Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
pompoenpitten voordelen

7 onovertroffen voordelen van pompoenpitten

Wist je dat pompoenpitten vol voordelen zitten voor je gezondheid? De pompoen zelf is niet altijd in het seizoen; maar het is wel verstandig om zijn pitten het hele jaar door te eten. Wij vertellen je 7 x waarom:

1. Boordevol voedingsstoffen

Pitten van de pompoen zijn laag aan calorieën en bevatten vooral eiwitten en gezonde vetten. Naast vitamines en mineralen (zink, potassium en magnesium) zitten ze bovendien boordevol vezels, zoals je al kon lezen in dit artikel over het belang van vezels. Dankzij deze rijke mix van voedingsstoffen dragen de zaadjes bij tot een sterkere weerstand.

2. Anti-cholesterol

Pompoenpitten zijn een goede bron van fytosterolen. 100 gram pompoenpitten bevat 260 milligram van deze plantenstoffen. Ze helpen je cholesterolgehalte te verlagen.

3. Het zijn echte stresskillers

Chronische vermoeidheid en stress kelderen je natuurlijke hoeveelheid aan magnesium. Een kleine portie zaden van de pompoen 30 g is al genoeg voor de helft van je dagelijks aanbevolen hoeveelheid van dit onmisbare mineraal. Magnesium speelt verder een belangrijke rol voor de gezondheid van ons hart en bloedvaten, en voor het behoud van sterke botten en gewrichten. Het samenspel van magnesium en vitamine K maakt van de zaadjes echte boosters voor je botstructuur.

4. Ze bevorderen een diepe nachtrust

Een handjevol pitten een perfecte laatavondsnack. In pompoenpitten zit namelijk de slaapverwekkende stof tryptofaan. Ben je een moeilijke slaper? Probeer eens of acupunctuur of voetreflexologie je kan helpen.

Lees ook: 6 factoren die de kwaliteit van je slaap verknallen.

Ook een natuurlijk drankje als SleepDust brengt soelaas.

5. Gunstig tijdens de menopauze

Onderzoek heeft uitgewezen dat olie van pompoenpitten de symptomen van de overgang kan verlichten: vrouwen hebben dan immers extra behoefte aan magnesium. Ook lijden ze vaak onder schommelingen van de bloedsuikerspiegel. Bovendien zorgen de Omega 7-vetten in de zaadjes er voor dat de huid en de vagina minder uitdrogen.

6. Ze zorgen voor sterkere spermazaadjes

pompoenpitten voordelen
Goed nieuws: in de eerste plaats geven de zaadjes een boost aan je libido, een extra bonus dus voor je seksuele gezondheid. Onderzoek heeft bovendien uitgewezen dat het hoge zinkgehalte van de pitten zorgt voor een stijging van het testosterongehalte. Zonder een gezond testosteron geen sterk sperma, dus schotel je vriend regelmatig wat pompoenpitjes voor.

7. Ze helpen vroegtijdige veroudering te voorkomen

De combinatie van huidverzorgende vitamine A, E en Omega 7 maken van de pompoenpit een essentieel onderdeel van je schoonheidsritueel! Ook ons haar veroudert (jammer genoeg!). Om je lokken in optimale conditie te houden en de haargroei te verbeteren, kan je de knapperige zaadjes vaker op het menu zetten. Kortom: pompoenpitten zijn een heerlijk hartige eetlustremmer vol gezondheidsvoordelen. Eet ze uit het vuistje of strooi ze over koude of warme gerechten (een bordje boekweitpasta met pompoenzaadjes is een echte opkikker!).
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"