Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
vitamine C

7 positieve eigenschappen van vitamine C

Heel wat groenten en fruit bevatten vitamine C. Het lijkt wel een wondervitamine te zijn: zoveel gunstige effecten heeft het op onze gezondheid. Het is niet voor niets de bekendste vitamine van allemaal. Hoog tijd om eens op een rijtje te zetten wat die vitamine nu eigenlijk allemaal voor jouw lichaam in petto heeft. Dit zijn 7 positieve eigenschappen van vitamine C. En ja, het zijn er écht zoveel.

De ID van vitamine C

vitamine C
Vitamine C is eigenlijk een ascorbinezuur. Een ascorbine-wat? Dat houdt in dat het een wateroplosbare vitamine is, die werkt als een antioxidant en op die manier jouw lichaam beschermt tegen heel wat vrije radicalen en allerlei bacteriën die jouw immuunsysteem willen aanvallen. Hoe meer vitamine C je in je lichaam hebt, hoe beter je immuunsysteem functioneert en hoe gezonder je eigenlijk bent. Aangezien je lichaam deze vitamine zelf niet aanmaakt, is het belangrijk om er via de juiste voeding voldoende van binnen te krijgen. Daarnaast komt er nog bij dat je lichaam de vitamine niet opslaat, net omdat die wateroplosbaar is. Daardoor scheidt het lichaam de vitamine snel af, bijvoorbeeld in de vorm van urine. Volwassenen hebben ongeveer 70mg vitamine C nodig per dag. Je vindt deze voedingsstof voornamelijk terug in boerenkool, broccoli, pepers, aardbeien, citrusvruchten, papaja, tomaten, bloemkool, kiwi en ga zo maar door. In tegenstelling tot wat velen denken zijn het niet de citrusvruchten die het meeste vitamine C bevatten, maar wel rozenbottel.

1. Anti-stressmiddel

tussendoortjes gezond
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wie meer van de vitamine opneemt, beter tegen stress kan. Het zou namelijk de aanmaak van cortisol verminderen, het stresshormoon bij uitstek. Daardoor voel je jezelf in het algemeen veel meer ontspannen. Ga je een stressvolle periode tegemoet? Beroep je dan niet op talloze kopjes koffie om je stress nog wat meer te voeden, maar kies voor citrusvruchten zoals sinaasappels, citroen of pompelmoes om die stress vaarwel te zeggen.

2. Energieboost

Een optimale gezondheid start bij een sterk immuunsysteem. Wie een heel sterk immuunsysteem heeft, zal zich dus op en top in zijn vel voelen en daardoor meer energie hebben. Vitamine C zorgt er zo niet alleen voor dat je minder snel ziek wordt, maar ook dat je minder vermoeid bent en met meer energie door het leven gaat. Ideaal als je op zoek bent naar een natuurlijke energieboost om een middagdipje tegen te gaan.

Lees ook: Een middagdip tegengaan? Geen probleem dankzij deze tips

3. Stimuleert opname voedingsstoffen

minder vlees eten
De vitamine helpt je lichaam om voldoende ijzer op te nemen. Een ijzertekort is iets wat veel voorkomt en waar veel mensen mee te maken krijgen. Dat komt omdat ijzer een mineraal is dat ons lichaam niet altijd makkelijk absorbeert. Toch is het heel belangrijk voor onze zuurstofregulering en voor ons energieniveau. Wie veel vitamine C eet, heeft automatisch minder kans op een ijzertekort, omdat de vitamine de absorptie van ijzer vergemakkelijkt.

4. Stralende huid

mooie huid
Op zoek naar een natuurlijk alternatief voor al je verzorgingsproducten? Dan eindigt jouw zoektocht hier! Vitamine C is een natuurlijke mooimaker die heel wat cadeautjes oplevert voor je huid. Het komt niet als een verrassing, dat de vitamine daardoor heel populair is in de schoonheidsindustrie. De voedingsstof stimuleert de productie van collageen en elastine, waardoor de huid er langer jong en fris uitziet. Bovendien beschermt het tegen schadelijke effecten van de zon en houdt het de ontwikkeling van rimpels tegen. Je kan genieten van de schoonheidsvoordelen van de voedingsstof door zowel de vitamine binnen te krijgen via voeding als via heel wat maskers op basis van voeding die de vitamine bevat.

5. Vollere haardos

tips glanzend haar
Naast je huid profiteert ook je haardos mee van deze vitamine. Goed nieuws voor wie bedeeld is met breekbaar, dof en droog haar. De vitamine is een wondermiddeltje dat de bloedsomloop verbetert, waardoor haarvaten zich sneller herstellen. Sterke haarvaten zijn noodzakelijk voor sterk en dik haar. Voeg bij elke maaltijd voldoende vitamine C toe en voilà: die volle haardos waar je altijd al van droomde, is eindelijk de jouwe!

6. Beter humeur

beter humeur
Ook voor de mentale gezondheid doet de vitamine heel wat goeds. Een vitamine C-tekort kan leiden tot een slecht humeur en zelfs tot depressieve gevoelens. Wie meer vitamine C opneemt, is doorgaans beter gezind en gelukkiger. Dat komt omdat de vitamine de neurotransmitter dopamine vrijgeeft. Dopamine is het belonings- of plezierhormoon dat verantwoordelijk is voor een goed gevoel. Het geeft je letterlijk een leuk gevoel waar je blij van wordt, waardoor je gelukkiger door het leven gaat.

7. Vergemakkelijkt afvallen

verschil tussen bruin en wit vet
Net zoals heel veel andere gezonde voedingsmiddelen, helpt gezonde voeding zoals fruit en groente die vitamine C bevat jou afvallen. In de voedingsstof vind je het bestanddeel L-carnitine. dat helpt je makkelijker vet te verbranden om als energie te gebruiken terwijl je in beweging bent. Daardoor zal je meer energie hebben en sneller afvallen. Op die manier geeft het je metabolisme een boost, waardoor je die centimeters eraf ziet vliegen.
Vitamine C is dus inderdaad een echte wondervitamine voor je gezondheid!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"