Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
kastanjes voordelen

Je kilo's temmen met kastanjes: zo doe je het! (+ nog 4 andere voordelen)

Afvallen dankzij kastanjes? Dat is waarschijnlijk nieuw voor jou. En er zijn nog meer voordelen van kastanjes, dus twijfel niet om deze lekkernij te (her)ontdekken!

Vroeger zag je wel eens kraampjes op straat die een heerlijke geur verspreidden: die van gepofte kastanjes... Vandaag kan je alleen nog zelf geduldig tamme exemplaren rapen, er kruisjes in snijden en wachten op het knapperige resultaat. Wist je dat kastanjes boordevol goede voedingsstoffen zitten? Lees snel mee wat ze voor jouw lichaam kunnen betekenen:

Goed voor je tanden

Welk stofje in de vrucht er verantwoordelijk voor is, werd nog niet voldoende onderzocht, maar vast staat wel dat kastanjes goed zijn voor je gebit. Het eten van deze herfstvruchtjes beschermt tegen parodontitis. Deze ontsteking van het tandvlees komt vaak voor bij diabetici. Als deze tandziekte slecht verzorgd wordt, leidt ze in bepaalde gevallen tot tanduitval. Ook als je een sterk gebit hebt, helpen kastanjes om je tandvlees te verzorgen.

Ze ondersteunen je dieet

Kastanjes behoren tot de familie van de noot, die -hoe lekker ze ook is- geen plaats heeft in een vermageringsdieet. Maar de kastanje is een uitzondering! Eigenlijk is ze de minst calorierijke 'noot' op aarde. Waarom je haar aan je eetpatroon zou moeten toevoegen? Om te beginnen zijn kastanjes cholesterolvrij. Verder bezitten ze een unieke combinatie van onverzadigde vetten, eiwitten, complexe koolhydraten en vezels. Vooral dat laatste maakt dat kastanjes je maag goed vullen. En je weet intussen al hoe belangrijk is als je wil afslanken: hoe groter het verzadigingsgevoel, hoe minder snel je opnieuw naar eten zal graaien. Wil je meer weten over het belang van vezels voor je lijn? Lees dan het volgende artikel: Je weet dat vezels vet laten smelten, maar deze werken het beste! Hou je niet van de smaak van de kastanjenoot? Dat kan. Probeer ook eens vezels te drinken: SkinnyLove bijvoorbeeld bevat een goede, dagelijkse portie en is bovendien een goede vetbinder.

Minder snel ziek dankzij tamme kastanjes

kastanje kilo´sKastanjes bevatten niet alleen krachtige antioxidanten, maar ook een bundel aan mineralen en vitamines. Zo zitten ze boordevol vitamine B1, foliumzuur, vitamine E, kalium en zink, maar ze zijn het rijkst aan vitamine C. En laat dat nu net het geheim zijn van een sterke weerstand. Vitamine C helpt je lichaam om witte bloedcellen aan te maken, die broodnodig zijn voor je immuniteitssysteem. Een dieet met kastanjes beschermt je op termijn tegen kleine en grotere ziektes.

De ideale sportsnack

Leuk weetje: ook de Romeinen gaven al kastanjes te eten aan hun soldaten. Ze wisten dat er naast gezonde vitaminen en mineralen ook genoeg eiwitten in zitten die je nodig hebt om opgewassen te zijn tegen zware inspanningen. En als Hannibal de Alpen kon trotseren dankzij kastanjes (en ander krachtvoer), dan kom jij er zeker dat sprintje door het park mee door! Kortom: een portie van deze vruchten is je allerbeste keuze in de herfst. Koop ze vers en stoom of pof ze kort in de pan. Wil je het hele jaar door smullen van kastanjes? Koop dan vacuümverpakte vruchten die je makkelijk in de koelkast kan bewaren. Of voeg dit krachtvoer toe aan je ontbijt. Deze glutenvrije crackers zijn ideaal voor onderweg of als licht tussendoortje.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"