Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Alcohol en gewichtsverlies: waarom alcohol afslanken in de weg staat

Alcohol en gewichtsverlies: waarom alcohol afslanken in de weg staat

Heeft alcohol invloed op gewichtsverlies? Het antwoord is simpel: ja. Als je moeite hebt om af te vallen, dan kan de drank je helaas in de weg zitten..

Als je het moeilijk vindt om die paar extra kilo's kwijt te spelen, dan moet je je misschien afvragen of alcohol je tegenhoudt om je doel te bereiken.

Drinken en gewichtsverlies: een paar feiten

Ten eerste: alcohol is ongezond. Punt. De persoon die jou het tegendeel wil bewijzen, moet eens goed bij zichzelf te raden gaan. 

Door de suikers die alcoholische dranken bevatten, blijf je steeds verlangen naar zoet eten. Zeg maar terug hallo tegen je suikerverslaving!

Je krijgt ook meer honger van alcohol. Je raakt niet vol van een paar glazen wijn, waardoor je gaat verlangen naar eten. En ja, na die paar glazen zul je eerder kiezen voor vet eten dan voor een gezond stuk rauwkost.

Je lichaam geeft voorrang aan de stofwisseling van alcohol boven vitale voedingsstoffen, zodat het de giftige stof zo snel mogelijk kan uitfilteren. Dat betekent dat je minder voedingswaarde haalt uit gezond voedsel dat je eet als er alcohol in je systeem zit.

Drinken, gewicht en je gezondheid

Er zijn een aantal redenen waarom het minderen met het drinken van alcohol en het kwijtspelen van gewicht jouw gezondheid positief kunnen beïnvloeden. Zowel overmatig drinken als gewichtstoename zijn risicofactoren voor een aantal verschillende ziekten, zoals hoge bloeddruk, verschillende kankers, hartziekten en nog meer. We proberen je niet bang te maken! Maar het is belangrijk te begrijpen welke invloed drinken op jouw  lichaam heeft, zodat je waar nodig actie kunt ondernemen.

Waarom maakt het drinken van alcohol het moeilijker om af te slanken?

Het drinken van een paar alcoholische drankjes betekent niet dat je onmiddellijk bijkomt, maar het kan het verliezen van een paar kilo's wel  moeilijker maken om een aantal redenen.

Alcohol bevat bedrieglijk veel suikers. Het vult je niet en heeft totaal geen voedingswaarde. Door al die suikers houd je jouw suikerverslaving in stand en zal je vaker terug verlangen naar zoete, ongezonde zaken. 

En vergeet niet dat drinken je remmingen vermindert, waardoor de  kans groter is dat je slechte eetkeuzes maakt, terwijl ook de maaltijden na een kater meestal niet de gezondste zijn (denk aan vettige burgers en eieren met spek om de kater te verdrijven). 


Alcohol voegt niet alleen niets toe aan de voedingsstoffen die je lichaam binnenkrijgt, het kan zelfs een nadelig effect hebben op de voedingsstoffen die je lichaam wél binnenkrijgt. Het staat bijvoorbeeld de opname van vitaminen en mineralen in de weg, zoals foliumzuur, dat essentieel is voor een gezond lichaam. En omdat drinken niet voorziet in de behoefte van je lichaam aan voedsel, zul je nog steeds honger hebben (en waarschijnlijk iets anders gaan eten dan iets gezonds en voedzaams).

Tips om minder te drinken en meer gewicht te verliezen

Beperk de hoeveelheid alcohol die je drinkt zo veel mogelijk, zorg voor meerdere alcoholvrije dagen per week. Of – nog beter – drink helemaal niet of eens per week (op je cheat day, bijvoorbeeld).

Vermijd suikerhoudende mixdranken, zware bieren of andere suikerrijke dranken. Probeer ze in plaats daarvan te mixen met plat water of kies voor een glas champagne of cava als aperitief.

Kijk uit met alcoholvrije drankjes - deze bevatten vaak veel suikers waardoor je suikerbehoefte niet wordt gestild en suikerverslaving op de loer ligt! Kies liever voor de SkinnyLove Summer Booster cocktails. Deze zijn een uniek en perfect alternatief voor (non)alcoholische zoete suikerdrankjes. Ze zijn het ideale apero-drankje om te serveren op een zomerse dag of om ‘s avonds na te genieten van de warme zomerzon.

Nog meer voordelen van minder drinken

Er zijn nog zoveel andere voordelen aan het verminderen van je alcoholgebruik dan alleen gewichtsverlies. Denk aan een betere nachtrust, minder angst, verhoogde productiviteit, betere gezondheid, geldbesparing en nog veel meer!

 

 

Vorig artikel Lifehack: zo schil je een kiwi in vijf seconden
Volgend artikel Vallen mannen sneller af dan vrouwen?