Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
activiteiten alleen doen

Waarom je meer activiteiten alleen moet doen

Erbij horen is een belangrijk concept in onze maatschappij. De mensen die graag activiteiten alleen doen, worden daardoor vaak raar bekeken. Wie wil er nu op vrijdagavond liever alleen in de zetel zitten in plaats van iets te gaan drinken in de stad? Wel, iemand die onafhankelijk is en geen schrik heeft om alleen te zijn. Iemand die durft alleen te zijn. En het is goed voor ons om alleen te zijn.

Het is normaal

De meeste mensen vinden alleen ergens naartoe gaan niet erg of snakken gewoon af en toe naar wat nodige me-time thuis, maar daar stopt het. Toch zijn er momenten waarop we alleen zijn en het gevoel hebben dat we opvallen, net omdat we alleen zijn. Je herkent het misschien dat wanneer je alleen in een koffiebar een koffie zit te drinken, je het gevoel hebt dat iedereen naar je kijkt. Niets is minder waar.  Er hangt een te negatieve connotatie aan activiteiten alleen doen, terwijl dit net goed is voor je zelfontwikkeling. Het gevoel dat je ‘zielig’ bent omdat je alleen koffie gaat drinken, is een gevoel dat je jezelf aanpraat. De andere mensen in een koffiebar besteden echt geen aandacht aan jou en vinden het doodnormaal dat je daar zit. Meer nog: ze denken zelfs niet over je na.

1. Meer zelfvertrouwen

Waarom praten we onszelf die twijfels aan als we ergens alleen zitten? De ene persoon is gewoon gevoeliger voor sociale druk dan de andere. Wie goed in zijn vel zit heeft minder de neiging zich aan te trekken wat anderen wel eens van hem kunnen denken, terwijl meer onzekere mensen het gevoel hebben dat de hele wereld hen bekijkt door een vergrootglas.  Alleen activiteiten doen, is goed voor je zelfvertrouwen. Je zelfwaardering hangt niet af van anderen, alleen van jezelf. Nee, je bent niét zielig als je alleen iets gaat eten, gaat shoppen of alleen een wandeling maakt. De eerste keer moet je over die drempel stappen, de tweede keer gaat het alweer veel beter, tot het vanzelf gaat. Je zal merken dat je steeds meer zelfvertrouwen krijgt.

2. Zelfontwikkeling

Wie even weg is van sociale prikkels en anderen zal zich bewuster zijn over zichzelf. Tijdens een wandeling in de natuur, waarbij je door niets of niemand gestoord wordt, ben je alleen met jezelf en je gedachten. Dit zorgt ervoor dat je onbewust tijd hebt om na te denken en om te genieten van alle indrukken die je tegenkomt. activiteiten alleen doen Hierdoor kan je even alles op een rijtje zetten en kom je vaak onbewust op oplossingen voor problemen waar je mee zit. Door introspectie wordt ons zelfinzicht groter, wat ons als mens doet groeien. Dit is een voordeel, al zijn mensen die bang zijn om alleen te zijn vaak bang voor dit onderdeel ervan: de tijd om over alles na te denken. Toch is het goed om ook deze angst te overwinnen.

Lees ook: Waarom je minder streng voor jezelf moet zijn

3. Goedkeuring van jezelf

Na een tijdje dingen alleen te doen, merk je dat je steeds meer comfortabeler wordt met het idee van alleen te zijn. Je trekt je minder aan van wat anderen van je denken, maar net meer om wat je zelf vindt. De enige goedkeuring die telt is die van jou. Dat is een belangrijk inzicht dat alleen zijn je kan geven. activiteiten alleen doen De mening van anderen doet er niet toe. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen geluk en moet daarbij dingen doen die jou ook oprecht gelukkig maken. Of dat nu alleen een wandeling maken is of een groepswandeling met vrienden: zolang het maar je eigen keuze is.

Lees ook: Hoe opruimen zorgt voor rust in je hoofd (en hoe je eraan begint)

Een belangrijke les om te onthouden is dat je anderen jouw gedrag niet mag laten beïnvloeden. Ga naar buiten. Ga alleen. Activiteiten alleen doen komen je zelfontplooiing alleen maar ten goede. Je zal er geen spijt van hebben, beloofd.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"