Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
ajuin goed voor lichaam

Waarom iedere dag ajuin eten goed is voor jouw lichaam

Ajuinen zijn niet meteen de mooiste groenten om naar te kijken, maar onderschat de kracht van deze plant uit de lookfamilie zeker niet. Niet iedereen is fan van de smaak, maar al een kleine portie ajuin kan je gezondheid verbeteren en het risico op bepaalde ziektes verminderen. Iedere dag ajuin eten is goed voor je lichaam.

De ajuin verdient wel degelijk een plaats in je dagelijkse dieet. In ajuin vind je namelijk quercetine. Dat is een flavonol dat voornamelijk in de buitenste ringen van het bolgewas rijkelijk aanwezig is. Quercetine speelt de hoofdrol bij de gezondheidsvoordelen van de ajuin. Laten we even kijken wat ajuinen kunnen doen voor onze lichamelijke gezondheid.

1. Natuurlijke smaakmaker

Vergeet room en boter: vanaf nu voeg je gewoon een uitje toe aan je maaltijd om het wat extra smaak te geven. Ook zout en peper zijn niet zo gezond, maar ajuinen gelukkig wel. Het zijn natuurlijke smaakbommetjes die een pikante smaak afgeven. Bovendien zitten er weinig calorieën in en passen ze bijgevolg perfect binnen je dieet. Geen fan van rauwe ui? Probeer dan eens deze biologische crackers met ui bij je lunch of als snack.

Lees ook: 4 natuurlijke manieren om eten meer smaak te geven

2. Goed voor het hart

Ajuinen bevatten niets van cholesterol, iets wat een negatief effect op het hart heeft wanneer die te hoog is. Verder zijn uien goed voor de bloedvaten. Een ui zou bloedklontering voorkomen, een van de grootste oorzaken bij een hartaanval. Wanneer je rauwe ui eet, in bijvoorbeeld een salade, merk je ook echt dat je bloed krachtiger door je aders stroomt. Een gezonder hart dankzij uitjes!

3. Sterkere botten

Op zoek naar een manier om broze botten te voorkomen? Een ui eten helpt om stevige botten te ontwikkelen. Voor vrouwen na de menopauze is er meer goed nieuws: ook de heupgewrichten krijgen meer stevigheid als je regelmatig ajuin eet. Die zijn na de menopauze vaak veel brozer dan voordien en kunnen alle duwtjes in de rug gebruiken.

4. Minder risico op kanker

ajuin goed voor lichaam Hier komt de grote held quercetine bij kijken. Het flavonol bevordert de werking van vitamine C. Het remt bovendien de groei van ongewenste cellen af, waaronder die van kankercellen. Het is wetenschappelijk bewezen dat als je twee keer per week ui eet je minder risico ontwikkelt op strottenhoofdkanker, darmkanker en eierstokkanker. Wie dagelijks ajuin toevoegt aan zijn maaltijden heeft minder kans op mondkanker. Het proberen waard...

5. Afremmer bacteriën

Al meer dan 100 jaar geleden werd de ui gebruikt als medicijn. Het is een natuurlijk antibioticum dat bacteriën in de mond bestrijdt. Voornamelijk voor natuurlijke mondverzorging is de ui een wondermiddel. Rauwe ui heeft levert hier de beste effectiviteit.

Meer wondermiddeltjes vind je hier: Thee als vetverbrander

Een ajuin eten is dus heel goed voor je lichaam. Nu we weten welke voordelen deze groente met zich meebrengt, lijkt het al heel wat aantrekkelijker! Dit bevestigt nog maar eens dat het belangrijk is dat je weet wat je eet.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"