Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
adaptogenen

Adaptogenen: wat zijn ze en wat doen ze voor onze gezondheid?

Wie zich een beetje verdiept in de wereld van gezondheid weet dat er veel meer te ontdekken valt dan alleen maar details over pure voeding of over het metabolisme. Je kan nooit genoeg te weten komen over het onderwerp gezondheid, toch? Kwam jij tijdens jouw zoektocht naar gezonde weetjes al eens terecht bij adaptogenen? Deze term is recent zeer populair geworden in de farmacologische wereld of de geneeskunde. Hoog tijd dat ook jij helemaal op de hoogte bent van wat adaptogenen juist zijn en wat ze doen voor jouw gezondheid.

Adapto-wat?

adaptogenen Adaptogenen zijn natuurlijke stoffen, verbindingen of kruiden die hun functie of werking aanpassen op basis van wat jouw lichaam nodig heeft. Het betreft een hele categorie geneesplanten. Kort samengevat ondersteunen ze het aanpassingsvermogen van ons lichaam afhankelijk van bepaalde, veranderlijke situaties zoals bijvoorbeeld stress. De adaptogenen passen zich aan jouw lichaam aan om dit weer in balans te brengen. Laten we dat even duidelijk maken aan de hand van datzelfde voorbeeld van stress. Een gestresseerde persoon maakt meer cortisol aan, wat de hormonenbalans verstoort. Wanneer je adaptogenen opneemt in je lichaam, gaan deze de disbalans opmerken en automatisch proberen om het evenwicht te herstellen op een natuurlijke manier. Ze gaan in dit voorbeeld het cortisolgehalte proberen verlagen, zodat de hormonen weer in balans geraken en je lichaam weer in normale toestand terechtkomt.

Lees ook: 5 elementen die bepalen hoe snel we afvallen

Invloed op emoties

positief denken Dat betekent dat zogenaamde adaptogenen veel invloed hebben op onze emoties en onze gevoelens. Denk maar aan ons gemoed wat betreft angst, vermoeidheid, lusteloosheid en alles wat met onze hormonen te maken heeft. Aangezien ze disharmonieën in de hormonen opsporen en hormonen een grote invloed hebben op hoe we ons voelen, spelen de adaptogenen hier een belangrijke rol bij. Hoe goed je jezelf voelt is dus grotendeels te danken aan deze geneeskrachtige planten en hun werking. Let wel op, niet alle planten zijn zomaar adaptogenen. Een plant of een kruid kan pas een adaptogeen genoemd worden als de plant of het kruid in kwestie aan drie voorwaarden voldoet. Ten eerste mag de plant of het kruid het lichaam geen schade aanbrengen. Ten tweede mogen de bestanddelen ervan geen specifieke taak in het lichaam hebben, maar moeten ze voor zowat alles kunnen dienen. Wanneer een plant alleen helpt tegen bijvoorbeeld vermoeidheid is dat dus niet voldoende. Ten slotte moeten de actieve bestanddelen instaan om alle lichaamsfuncties opnieuw in balans te brengen.

1. Ashwanganda

adaptogenen Ashwanganda wordt ook wel het koninklijke kruid genoemd. Terecht, want het schenkt heel wat koninklijke gezondheidsvoordelen aan je lichaam. De plant wordt al eeuwenlang in de ayurvedische geneeskunde gebruikt om het lichaam te herstellen. Het verhoogt voornamelijk de weerstand tegen ziekte en lichamelijke stress. Verder verbetert het de conditie van het lichaam en gaat het kruid celveroudering tegen. Het heeft dus eveneens een ontstekingsremmende en rustgevende werking.

2. Basilicum

basilicum Het klassieke keukenkruid basilicum heeft niet alleen een pittige smaak, maar ook heel wat pittige effecten op onze gezondheid. Het verlaagt stress en bevordert de spijsvertering. Net zoals de ashwanganda en de meeste andere adaptogenen helpt deze natuurlijke energiebooster je algemene lichamelijke conditie op een hoger niveau te brengen. Een beetje basilicum in je lunch kan bovendien wonderen doen om dat namiddagdipje tegen te gaan.

Lees ook: 5 x wat het keukenkruid basilicum voor je lichaam doet

3. Rozenwortel

rozenwortel Rozenwortel is een adaptogeen kruid met een rustgevend effect op het zenuwstelsel. Het rozenwortelextract is daarom ideaal om korte momenten van stress te lijf te gaan en die stress te verjagen. Verder stimuleert het de bloedsomloop en de spijsvertering, wat ervoor zorgt dat niet alleen je mentale, maar ook je lichamelijke toestand optimaliseert. Voornamelijk rosavine en salidroside zijn verantwoordelijk voor alle gezondheidsvoordelen van het kruid.

4. Kurkuma

pijn verlichten Ook onze geliefde geelwortel kurkuma hoort tot de categorie van adaptogenen. Het extract dat gewonnen wordt uit de kurkumaplant heeft meer dan één gezondheidsvoordeel en is meteen het populairste adaptogeen in dit lijstje. Het ontgift je lever en brengt je lichaamsstoffen weer in balans, werkt in tegen vermoeidheid, depressie of andere neerslachtige gevoelens en helpt door zijn ontstekingsremmend effect wondjes vlugger genezen. De specerij komt met een heel krachtige smaak die niet iedereen graag proeft. Wil je toch genieten van de voordelen die kurkuma te bieden heeft? Dan kan je SkinnyLove toevoegen aan je water. Dit natuurlijke drankje bevat onder andere kurkuma in een subtiele dosis, aangelengd met andere gezonde ingrediënten zoals citrus en mandarijn die de smaak van kurkuma neutraliseren.

Lees ook: 7 nieuwe ideeën om kurkuma te gebruiken

Weer heel wat nieuwe planten en kruiden die je kan gebruiken om een gezond lichaam te bekomen!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"