Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
lui zijn

Af en toe lui zijn? Hier is het goed voor

Tot 12 uur in ons bed blijven liggen of een hele dag niets doen? Dat durven we meestal niet. We willen alles uit onze dag halen en ten volle genieten van het leven. Toch is er niemand die zegt dat af en toe eens lui zijn geen voordelen met zich meebrengt. Af en toe lui zijn? Hier is het goed voor.

Overvolle agenda

lui zijn We lopen al zo vaak van hier naar daar door een overvolle agenda, zonder een moment om even stil te staan. Voor alle duidelijkheid: daar is niks mee. Het is goed dat we bezig blijven en dat we op tijd opstaan om dingen gedaan te krijgen. Maar heel af en toe is het belangrijk om op de pauzeknop te drukken. We verplichten onszelf voortdurend om iets nuttigs te doen. Hebben we ons in het weekend eens 'overslapen' terwijl er eigenlijk niet echt iets in onze agenda gepland stond? Dan voelen we ons schuldig. Hebben we één dagje minder productief kunnen werken op een hele week tijd? Dan voelt het aan als falen. Zo denken we heel de tijd aan 'gemiste kansen', terwijl je af en toe een mindere dag of een extra uurtje slaap zeker kan gebruiken. Dat is geen gemiste kans.

Batterijen opladen

Waarom? Simpelweg omdat je zo even kan opladen. Iedereen heeft wel eens een baaldag of een mindere dag. Wie het zichzelf vaker gunt even niets te doen en zich hier niet schuldig over te voelen, zal minder slechte dagen hebben. Net omdat je jouw brein de tijd hebt gegund om alles even los te laten. Het is belangrijk dat je jezelf niet voortdurend wijst op 'gemiste kansen', maar eerder kijkt naar wat je wel hebt bereikt en vooral naar wat je kan bereiken door die zogezegde gemiste kansen. Een rustmoment levert je achteraf meer creativiteit op dan wanneer je altijd gewoon blijft doorgaan.

Stemmetjes negeren

Probeer die innerlijke stemmetjes die je vertellen dat je het maximale uit het leven moet halen en voortdurend moet presteren dus op tijd en stond gerust even te negeren. Inderdaad, het is goed dat je er het beste van wil maken, maar rust is evengoed noodzakelijk.

Lees ook: Waarom we meer moeten ontspannen om beter te werken

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"