Alles wat je moet weten over diabetes
Wat weet jij eigenlijk over diabetes? Iedereen kent de naam van de ziekte en weet dat je er meer kans op maakt als je ongezond eet. Maar wat houdt diabetes eigenlijk echt in? Hoog tijd om enkele misverstanden de wereld uit te helpen en de aandoening te verduidelijken. Dit is alles wat je moet weten over diabetes!
Wat is het?
Diabetes is niet zomaar diabetes. Je hebt zowel type 1 als type 2 en er zitten grote verschillen tussen die twee. De meest voorkomende vorm is type 2. Weinig bewegen, ongezond eten, roken, verouderen en erfelijkheid zijn vijf verklarende oorzaken voor deze vorm. Wanneer je eet, stijgt de glucosewaarde in je bloed, waardoor je lichaam insuline aanmaakt. Dat hormoon neemt glucose op uit de voeding die je eet, waardoor je energieniveau wordt aangevuld. Insuline is een soort suiker die je lichaam op een natuurlijke manier zelf aanmaakt. Normaal gezien daalt je glucosewaarde daarna opnieuw, tenzij je diabetes hebt. Dan blijft de glucose aanwezig in je bloedbaan, waardoor je lichaam ongevoelig wordt voor de aangemaakte insuline. Diabetes type 1 is dan weer helemaal anders. Deze vorm krijg je hoofdzakelijk door genetische aanleg. Je lichaam maakt door een fout in het immuunsysteem geen insuline meer aan. De lichaamscellen die daarvoor verantwoordelijk zijn, worden beschadigd door het eigen immuunsysteem. Het grote verschil met diabetes type 2 is dus dat er écht geen insuline aangemaakt wordt, waar bij type 2 het lichaam ongevoelig wordt voor het effect van insuline door de voortdurende aanwezigheid van glucose.
Heb je diabetes voor altijd?
De twee verschillende types worden op een verschillende manier behandeld. Bij type 2 krijg je vaak een insulinespuit, maar dat is niet altijd nodig. Het aanpassen van je levensstijl kan al grote wonderen verrichten. Heb je die diagnose gekregen? Dan kan je al veel veranderen door gezonder te beginnen eten en meer te bewegen. In dat geval kan je de kans op de aandoening met maar liefst 50% verkleinen en de effecten ervan verminderen. Als je hieraan begint, wordt het aangeraden om meer natuurlijke vetten en minder snelle koolhydraten te eten, om je lichaam in balans te krijgen. Het beste advies dat je kan krijgen om type 2 te proberen omkeren! Wie type 1 heeft, moet sowieso gebruik maken van een insulinespuit of een insulinepompje. Een paar keer per dag moet je insuline injecteren om zo de bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Bovendien moet de bloedsuiker elke dag gemeten worden door middel van een vingerprik. De bloedglucosemeter geeft dan aan hoeveel glucose er in je bloed zit. Jammer genoeg kan dit zeer pijnlijk zijn, omdat het soms tot 8 keer per dag gemeten moet worden. Deze vorm is jammer genog niet onomkeerbaar, aangezien deze ontstaat op basis van erfelijkheid.
Lees ook: 8 gezonde keuzes die je moet maken voor je 30 bent
Leidt het eten van suiker automatisch tot diabetes?
Diabetes en suikerziekte worden meestal in één adem genoemd. Maar is de ziekte echt een gevolg van het eten van suiker? Nee, dat is een misverstand. Type 1 heeft al zeker niets te maken met te veel suiker eten, aangezien deze vorm puur ontstaat op basis van genen. Type 2 heeft daarentegen wel te maken met ongezond eten en overgewicht, maar dat gaat uiteraard niet alleen over het eten van te veel suiker. Wie veel suiker eet, loopt sowieso meer risico op overgewicht en gezondheidsproblemen, maar dan gaat het over veel meer ongezonde voedingsstoffen dan suiker alleen. Toch is het belangrijk om niet té veel suiker te nuttigen. Heb je problemen om suiker te weerstaan? Probeer dan eens het natuurlijke drankje SkinnyLove. Als je elke dag trouw je ochtend- en avondkuur opdrinkt, merk je op lange termijn dat je smaakprofiel verandert en dat je drang naar te zoet of te zout eten verdwijnt.
Lees ook: Zoveel kilo suiker eten we écht per jaar
Hebben alleen dikke mensen kans op diabetes?
Nee! Ook slanke mensen kunnen diabetes krijgen. Dat uitsluitend wie overgewicht heeft, diabetes krijgt, is een van de grootste misverstanden die er bestaan over diabetes. 1 op 3 mensen krijgt diabetes type 2 als gevolg van een te ongezond eetpatroon, maar 1 op 5 mensen met een BMI onder de 25 krijgen eveneens te maken met de aandoening. Ook factoren zoals erfelijkheid, de omgeving waarin iemand opgroeit en de mate waarin iemand beweegt, spelen een belangrijke rol.
Lees ook: Dit effect heeft gezonde voeding op jouw brein
Kunnen mensen met diabetes blijven sporten?
Ja, uiteraard. Het is niet omdat je diabetes hebt, dat je lichaam niet meer in staat is om te sporten. Door te bewegen wordt het lichaam net gevoeliger voor insuline, waardoor je de ziekte beter onder controle kan houden. Het is vanzelfsprekend enorm belangrijk dat je de beweging combineert met een gezond eetpatroon voor, tijdens en na het sporten. Het enige waar mensen die insuline moeten spuiten mee moeten opletten, is het lopen van een marathon. Dat kan een té grote uitputting van het lichaam zijn.
Lees ook: Dit verklaart die trillende spieren tijdens het sporten
Zo zijn alle misverstanden over diabetes de wereld uitgeholpen!