Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
lijf slaapt

7 dingen die je lijf doet als je slaapt

Terwijl je slaapt lijkt alles stil, maar eigenlijk is je lijf nog druk bezig. Weet jij wat het allemaal doet terwijl jij ligt te soezen? Dit zijn 6 processen die je lichaam uitvoert zonder dat je je er bewust van bent.

1. Je koelt af

Onder de lakens daalt je lichaamstemperatuur. Dat heeft alles te maken met melatonine. Je lichaam maakt deze slaapverwekkende stof aan zodra het donker wordt. Het hormoon zorgt ervoor dat je kerntemperatuur daalt. Zo rond drie, vier uur in de nacht is de melatonineproductie het hoogst en ben je dus het koudst. Weet jij wat de ideale temperatuur is voor je slaapkamer? Onze blog verstrekt regelmatig slaapadvies.

2. Je valt (een beetje) af

's Ochtends op de weegschaal gaan staan is minder erg dan 's avonds. We hebben allemaal al gemerkt dat de kilo's dan een beetje zakken. Terwijl je slaapt verlies je namelijk veel vocht via je ademhaling en omdat je zweet. Gedurende de dag gebeurt dat ook, maar dan vul je het vochtverlies direct aan door te drinken en te eten. Dit gewichtsverlies is helaas maar van korte duur, overdag eet en drink je de verloren grammen er weer aan. Toch mogen we het belang van nachtrust zeker niet onderschatten als het om afvallen gaat. Het is zelfs zo dat nachtbraken kan leiden tot overgewicht. Meer weten over het verband tussen slaap en je gewicht?

Lees ook: Afslanken moeilijk? Misschien blokkeert dit je dieet.

3. Je laat windjes

lijf slaapt
Je spieren ontspannen als je slaapt en dat geldt ook voor je kringspier. Zo kan er gemakkelijk een wolkje gas ontsnappen. Gelukkig werkt je neus in je slaap wat minder goed. Je partner merkt waarschijnlijk niets van je nachtelijke windjes!

4. Je bloeddruk daalt

De hoogte van de bloeddruk varieert: bij het opstaan is deze over het algemeen het hoogst. Ook stress en inspanning verhogen de bloeddruk. ’s Nachts daalt de bloeddruk. Heb je last van een verhoogde bloeddruk? Roep steeds het advies van een arts in. Verder zijn er ook natuurlijke middelen die je bloeddruk kunnen verlagen.

5. Je maakt collageen aan

Na je 25e neemt de collageenproductie af, met een slappere huid en rimpeltjes tot gevolg. Gelukkig gebeurt dit proces geleidelijk, en bestaan er manieren om je collageenproductie terug op te krikken. Een schoonheidsslaapje is nog steeds de beste optie! Een dutje overdag kan helpen, maar als het om het herstel van je huid gaat, kies je beter voor langere nachten. ’s Nachts is ook de collageenproductie in je huid het hoogst. Ook silicium zet de productie van collageen kracht bij. Als laatste drankje van de dag neem je daarom beter SleepDust dan gewone thee.

6. Je hersenen resetten

Slaap is nodig om je geheugen op te frissen en je brein te resetten. Aan het einde van de dag zijn de verschillende geheugenverbindingen in ons brein immers gespannen. Onze hersenen zijn verzadigd omdat ze overdag heel wat input te verwerken hebben gekregen. Gesprekken, afbeeldingen, maar ook nieuwe dingen die we voor onszelf of ons werk moesten aanleren. Een uitgeslapen brein maakt de volgende dag makkelijker verbindingen om nieuwe info op te slaan.

7. Je raakt opgewonden

Net als je ogen en je hersenen blijven ook je intieme delen actief terwijl je ligt te snurken. Midden in de nacht kunnen mannen een erectie krijgen. Bij vrouwen wordt de clitoris beter doorbloed. Met je libido heeft dit allemaal weinig te maken. Het verschijnsel is puur fysiek.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"