Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
slaaphormoon melatonine

Alles wat je moet weten over het slaaphormoon melatonine

De naam melatonine heb je ongetwijfeld al wel eens horen passeren. Het is een slaaphormoon en is daarom verantwoordelijk voor hoe goed je in slaap valt en hoe kwaliteitsvol je nachtrust is. Melatonine wordt van nature aangemaakt, maar je kan het bij een tekort eraan ook opnemen in supplementvorm. Dit is alles wat je erover moet weten.

Natuurlijk hormoon

melatonine Melatonine wordt aangemaakt in de pijnappelklier in onze hersenen. Je lichaam beschikt van nature al van een melatoninegehalte, want je moet uiteraard kunnen slapen. Als je een gezond lichaam hebt, dan maakt die kleine klier in je hersenen normaal de juiste hoeveelheden aan. Er zijn bovendien heel wat voedingsmiddelen zoals kersen, ananas en tomaten die melatonine bevatten. Door gezonde en evenwichtige voeding wordt het hormoon aangevuld in je lichaam. Hoe goed we slapen, is afhankelijk van ons slaap-waakritme en ons bioritme. De aanmaak van melatonine wordt gedeeltelijk gestimuleerd door het hormoon serotonine. Een neurotransmitter die je humeur en gemoed beïnvloedt. Dat is meteen een verklaring voor waarom je soms slecht slaapt als je veel stress hebt. Overdag 'verstopt' melatonine zich, zodat je wakker en alert de dag kan doorkomen. Meestal treedt het hormoon in werking rond 9 uur 's avonds. Dan doet het je slaperig en rustig maken, zodat je kan gaan slapen.

Melatonine aanmaken op een natuurlijke manier

 Er bestaan supplementen die melatonine bevatten, maar je kan het hormoon evengoed zelf stimuleren op een natuurlijke manier. Een eerste optie is het eten van de eerder vermelde voedingsmiddelen die melatonine bevatten. Een tweede optie is om vlak voor het slapengaan een bepaalde routine te creëren. Op die manier weet je lichaam wanneer het tijd is om te gaan slapen en wanneer je melatonine zeker nodig hebt. Je kan bijvoorbeeld de omgeving al wat rustiger maken na het avondeten, de lichten wat minder fel doen schijnen, je tanden poetsen, nog een boek lezen en ga zo maar door. Wat er werkt voor jou is goed, zolang je lichaam rustig kan worden. Vermijd technologische toestellen zoals je smartphone, felle lichten en veel geluid, want deze hebben net het tegenovergestelde effect. Een rustig avondritueel geeft jou meer kans op een diepe, herstellende en deugddoende nachtrust.

Lees ook: Dit fruit levert jou een hemelse nachtrust op

Invloed op algemene gezondheid

vermoeidheid slecht voor dieet We weten allemaal dat een kwaliteitsvolle nachtrust en voldoende slaap belangrijk is voor onze gezondheid op heel veel verschillende manieren. Slaap speelt dan ook de hoofdrol in je lichamelijke, mentale en emotionele gezondheid. Nachtrust geeft ons lichaam de tijd om te herstellen en het beïnvloedt eveneens onze mentale gezondheid op vlak van geheugen, aandachtsvermogen en humeur. Wie te weinig slaapt, heeft bovendien meer kans om ziektes zoals diabetes of depressie te ontwikkelen. En dat zijn nog niet alle redenen waarom voldoende melatonine belangrijk is. Het heeft ook een effect op je gewicht. Hoe minder je slaapt, hoe vatbaarder je bent voor hongeraanvallen. Dat heeft onvermijdelijk een effect op je gewicht. Wie voldoende slaapt, heeft daarentegen minder moeite met een gezond en evenwichtig voedingspatroon te behouden.

Lees ook: 5 effectieve tips om beter te slapen met warm weer

Voldoende slaap en voldoende melatonine geeft dus je dieet en je algemene gezondheid een boost.

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo