Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
afslanken gewoonte

Afslanken? Dan moet dit jouw beste gewoonte worden

Als het gaat om afslanken, moet je starten met het aankweken van 1 goede gewoonte. De rest komt later. Al voegen we daar wel aan toe dat ook de keuze van je voeding uiterst belangrijk is. Maar daarom ben je natuurlijk op deze blog beland! Hier vind je artikelen over een gezonde leefstijl en lijnvriendelijke voeding in overvloed. Maar goed: de beste gewoonte die je jezelf kan aanleren is: beter en langzamer kauwen.

Essentieel voor de spijsvertering

Tanden en kiezen heb je namelijk niet voor niets. Er zit dan ook een grote waarheid in het aloude gezegde: 1 keer kauwen voor elke kies die je hebt. Niet alleen je tanden, maar ook je speeksel speelt een rol. Speeksel bestaat vooral uit water en spijsverteringsenzymen. Daardoor kan de vertering al in de mond beginnen. Door het samenspel van tong, speeksel en tanden wordt het gekauwde voedsel goed zacht. De brij die zo ontstaat heet de bolus. Als je de goede gewoonte van bewust kauwen aankweekt, ontstaat bolus die makkelijker door je maag verteerd zal worden. Als je traag en aandachtig eet, reist de bolus via de keelholte en slokdarm goed voorbereid naar de maag.

Meer smaak, minder honger

Laat ons even alle voordelen van goed gekauwd voedsel op een rijtje zetten. Goed gekauwde voeding:
  • smaakt beter
  • is al half verteerd
  • levert je lichaam meteen energie op
  • bevordert de slanke lijn omdat je vroeger verzadigd bent
Vreemd genoeg moet eten als je op je gewicht let, een kleine opgave worden. Tegelijkertijd mag je zeker mindful zijn: besef goed waar je eten vandaag komt, welke subtiele smaakschakeringen het allemaal heeft en welk effect op je lichaam. Met opgave bedoelen we: weet wat je eet, en nogmaals, kauw uitvoerig. Goed kauwen kost echt wat tijd en moeite, waardoor snaaien al gauw minder 'gezellig' wordt. Ga er maar van op aan dat je minder snel naar chips zal grijpen als je op elk afzonderlijk chipje bijna 1 minuut lang moet kauwen. Door dat je zorgvuldig kauwt, duwt je brein sneller op de stopknop. En tenslotte: hap-slik-weg staat nooit gelijk met écht genieten, wat ze ook mogen beweren. Ben je vastberaden om extra kilo's te verliezen? Start dan met deze opperbeste gewoonte. Leer jezelf om opnieuw rustig te genieten, van minder, maar met meer smaak.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"