Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
wandelen sport

Afvallen? Waarom wandelen beter is dan joggen (+ nog 2 andere voordelen)

Doe geen moeite... joggen loont zich niet? Dat willen we in geen geval zeggen. Elke vorm van inspanning is goed voor je lichaam. Maar als je wil afvallen, blijkt wandelen de perfecte sport. Laten we dit goede nieuws even van dichterbij bekijken. Zoals je al kon lezen in onze blog, verbrandt je door te lopen een groot aantal calorieën. Alleen bestaat er een verband tussen de inspanning die je levert, de calorieën die je ermee verbrandt en de honger die je krijgt na het sporten. Ingewikkeld? Neen, het is een zaak van gezond verstand. Meer sporten betekent vaak meer eten. Hoe komt het dan dat wandelen zo goed werkt? Ontdek snel 3 x waarom.

Beter dan joggen

1. Je verbrandt er meer calorieën mee

Okay, wie rent, verbrandt op korte tijd meer calorieën. Zelfs tot 650 calorieën, maar dan moet je ook echt een uur aan een stuk doorgaan. En eerlijk, wie kan dat? Tenzij je oefent voor een marathon, kan je door te wandelen meer bereiken. Het aantal kcal dat je verbrandt door een uurtje te stappen, ligt 'slechts' op 400, maar je lichaam kan het veel langer volhouden. Kies je voor een mooie (bos-of natuurrijke) omgeving, vliegt de tijd zo voorbij. We willen je wel op het hart drukken dat de duur van je wandeling belangrijk is. Door in de stad te gaan wandelen (window shoppen?) oogst je minder succes. Wandel je minstens een uur, verbrandt je lichaam zijn calorisch overschot traag maar gestaag.

2. Je brengt er je vetverbranding mee op punt

Omdat je al wandelend geen topsnelheid aflegt, blijft je hartslag vrij laag. En laat dat nu net cruciaal zijn om vet te verbranden. Voor een optimale vetverbranding train je het best op 55-65% van je maximale hartslag. Makkelijker gezegd: aan een ritme waarbij je nét niet loopt en nog vlot kan praten. Dat is net het fijne aan wandelen: het is geen opgave. Je voelt het effect wel achteraf, maar je hebt geen uitgeput gevoel tijdens de beweging zelf.

3. Minder honger

calorieën wandelen ... dan wanneer je gaat joggen. Zoals we hierboven al vermeldden, heeft lopen (zwemmen, fitnessen, ...) maar 1 groot nadeel. Je hongergevoel wordt er flink door opgeschroefd! Een lange wandeling wakkert de drang naar eten minder aan. Als je al honger krijgt, komt dat eerder door de gezonde buitenlucht. Neem eventueel een licht tussendoortje en drankje (bij voorkeur een gezond en natuurlijk dat het verzadigingsgevoel verhoogt) mee voor onderweg. Bovendien is wandelen erg laagdrempelig. Iedereen kan het. En er is meer:

Extra voordelen van wandelen

1. Het is goed voor je gewrichten

calorieën wandelenWie om welke reden dan ook al lang niet meer gesport heeft, kan blessures oplopen door te joggen of te fitnessen. Door te lopen zet je flink wat druk op je spieren en gewrichten, bij een wandeling gebeurt dat nagenoeg niet. Heb je zwakke gewrichten en wil je daar graag iets aan doen? Kurkuma helpt! Wil je op een gemakkelijke manier je dagelijkse dosis binnenkrijgen? In deze dorstlesser zit een flinke dosis kurkuma en de prebiotische vezels ondersteunen je dieet.

2. Het kost (bijna) niets

Afgezien van een paar goede wandelschoenen en leuke (maar niet noodzakelijke) gadgets, zoals een stappenteller, is een wandeling door de natuur zo goed als gratis. Zo houd je meer geld over voor de leuke dingen des levens: een city trip, een heerlijke lichaamsmassage, ... (vul zelf maar in). Het vraagt ook weinig voorbereiding: hou je je stevige schoenen binnen handbereik, kan het op quasi elk moment.

Minstens 1 x per week

Geen tijd om te wandelen? Probeer er toch 1 keer per week tijd voor te maken. Kleine kinderen kunnen mee in een kinderwagentje, en grotere vinden het vaak erg leuk om mee te wandelen. Zeker als je er een spannend (zoek)spelletje aankoppelt. En tot slot: we willen evenmin gezegd hebben dat jouw kleine wandelingetjes tijdens je middagpauze nutteloos zijn. Ook kleine beetjes helpen. Zorg alleen dat je niet slentert, maar houd een stevig ritme aan!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"