Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
afvallen tijdens menopauze

Afvallen tijdens de menopauze: dit moet je erover weten

De menopauze is voor heel wat vrouwen een periode waar ze niet bepaald naar uitkijken. Dat komt door heel veel verschillende redenen, maar vaak ook door onwetendheid over wat er hen nu juist allemaal te wachten staat. Een van de minst leuke bijwerkingen van de menopauze is dat de meeste vrouwen vanaf dan een paar kilootjes extra moeten meezeulen. Kan je nog afvallen tijdens de menopauze? Dit is wat je erover moet weten!

Over de menopauze

voorbereiden op de menopauze Tijdens de menopauze maakt de vrouw de overgang van vruchtbaar naar onvruchtbaar. Dat houdt in dat de eierstokken vanaf dan geen eitjes meer aanmaken en dat de productie van oestrogeen en progesteron afneemt. Om de daling van deze hormonen te compenseren, slaat het vrouwenlichaam deze hormonen op in het vetweefsel om het lichaam zo in balans te houden. Niet leuk dus, zeker niet als je graag wat kilo's kwijt wil, want de opslag van die hormonen in het vetweefsel veroorzaakt net het tegenovergestelde. Dit betekent soms dat vrouwen die bijvoorbeeld hun hele leven lang amper tot niet op hun eten moesten letten, plots toch moeten uitkijken met wat ze eten. Daarom is een gezonde levensstijl zo belangrijk, zodat je lichaam eigenlijk al voorbereid is op de menopauze. Door vanaf jonge leeftijd al actief bezig te zijn met gezond eten, voldoende beweging en genoeg slaap, kan je al heel wat neveneffecten van de menopauze verminderen of zelfs tenietdoen. Gelukkig is afvallen tijdens de menopauze nog steeds haalbaar.

1. Wees realistisch

afvallen Het is normaal als je die extra kilo's er liefst terug af wil krijgen, maar je moet hier vooral realistische doelen stellen. Probeer niet te streven naar hetzelfde gewicht van toen je twintig jaar was. Dat is niet haalbaar en je zal erdoor gedemotiveerd geraken. Je moet jezelf aanpassen aan de nieuwe realiteit en gewoon doorzetten. Kies dus voor een streefgewicht waarvan je weet dat je het met de nodige inzet en wilskracht echt kan bereiken.

Lees ook: 4 belangrijke vragen om jezelf te stellen voordat je start met afvallen

2. Gezonde voeding

Als je gezegend was met genen waardoor je eigenlijk nooit echt op je eten moest letten, heb je geluk gehad. Toch zullen vrouwen die al heel lang bezig zijn met gezonde voeding het makkelijker vinden om tijdens de menopauze op gewicht te blijven. Waarom? Omdat gezonde voeding zorgt voor een gezonde binnenkant. Het is niet omdat je slank bent, dat je ook gezond bent. Toch is het absoluut mogelijk om via aanpassingen naar een gezond en evenwichtig voedingspatroon die overbodige kilo's kwijt te spelen. Op lange termijn zal je jezelf zo ook beter in je vel voelen. Duurt het wat langer dan gehoopt? Laat jezelf dan vooral niet ontmoedigen. De aanhouder wint.

3. Voldoende beweging

afvallen tijdens de menopauze Je moet echt niet plots een fanatieke sporter worden, zeker niet als je eigenlijk niet veel lichaamsbeweging gewoon bent. Probeer dagelijks minstens een halfuurtje te wandelen of een andere vorm van lichamelijke inspanning te ondernemen. Op die manier geef je jouw metabolisme een boost, waardoor je sneller kan afvallen. Ook op oudere leeftijd is dat mogelijk, je moet er gewoon dezelfde inspanningen voor blijven doen! Wedden dat je na een tijdje niet meer zonder je dagelijkse wandeling kan?

Lees ook: Meer beweging dankzij deze 5 handige tips (ideaal als je niet van sporten houdt!)

4. Gun jezelf iets

afvallen tijdens de menopauze Wees niet té streng voor jezelf. Je leeft maar één keer en genieten van je favoriete snack of je lievelingsmaaltijd is echt wel toegestaan. Wanneer je graag wil afvallen, is het belangrijk dat je zoekt naar een balans, anders is dat niet vol te houden op lange termijn en kom je die kilo's gewoon weer bij voor je het weet. Gun jezelf dus iets en vooral: voel je er niet schuldig over.

Lees ook: Waarom je minder streng voor jezelf moet zijn

5. Vergelijk jezelf niet met anderen

Het belangrijkste van allemaal? Stop met jezelf te vergelijken met andere vrouwen. Iedereen heeft een ander lichaam, een andere medische achtergrond en simpelweg andere genen. Dat betekent dat het afvallen bij de ene persoon vlugger lukt dan bij de andere en dat de ene makkelijker op gewicht blijft dan de andere. Door jezelf niet te vergelijken ga je sneller tevreden zijn met de resultaten die je wel al ziet. Zo hou je het ook makkelijker vol.

Lees ook: Eten zonder bij te komen: dit is waarom sommige mensen het kunnen Afvallen tijdens de menopauze lukt je sowieso, laat jezelf vooral niet ontmoedigen en doe alles rustig op je eigen tempo.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"