Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
artrose

Alles wat je moet weten over artrose

Artrose is een medische aandoening waar je ongetwijfeld al wel eens van hebt gehoord. De kans is groot dat je bij de term onmiddellijk aan oudere mensen denkt. Helemaal verkeerd ben je daar niet, maar toch krijgen ook jongere mensen hier soms al mee te maken. Wat weet jij voor de rest eigenlijk over artrose? Hier vind je alle informatie die je nodig hebt en enkele tips om de aandoening te proberen voorkomen.

Wat is artrose?

artrose Artrose is een vorm van reuma. Artrose en reuma zijn termen die steevast geassocieerd worden met verouderen. Als dat ook de associatie is die bij jou opkomt, denk je alvast in de goede richting. Artrose is een degeneratieve aandoening aan het kraakbeen, die meerdere gewrichten aantast. Dat resulteert in gewrichtsslijtage en is heel moeilijk op te lossen. Hoe dat komt? Eigenlijk is die gewrichtsslijtage een gevolg van het verlies van kraakbeen. Dat kraakbeen is weefsel dat je nodig hebt om je spieren te beschermen. Slijtage daarvan is een onomkeerbaar proces. Artrose is een resultaat van het feit dat je lichaam kraakbeen verliest en het eigenlijk niet meer in staat is om diezelfde hoeveelheid opnieuw aan te maken. Na een tijdje kan het kraakbeen zelfs helemaal verdwijnen. Dat vermindert het schokabsorberend vermogen van je gewrichten, waardoor je steeds meer pijn zal ondervinden bij normale lichamelijke activiteiten waarbij je moet bewegen. De gewrichten in de knieën, heupen, duim, grote teen, nek en onderrug zijn de meest voorkomende plaatsen waar patiënten last van hebben. Lees ook: Kuitblessures snel genezen dankzij deze ultieme hersteltips

Wat is de oorzaak van artrose?

artrose Over de exacte oorzaak bestaat heel wat discussie. De enige zekerheid over de oorzaak is hoé het komt dat artrose ontstaat, wat dus te maken heeft met dat slijtageproces van het kraakbeen. Het kraakbeen wordt dunner en zachter, waardoor het makkelijk afbrokkelt. Verder is er voorlopig geen duidelijk aanwijsbare oorzaak. De enige gevallen waarin min of meer met zekerheid vastgesteld kan worden waardoor artrose ontstaat, is wanneer het gaat over een afname van de kwaliteit van het kraakbeen na een ongeluk. Ook wanneer het een aangeboren afwijking van het kraakbeen betreft, is er zekerheid. Daarnaast zijn enkele risicofactoren die naar voor geschoven worden een oudere leeftijd, overgewicht, erfelijke factoren, lichamelijke overbelasting en een ontsteking van een of meerdere gewrichten. Lees ook: Deze ontspannende oplossing helpt tegen stramme spieren

Wie heeft er last van?

artrose Hoewel artrose met verouderen te maken heeft, zijn het niet uitsluitend ouderen die hier last van ondervinden. Net zoals heel wat mensen vroegtijdig last krijgen van reuma, zijn er eveneens 40-jarigen of jongere mensen die artrose kunnen hebben. Let wel op: dan gaat het hier over de natuurlijke oorzaken, niet over de vormen van artrose veroorzaakt door een ongeval. In het algemeen komt artrose het meest voor bij de leeftijdsgroep van 65 tot 75 jaar.

Hoe herken je het?

Artrose gaat altijd gepaard met pijn in de gewrichten die erdoor getroffen zijn. Ook kan het aanvoelen alsof de spieren en gewrichten wat stijf zijn. Het beperkt daarnaast de bewegingsvrijheid, omdat je bij de minste beweging pijn hebt. Hoor je een krakend geluid wanneer je jouw gewrichten beweegt? Dan hoef je je geen zorgen te maken, want dat is normaal in dit verband. Dat kraakgeluid ontstaat door een vochtophoping als reactie op de ontsteking van het gewricht. Die vochtophoping is eveneens verantwoordelijk voor de beperking in beweegbaarheid en zorgt in sommige gevallen zelfs voor misvormingen van de gewrichten, waardoor die er plots heel anders uit kunnen zien.

Wat kan je ertegen doen?

Jammer genoeg is artrose voorlopig nog niet te genezen. Gelukkig zijn er wel een aantal tips waar je jezelf op kan beroepen om artrose te proberen voorkomen of de effecten ervan te verminderen.
  • Het aanpassen van je levensstijl is een heel belangrijke tip. Aangezien overgewicht een risicofactor voor artrose is, is het een goed idee om gezond te leven. Hoe meer je weegt, hoe meer druk er op je kraakbeen hangt, waardoor dat sneller verslijt.
  • Het consumeren van de specerij kurkuma wordt vaak genoemd in het verband van artrose, omwille van het ontstekingsremmend effect ervan.
  • Heb je te veel last van pijn? Dan mag je in samenspraak met je huisarts altijd beroep doen op een pijnstiller of in extreme gevallen zelfs op een brace waardoor je je iets vlotter kan voortbewegen.
  • Tot slot is voldoende beweging ook een aanrader in tegenstelling tot wat de meeste denken. Die beweging zorgt ervoor dat je jouw gewrichten soepeler kan bewegen. Hoe minder je beweegt, hoe meer last je zal ervaren.
Vorig artikel Tofu bereiden: zo wordt het áltijd lekker!