Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
afvallen en cardio

Afvallen en cardio: dit is het grootste misverstand dat errond bestaat

Cardio is de sportvorm bij uitstek waar mensen mee beginnen wanneer ze willen afvallen. Eindelijk in gang geschoten, loopschoenen aangetrokken en actief rondjes beginnen lopen, you did it! Maar wanneer je op de weegschaal staat, blijkt dat er toch niet veel verandering in dat cijfertje komt. Hoe kan dat nu? Je doet toch aan cardio? Dit is het grootste misverstand dat bestaat rond afvallen en cardio.

Wat is cardio?

sporten in warme temperaturen Cardio is een vorm van sport waarbij je jouw lichaam traint. De grootste invloed van die training is merkbaar op het hart- en vaatstelsel, omdat het onder andere je algemene fitheidsniveau en uithoudingsvermogen vergroot. Hardlopen, fietsen en wandelen zijn drie bekende voorbeelden van cardio. Om onder de noemer cardio te vallen moet je met de sport heel wat calorieën verbranden en moet je hartslag hoger zijn tegenover een rustmoment.

Lees ook: Starten met sporten in 3 simpele stappen

Waar loopt het fout?

 Wat de meeste mensen onthouden wanneer ze iets lezen over cardio: ah, een sport waarmee ik veel calorieën verbrand, zo zal ik wel snel afvallen. Ze zien afvallen en cardio als het magische duo dat hun succesvolle resultaten zal opleveren. Wat de meeste mensen vergeten wanneer ze aan cardio gaan doen: je moet nog steeds meer energie verbruiken dan je opneemt. En dat is waar het meestal misloopt. Het lijkt ook heel simpel. Je deed amper aan sport en je loopt nu flink een aantal keer per week. Jouw energieniveau is al naar boven gegaan, maar het cijfer op de weegschaal nog niet naar beneden. Hoe kan dat toch? Wel, heel veel mensen die beginnen met cardio, maken onbewust kleine aanpassingen in hun levensstijl waardoor die cardio op lange termijn niet effectief blijkt te zijn om af te vallen. Wél zal je een impact merken op je algemene gezondheidsniveau en jezelf ongetwijfeld veel beter in je vel voelen, ondanks die kleine aanpassingen.

Lees ook: Intuïtief eten: daarom helpt het jou af te vallen

Veel meer eten

 Een eerste aanpassing waardoor afvallen en cardio minder werkt dan je denkt, is dat veel mensen onmiddellijk meer gaan eten. Je hebt net tien kilometer in de benen zitten, dus mag je jezelf gerust trakteren op wat extra eten. Althans, dat dénk je. Maar vergis je niet: op die manier neem je dubbel zoveel calorieën op dan je eigenlijk hebt verbrand tijdens het sporten. Dat is de manier waarop je jouw dieet boycot en waardoor je alle mogelijke effecten van de cardio tenietdoet. Alleen cardio op zich zal je niet doen afvallen. Afvallen kan ook zonder te sporten en door uitsluitend gezond te eten. Gewichtsverlies zal er alleen komen wanneer er sprake is van een negatieve energiebalans. Je moet meer energie verbranden dan je opneemt. Wanneer je daarentegen meer dan de verbrande energie compenseert met je zoveelste bord pasta, haalt die cardio niks uit voor jouw dieetqueeste. Wanneer je nog steeds met mate eet en gezonde tussendoortjes kiest om je energieniveau na het sporten weer aan te vullen, is de kans groter dat het je lukt.

Lees ook: Gaan mannen echt sneller afvallen dan vrouwen?

Minder spontane beweging

afvallen en cardio Het tweede struikelblok is het 'ik pak nu de auto, want ik ga straks sporten"- excuus. Klinkt dit je herkenbaar in de oren? Waar je normaal gezien je dagelijkse wandeling van thuis naar de supermarkt als lichaamsbeweging beschouwde, durf je nu misschien voor deze simpele taken de auto te nemen, omdat je later op de dag nog een fysieke inspanning gaat leveren. Dat betekent jammer genoeg dat je in totaal uiteindelijk minder beweegt dan voor je echt begon te sporten. Dat is spijtig, aangezien je zo net resultaat boekt. Voeg dat hardlooprondje dus toe aan je lichamelijke activiteiten van de dag, maar schrap er zeker geen anderen voor in de plaats. Het gaat er net om méér energie te verbranden en op deze manier verzamel je het verbranden van de energie op een moment in plaats van het te verspreiden doorheen de dag. Hoe meer beweging, hoe beter.

Lees ook: Zo ga je makkelijk meer stappen zetten op een dag

Het is dus zeker niet onmogelijk om afvallen en cardio te combineren. Wel moet je opletten dat je niet in de typische valkuilen trapt, die jouw dieet saboteren. We snappen helemaal dat je resultaat wilt zien na al jouw harde werk tijdens dat sportmoment. Gewoon op deze zaken letten en je krijgt wat je verdient.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"