Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud

Afvallen na je studies

Waarom is afvallen na je studies een topic? Want onderzoek van de universiteiten van Gent en Brussel heeft aangetoond dat een student in het eerste jaar gemiddeld 3kg verdikt. Onderverdeeld in mannen en vrouwen is dat gemiddeld 4,2 kg en 1,9 kg.

Afvallen na je studies - het uitgaansleven

Mannen zijn hier dus gevoeliger aan dan vrouwen. Dit is niet enkel te wijten aan het kotleven, maar ook aan het uitgaansleven. Koken op kot is niet hetzelfde als koken thuis. Je zult al liever voor de quick fix gaan, dan uren achter de potten en pannen te gaan staan om een gezonde, evenwichtige maaltijd op tafel te toveren. Bovendien wordt de studententijd getypeerd door Thursdaynight-parties! (met het skippen van de vrijdagochtendles tot gevolg). Op deze feestjes wordt overvloedig alcohol gedronken, om daarna af te zakken naar de dichtstbijzijnde pitazaak. De avond eindigt dan met een lekkere donor kebab. Volgens mij moet ik je niet uitleggen welke invloed dat heeft op je lichaam… Vandaag blik ik graag met jullie terug op mijn ervaring met het aankomen tijdens en afvallen na je studies. Het studentenleven is een grote stap voor iedere jongere, het is het begin van een nieuwe levensfase. Je leert nieuwe mensen kennen, nieuwe waarden en normen en een nieuwe stad.

Afvallen na je studies: "Bij mij gaat het om 10 kilo."

Ik ging in Antwerpen studeren en dit was ook mijn droom. Lees mee hoe ik op 3 jaar tijd een dikke 10kg bijkwam en hoe ik deze nu probeer te verliezen. Dag 1 van mijn studies HR & Sales in de Karel de Grote Hogeschool te Antwerpen. Spannend. Ik kende niemand, maar al gauw wist ik in welke klas ik zat en wie dus mijn toekomstige klasgenoten waren. In de ochtend was het kennismaking en meteen had ik al een vriendin: Sarah (fictieve naam!). afvallen na je studies’s Middags at ik mijn lunch op die ik had meegenomen van thuis, zoals ik altijd al deed in het Humaniora. Ik leerde de stad Antwerpen beter kennen en kreeg ik meer vrienden en vriendinnen. Al snel zaten we dan ook met z'n allen gezellig een pasta te eten, een broodje uit de beste broodjeszaak van Antwerpen of een zelf samengestelde wok. Hoe zeggen ze dat? Studententijd, beste tijd! En ook de meest ongezonde tijd. Je zult me al horen aankomen: het aantal ongezonde maaltijden groeide, alsook mijn vetpercentage. Het bleef namelijk niet bij 1x per week gezellig samen gaan eten. Het was namelijk super gemakkelijk om ’s middags een broodje te gaan halen, dat betekende 10 minuten langer slapen!
Afvallen na je studies - 576 broodjes, 36 sushi's, 72 pasta's en 36 wokbekers...
Als je kijkt wat voor ongezonde troep ik binnenspeelde op een week… Laat het mij je even uitrekenen: ik at 4 broodjes - 2x een smos kaas, 2x een martino - en 1 warme maaltijd per week. Dit wil zeggen dat ik per maand 8 broodjes martino, 8 smosjes kaas, 1x sushi, 2x pasta en 1x wok at. Op jaarbasis is dat 96 broodjes martino, 96 smosjes kaas, 12x sushi, 24 pasta’s en 12 wokbekers. Een studie duurt in België 3 jaar, wat wil zeggen dat ik op heel mijn studieloopbaan 288 broodjes martino, 288 smosjes kaas, 36x sushi, 72 pasta’s en 36 wokbekers naar binnen gesmokkeld heb. My god, ik schrik van mezelf. Om dan nog maar te zwijgen over de hoeveelheid geld dat ik hier tegenaan gegooid heb. Je zult denken: “En dan verschiet je dat je 10kg aankomt”. Klopt. Om een beetje mijn schuldgevoel te compenseren, ging ik dan ook vaak sporten. Fitness (en food of course) was mijn beste vriend. Achteraf bekeken was het maar goed ook, of ik was een pak meer bijgekomen dan 10kg.

