Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
te veel klagen

Aan deze 5 signalen herkennen we dat we te veel klagen

April is officieel de maand waarin we '30 dagen zonder klagen' proberen. We klagen allemaal een stuk meer dan we eigenlijk willen toegeven. Of het nu goed weer of slecht weer is, winter of zomer: er is altijd wel iets om over te klagen. Ontdek hier welke 5 signalen aangeven dat we te veel klagen en kom erachter of jij deze maand misschien de uitdaging ook beter aangaat of niet...

1. Mensen vermijden je

te veel klagen
Wanneer je merkt dat mensen minder tijd met jou willen besteden, je minder vaak uitnodigen of gewoon minder tegen jou praten, kan het wel eens zijn dat ze geen zin hebben in je negativiteit. Denk eens na: klaag je echt zoveel? Probeer voor jezelf te achterhalen hoeveel van je verhalen die je doorgaans verteld op een dag negatief zijn. Niemand wil voortdurend horen 'hoe verschrikkelijk alles wel niet is'. 30 dagen zonder klagen is dan een i-de-ale challenge voor jou.

2. Je ziet overal hindernissen

Oké, we hebben allemaal wel eens mindere periodes waarin het lijkt alsof ons niets gegund is. Toch kan je kiezen hoe je hiermee omgaat. Eén dag balen omdat alles tegenzit, gaat nog, maar een week of een maand? Dat is er wat te veel aan. Focus je niet alleen op al die negatieve dingen, maar probeer voor jezelf de positieve dingen ook te zien. Problemen zijn er om opgelost te worden en uit elke tegenslag leer je weer iets nieuws. Thank you, next!

3. Anderen rond jou klagen ook

Heb je soms van die dagen waarop het lijkt alsof iedereen rond jou alleen maar aan het zagen en het klagen is? Dan is de kans groot dat je zelf ook vaak diezelfde negatieve houding aanneemt zonder dat je het beseft. Kijk eens goed rond. Wat is de ingesteldheid van de mensen rond jou: positief of negatief? Jij kan het verschil maken door het patroon te breken!

4. Je bent een chronische klager

te veel klagen
Pessimisten zijn doorgaans chronische klagers. In alles zien ze het negatieve en aan het einde van de tunnel schijnt er zeker geen lichtje. Een chronische klager zal van élk positief ding toch iets negatiefs maken. Denk aan uitspraken zoals 'waarom gebeurt dit altijd bij mij' en 'is er mij dan niets gegund'. Dat is het soort negativiteit dat je beter kan mijden wanneer dat mogelijk is. Herken je jezelf hierin? Probeer dan eens wat meer positief te denken, je zal zien dat het na een tijd automatisch gaat.

5. Mensen zeggen tegen jou dat je te veel klaagt

Het vijfde signaal is meteen het meest duidelijke. Wanneer iemand letterlijk tegen jou zegt 'ben je nou weer aan het klagen?', dan ben je zeker de uitgelezen kandidaat voor '30 dagen zonder klagen'. Als dit opmerkingen zijn die je dagelijks een aantal keer hoort passeren, is het tijd om het een en ander te veranderen. Als je na het lezen van dit artikel jezelf slecht voelt omdat je toch wel heel veel klaagt, no worries: te veel klagen is in onze maatschappij een veel voorkomend probleem. Die '30 dagen zonder klagen' zijn alvast een eerste stap om het leven wat meer door een roze bril te bekijken!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"