Aha: een verklaring voor de werking van aantrekkingskracht
Recht uit het hart?
Heb je het ook al meegemaakt dat je iemand ontmoet en dat er onmiddellijk een klik is tussen jullie, een vonk die overspringt? Dat hoeft zelfs niet altijd iets romantisch te betekenen, het kan evengoed gebeuren bij goede vrienden of leuke collega's. Het voelt vaak aan alsof die affectie rechtstreeks uit ons hart voortkomt. Zodra we denken dat we met iemand een goede vriendschap of relatie op lange termijn kunnen uitbouwen, voelen we kriebels in onze buik. Zijn dit dan écht vlinders of is er iets anders aan de hand?Sociale beloning
Vooral het brein lijkt een belangrijke rol te spelen bij het leuk vinden van iemand. Dit proces zou iets te maken hebben met bepaalde beloningssystemen in het brein. Wanneer je iemand leuk vindt of jezelf aangetrokken voelt tot iemand, zouden de gevoelens van beloning sterker aanwezig zijn. Deze vorm van beloning noemen we sociale beloning. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat wanneer we gevoelens van sociale beloning ervaren, onze ventromediale prefontale cortex en het corpus striatum in onze hersenen oplichten. Deze gebieden reguleren emoties en onze motorische activiteit. Wanneer we iemand leuk vinden of een aantrekkingskracht voelen, gaan deze gebieden actiever worden. Hoe dit in zijn werk gaat? Als we iemand leuk vinden gaat de ventromediale prefontale cortex in actie schieten, terwijl de corpus striatum erop gaat letten of iemand geschikt als potentiële vriend. De verklaring voor aantrekkingskracht? Het is dus een combinatie van deze twee praktische onderdelen van ons brein.Zijn de gevoelens wederkerig?
Als dit gaat om deeltjes in ons brein die hetzelfde zijn bij iedereen, hoe komt het dan dat we niet iedereen even leuk vinden? Wanneer je weet dat iemand anders jou ook leuk vindt, wordt de relatie veel intenser. Hoe leuker we iemand vinden en hoe leuker die persoon ons vindt, hoe leuker we hen weer ga vinden en zo verder. Vanaf het moment dat je in die positieve flow zit, kan de relatie alleen maar beter worden en de aantrekkingskracht alleen maar groter. Toch kan het zijn dat wanneer jij iemand leuk vindt en de andere jou niet meer, die gevoelens niet meteen verdwijnen. De neuronen in de hersenen moeten zich dan eerst herprogrammeren voor ook jij die persoon niet meer leuk vindt.
Lees ook: Zo ga je om met twijfels over je relatie
We hebben zelf dus weinig invloed op wie we leuk vinden. Door de interactie van die twee deeltjes in ons brein, gaat een relatie een eigen leven leiden. Wanneer je volgende keer een belangrijke relatiekeuze moet maken, dan weet je dat je niet naar je hart, maar wel naar je verstand moet luisteren.