Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
bloed geven

Alles wat je moet weten over bloed geven

Bloed geven is cruciaal om mensen in nood te helpen. Dat lijkt logisch, maar amper 3% van de Vlaamse bevolking doneert ook daadwerkelijk bloed(plaatjes) of plasma. Hoog tijd om dit wat meer in de aandacht te brengen en meer mensen te overtuigen zelf ook bloed te doneren. Dagelijks hebben honderden mensen vers bloed nodig om te kunnen overleven. Voldoende voorraad is dus heel belangrijk. Hier beantwoorden we alle vragen die je kan hebben over bloed geven.

1. Waarom is bloed doneren zo belangrijk?

Elke dag hebben honderden mensen bloed nodig om te kunnen overleven. Wanneer er gebruik gemaakt wordt van de bloeddatabank? Bijvoorbeeld bij een bevalling, een operatie, een ongeval of wanneer iemand aan een bepaalde ziekte lijdt en daardoor niet voldoende bloedlichaampjes aanmaakt. Het bloed in de databank is bovendien maar beperkt houdbaar en moet snel opgebruikt worden. Veel en regelmatig doneren is dus essentieel zodat de medische wereld levens kan redden.

2. Wie mag bloed geven?

bloed geven Aangezien het bloed dat je doneert, gebruikt wordt om levens te redden, is het noodzakelijk dat het gedoneerde bloed 100% zeker bruikbaar en gezond is. Het toedienen van ongezond bloed kan anders de medische situatie verergeren. Daarom mag je in bepaalde gevallen tijdelijk of permanent geen bloed(plaatjes) of plasma doneren. Er zijn heel wat selectiecriteria waaraan je moet voldoen voor je daadwerkelijk mag doneren. Eerst en vooral is er de leeftijdsgrens van 18 jaar. Elke gezonde persoon van 18 jaar of ouder mag bloed geven. Verder spelen criteria zoals lichaamsgewicht, lengte en geslacht ook mee, net zoals buitenlandse reizen, seksuele partners, zwangerschappen en nog veel meer andere factoren.

Lees ook: 8 gezonde keuzes die je moet maken voor je 30 bent

3. Hoe verloopt het praktische gedeelte?

bloed geven Om bloed te geven moet je geen afspraak maken. Het volstaat om naar een donorcentrum te gaan wanneer het past voor jou of om op te dagen op een specifiek inzamelingsmoment. Om plasma of bloedplaatjes te doneren is wel een afspraak nodig. Eens je ter plaatse bent, vul je eerst een medische vragenlijst in die zal bepalen of je bloed mag geven of niet. Als je na dit deel goedgekeurd bent, controleert een arts je bloeddruk, hartslag en gewicht. Vervolgens geef je bloed, wat ongeveer tien minuten in beslag neemt. Erna mag je nog even blijven wachten zodat je het verloren vocht kan compenseren. De eerste twaalf uur na het geven van het bloed mag je geen al te zware inspanningen doen, omdat je lichaam zwakker kan zijn.

4. Wat is het verschil tussen bloed, bloedplaatjes en plasma?

bloed geven Bloedplasma is het vloeibare gedeelte van het bloed via waar de bloedcellen en -plaatjes zich verplaatsen. Wanneer je plasma doneert, nemen verpleegsters eerst bloed af via een aferesetoestel en verzamelen ze het plasma vervolgens in een aparte zak. Hierna krijg je de rode bloedcellen en bloedcellen van het afgenomen bloed terug toegediend, zodat je enkel het plasma mist. Bloedplaatjes worden op dezelfde manier uit het bloed gehaald. Dat zijn kleine celdeeltjes die je nodig hebt om bloedingen te stoppen. Gewoon bloed afnemen verloopt veel sneller, omdat enkel het aferesetoestel daarbij volstaat.

Lees ook: Zo helpt bloemkool jou naar een gezonder lichaam

Nu je alles weet over bloed geven, kan je zelf eens langsgaan bij een donorcentrum. Elk druppeltje helpt!

Vorig artikel Tofu bereiden: zo wordt het áltijd lekker!