Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
altijd moe oorzaak

Altijd moe? Dit is de oorzaak

Kruip je elke avond opnieuw op tijd in je bed om de volgende ochtend weer doodmoe wakker te worden? Niet leuk. Deze vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Altijd moe zijn heeft vaak een voor de hand liggende oorzaak waar je niet aan denkt. Een simpele verandering kan dit probleem zo de wereld uit helpen!

1. Stress

Wie vaak stress heeft, hoeven we vast al niet meer te vertellen dat dit het slaapritme nadelig beïnvloedt. Stress put ons lichaam uit omdat we het onder voortdurende druk plaatsen. Een druk in die mate dat je bijna altijd moe bent, ongeacht hoeveel uren je slaapt. De vermoeidheid blijf aanwezig. Herken jij jezelf hierin? Probeer dan voor je gaat slapen rustig in en uit te ademen om te kalmeren. Ook SleepDust of meditatie kunnen hier een oplossing bieden.

Lees ook: Dankzij deze Scandinavische trend heb jij minder stress

2. Verkeerd slaapritme

altijd moe oorzaak Het klinkt misschien verrassend, maar meer slaap betekent niet automatisch dat je beter slaapt. Ook slapen kan je efficiënt doen. Hoe? Door te weten hoe je biologische klok is ingesteld. De ene heeft doorgaans meer of minder slaap nodig dan de andere en iedereen heeft een persoonlijk slaapritme. Denk eens na over hoeveel uren slaap je echt nodig hebt en wanneer je het meest uitgerust bent. Daarnaast is het belangrijk om te slapen wanneer het donker is, zodat je overdag wakker bent. Wie tot laat in de namiddag slaapt, stuurt zijn hele slaapritme in de war en zal 's avonds minder goed in slaap geraken.

3. Je eet te weinig

Te weinig eten kan ervoor zorgen dat je altijd moe bent. Je valt minder goed in slaap, omdat je lichaam honger heeft en daardoor onvoldoende brandstof. Minder eten staat overigens niet gelijk aan gezond eten. Je moet dagelijks de nodige hoeveelheid calorieën binnenkrijgen om je hele lichaamscyclus te voltooien. Die energie heb je nodig om te kunnen leven, bewegen en slapen. Voor een goede nachtrust is het dus essentieel dat je gezond en vooral ook voldoende eet.

4. Cafeïne

Heb je een grote deadline de volgende dag en is je project 's avonds nog lang niet af? Probeer dan die cafeïne laat op de avond zeker te vermijden. Een koffietje houd je wakker en alert, maar zal je slaap bemoeilijken. Drink alleen koffie in de ochtend of de vroege namiddag. Eens de avond nadert kan je beter wegblijven van het bruine goedje en opteren voor water of SkinnyLove.

Lees ook: Wakker worden zonder koffie? Het kan! (en het is gezond)

5. Onregelmatige werkuren

Ben jij een van die bewonderenswaardige personen die vaak nachtdiensten moet draaien en dus op onregelmatige uren werkt? Dan is de kans reëel dat je geen slaapritme meer hebt.  Ervaar je problemen om in slaap te geraken wanneer je na een nachtdienst thuiskomt? Lukt het je nooit te slapen op het werk wanneer dat nodig is? Probeer de slaapruimte dan zo donker mogelijk te maken, zodat er geen streepje daglicht meer binnenvalt. Door de vermoeidheid val je zo beter in slaap.

Lees ook: Zo zal je beter slapen op een onbekende plek

Ben jij altijd moe en herken jij hier een oorzaak die bij jou past? Vanaf nu weet je hoe je dat slaapprobleem de wereld uithelpt. Eindelijk weer voldoende nachtrust!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"