de wagen stappen. En omdat ze vaker de trap nemen. Goede reden voor ons dus om dit ook vaker te doen. En er zijn meer redenen, waarom de lift skippen beter voor je is.. 

Met traplopen verbruik je meer energie dan met joggen

trap nemenTraplopen wordt beschouwd als een fysieke activiteit van hoge intensiteit, waarbij je meer energie per minuut verbruikt dan joggen op een langzamer tempo. Traplopen kost ongeveer acht tot negen keer meer energie dan zitten en ongeveer zeven keer meer energie dan de lift nemen. En dat is niet enkel wanneer je de trap opgaat, maar ook bij het naar beneden gaan van de trap!

Traplopen verlaagt het risico op een beroerte

Volgens een studie*, waaraan meer dan 11.000 mannen deelnamen, kan fysieke activiteit zoals traplopen het risico op een beroerte verminderen. Zo was er bij mannen die het equivalent van minstens 20 trappen per week beklommen een duidelijke vermindering van het risico op een beroerte op lange termijn.

Traplopen is goed voor je hart

Omdat traplopen een vorm van krachtige lichaamsbeweging is, verbetert het de hart- en vaatconditie en daarmee de hartgezondheid op de lange termijn. Regelmatige lichaamsbeweging verbetert je hartconditie en kan hart- en vaatziekten helpen voorkomen.

Traplopen versterkt je spieren

trap nemenBedenk eens wat er nodig is om de trap op te gaan. Alle spieren in je benen, plus het activeren van je buikspieren, plus het bewegen en misschien wel zwaaien met je armen - om nog maar te zwijgen van het activeren van de spieren in je rug. Dat alles vertaalt zich in een sterker en gezonder lichaam. En aangezien het gebruik van deze zogenaamde 'bewegingsspieren' helpt het metabolisme te verhogen, kan dat zich op de lange termijn vertalen in gewichtsverlies, naarmate de spiermassa toeneemt. Bovendien heeft het regelmatig gebruik van die bewegingsspieren ook een effect op het verbeteren van de bloedsuikerspiegel, wat onder andere goed is voor het voorkomen van diabetes.

Traplopen is een gemakkelijke manier om een sedentaire levensstijl tegen te gaan

trap nemenWaar mogelijk de trap nemen is een snelle en gemakkelijke manier om uit die sedentaire levensstijl te breken en meer fysieke activiteit en beweging aan je dagelijks leven toe te voegen. Het is een pak makkelijker om gewoon de trap te nemen dan om naar de sportschool of naar het sportveld te gaan.

Je hoeft niet naar liftmuziek te luisten

Zodoende heb je niet de hele dag dat dodelijk catchy melodietje in je hoofd.

Lees ook:

  

*Lee IM, Paffenbarger RS. Physical activity and stroke incidence: the Harvard Alumni Health StudyStroke. 1998;29(10):2049-54. doi:10.1161/01.STR.29.10.2049

 

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"