Afvallen na je studies - goed begonnen is half gewonnen

Ben ik hier trots op? Absoluut niet. Wil ik jullie hiermee op ideeën brengen? Hell no! De bedoeling van deze blog is om jullie te behoeden om dezelfde fout te maken die ik maakte. Goed begonnen is half gewonnen. Gezonde voeding: iets wat heel voor de hand liggend is, maar blijkbaar niet voor iedereen (inclusief mezelf). Je zult je niet alleen beter voelen, het bevordert ook je concentratievermogen in de positieve zin. Het is dus alleen maar beter als je dit toepast tijdens je studies. Lichaam en geest zullen je dankbaar zijn! Sport is ook belangrijk om zoveel mogelijk schade te beperken. Je hoeft daarvoor niet iedere dag in de fitness te staan, het zijn vaak de kleine dingen die grote verschillen kunnen maken. Neem de fiets naar de bus of tram, doe een wandeling door de stad met enkele medestudenten tijdens springuren, neem de trap op school in plaats van de lift, … de mogelijkheden zijn eindeloos!

Afvallen na je studies: "Ik probeerde letterlijk alle mogelijke diëten."

Wat als de schade al aangericht is? De studententijd loopt op zijn eind en je ziet dat je bent aangekomen. Uiteraard wil je deze studentenkilo’s er terug afwerken. Net zoals ik. Ik probeerde letterlijk alle mogelijke diëten. Deze diëten hebben mij altijd tot hetzelfde fenomeen geleidt: het jojo-effect. Gezond eten is ook niet meer makkelijk in deze tijd. We krijgen enorm veel druk van de media. Op TV krijg je allerlei soorten reclamespotjes te zien over wat goed is, maar ook een heleboel reclame met de nieuwste softdrink variant, koekjes, chips en ga zo maar verder… Calorieën tellen is the new fit. Niet dus. Je wordt zo overspoeld door allerlei kanalen die je vertellen dat zij het ultieme geheim hebben voor een gezond en slank lichaam. Toch bleek dit bij mij niet te helpen. Tot ik SkinnyLove* leerde kennen. Via via had ik van dit product gehoord en ik dacht: “Yeah right, weer een jojo-effect”.

Afvallen na je studies: "ondertussen al heel wat kilo's kwijt"

Door de positieve commentaren die ik erover te zien kreeg, besloot ik het toch een kans te geven. Het is nu 1 jaar geleden dat ik afstudeerde en jawel: ik ben ondertussen heel wat kilo's tijd. Zonder dat ik er moeite voor hoefde te doen! Ik heb namelijk 2 maand niet gesport. Wat ik wel deed zijn wandelingen met mijn hond (goed voor zo’n wandeling van een uurtje per dag), trappen nemen in plaats van de lift, mijn auto iets verder parkeren dan normaal, … op die manier kreeg ik toch mijn beweging zonder dat ik er veel voor hoefde te doen. En het belangrijkste: dagelijks mijn hoeveelheid SkinnyLove* opdrinken. Bovendien is mijn trek naar zoetigheid* helemaal verdwenen. Sterker nog ik lust geen frisdrank meer. Ik kan me ook niet meer herinneren wanneer ik mijn laatste broodje martino of smosje kaas binnengespeeld heb. And well , that’s impressive! Hebben jullie ook ervaringen met het aankomen tijdens het studentenleven? Hebben jullie moeilijkheden om van deze kilo’s af te komen? Deel jullie verhaal met ons en wij helpen jullie met veel plezier verder! *SkinnyLove gebruikt de kracht van de natuur, dankzij de werking van ingrediënten als vijgcactus, gember, matcha groene thee en meer. Vijgcactus ondersteunt het afslanken dankzij een gunstige invloed op het vetmetabolisme. Gember bevordert de spijsvertering en heeft een gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel. Gember geeft je ook meer energie. Matcha groene thee ondersteunt het afslanken en heeft een gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel. Vezelrijke citroen, de Acacia senegal vezels, pompelmoes zijn vezelrijk en onderdrukken bijgevolg je hongergevoel.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"