Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
bij elkaar passen

7 tekenen dat jij en je partner goed bij elkaar passen

Na een heftige ruzie denk je vast dat jij en je partner helemáál niet bij elkaar passen. Maar er is geen reden tot paniek. Zolang je relatie aan deze 7 kenmerken voldoet, is de kans groot dat jullie samen lang en gelukkig zullen leven.

1. Ruzie maken is geen taboe

In tegenstelling tot wat we hierboven aanhaalden kan ruzie je als koppel ook dichterbij elkaar brengen. Af en toe een stevige confrontatie kan zelfs nodig zijn om je relatie gesmeerd te laten lopen. Je lost namelijk helemaal niks op als je meningsverschillen niet uitpraat om ruzies te vermijden. Fundamentele verschillen komen namelijk altijd weer terug, en worden soms erger als er geen duidelijkheid over bestaat. Volgens relatiedeskundigen komt het erop aan op een gezonde manier ruzie te maken. Gezond betekent dan zonder verwijten, met plaats en respect voor ieders emoties.

2. Jullie hebben een gelijkaardige persoonlijkheid

Of tegenpolen elkaar aantrekken? In de praktijk lijkt dat niet zo te zijn. Onbewust kiezen we partners die qua temperament op onszelf lijken. Volgens relatiedeskundigen kan je iemand eerder je geestesverwante noemen als je dezelfde normen, waarden en ideeën hebt dan dat je samen met de zelfde muziek of film dweept. Verwante geesten gaan met de grote dingen des levens – van vriendschappen tot grote veranderingen – op dezelfde manier om. En dat creëert respect voor elkaar.

3. Je seksleven is gezond

Seks is een van de vele vormen communicatie die je als koppel hebt, en het is dan ook fijn als er daar niks schort. Een gezond seksleven betekent niet per se dat je het 'vaak doet'. Ook paartjes die 1 keer per week of minder vrijen, zijn solide. Het gaat meer over verlangen en intimiteit dan om de daad. Als jullie allebei de fut niet hebben, knuffelen jullie er nog wel op los. Vind je zelf dat je libido toch wat laag ligt? Zou je graag meer plezier beleven tussen de lakens?

Lees dan ook: De ultieme cocktail die je libido laat knallen!

4. Het aantal berichtjes beperken jullie tot een minimum

Zit je met je partner op één lijn, dan hoef je geen bevestiging te zoeken via social media, of de hele dag berichtjes sturen. Doen jullie dat wel? Denk nu niet dat dat je je moet verontrusten. Experts maken deze kanttekening om ons te behoeden voor de gevaren van onrechtstreeks communiceren. Volgens hen sturen ontevreden mannen je namelijk liever een onpersoonlijk berichtje sturen dan echt een gesprek aan te gaan. Verder zijn ze van mening dat vrouwen vaak tekstberichtjes sturen om iets goed te maken. Het is veel beter om de strijdbijl 'in real life' te begraven. Kortom: als je je telefoon gebruikt om je ware gevoelens te verbloemen of te verstoppen, zit je misschien niet op het juiste spoor.

5. Jullie lachen om dezelfde grapjes

Lachen schept een band. Daarom zijn we ook vaak stiekem jaloers als we onze vriend met iemand anders zien grappen. Of je nu samen in een deuk ligt om een ouderwetse tv-reeks als Allo, Allo of geen enkele heruitzending van Friends mist, vast staat dat samen schateren gezond is, én een onfeilbaar teken dat jullie twee handen op een buik zijn. Volgens relatiedeskundigen lacht 75 % van de gelukkige stellen minstens één keer per dag samen. Als je samen lacht op ontspannen momenten, kan je ook de spanning breken als het moeilijker gaat. Humor geeft je als koppel de veerkracht om de pieken en dalen van een relatie te trotseren.

6. Beiden zijn jullie positief ingesteld

bij elkaar passenRelatiedeskundigen kunnen maar niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is dat beide partners niet alleen positief zijn, maar ook zo reageren. Positieve emoties en reacties trekken de angel uit alle negativiteit die een relatie kan lamleggen. Volgens experts is het net door voortdurend negatieve reacties te krijgen op ons doen en laten, dat we het minder goed met elkaar uithouden. Door positieve ondersteuning voelen we ons veiliger bij onze partner en krijgen we een sterker gevoel van vertrouwen.

7. In geldzaken verschillen jullie wél

Het mag duidelijk zijn: om bij elkaar te passen is het nogal belangrijk om quasi op gelijke voet in het leven te staan. Toch is er een grote uitzondering! Als we de deskundigen mogen geloven tenminste. Als het om geld gaat, zijn we juist vaak geneigd een levenspartner te kiezen die er een heel ander uitgavenpatroon op nahoudt. Een rasechte gierige pin kan zich bijzonder aangetrokken voelen tot iemand die de centen juist graag laat rollen. De relatiedeskundigen voegen er wel aan toe dat je over écht belangrijke zaken (de aankoop van een auto, een hypotheek, studiekosten) toch beter een compromis sluit waar jullie portefeuille aan beide kanten mee tevreden is. Ze hebben genoeg ex-geliefden gezien die nog in de knoop lagen met elkaar over centen.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"