Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
Altijd 's nachts wakker worden op hetzelfde tijdstip?

Altijd 's nachts wakker worden op hetzelfde tijdstip?

Als jij 's nachts vlot kan doorslapen, dan ben jij bij één van de gelukkigen die van een zalige nachtrust kan genieten. Dat is helaas niet voor iedereen weggelegd.

Heel wat mensen gaan soms door periodes waarin ze elke nacht wakker worden op tijdstippen waarop ze nog lang niet moeten opstaan. Vaak geraken ze daarna niet meer in slaap en liggen ze klaarwakker in bed, ook al zijn ze eigenlijk doodmoe. Hoor jij toch eerder tot deze categorie van nachtwakers en word je bovendien 's nachts wakker op hetzelfde tijdstip als de nacht ervoor? Dan vind je hier de betekenis van dat tijdstip. Volgens de traditionele Chinese geneeskunde gaan er heel wat betekenissen schuil achter wakker worden op hetzelfde tijdstip. De Chinezen linken elk tijdstip aan een ander orgaan, omdat elk orgaan actiever is op een bepaald tijdstip. En dat is nog niet alles. Verder linken ze emoties aan de verschillende organen. Om hoe laat je 's nachts wakker wordt, verklapt dus zowel iets over je lichamelijke als je geestelijke welzijn. Vlug even kijken wat jouw tijdstip betekent dus!

Tussen 23:00 en 01:00

Wanneer je vroeg in bed kruipt en al wakker wordt op dit nog redelijk vroege tijdstip, ligt het aan je galblaas. Op dat uur is je galblaas het actiefst. Wanneer je vet eten ophebt en dit voedsel de maag verlaat, gaat de galblaas samentrekken. Vervolgens wordt er galvloeistof afgegeven aan de twaalfvingerige darm, waar de galvloeistof helpt om de vetten te verteren. Als je wakker wordt op dit uur, kan het betekenen dat je minder vet voedsel moet eten. Wat emoties betreft, staat bitterheid centraal op dit uur. Ben je iemand die heel snel oordeelt over jezelf, een situatie of anderen? Heb je een situatie meegemaakt waarin jouw oordeel heel sterk naar voor is gekomen? Dan kan dit de emotionele verklaring zijn. Om hier vanaf te geraken, kan het helpen om te focussen op acceptatie en vergiffenis.

 

Lees ookWaarom je minder streng voor jezelf moet zijn

Tussen 01:00 en 03:00

Dit tijdstip is gelinkt aan de werking van de lever, die dan de hoogste activiteit heeft. De lever heeft verschillende functies. Eén daarvan is de productie van het gal dat je nodig hebt om vetten te kunnen verteren, zodat die vlot opgenomen worden in de darmen. Verder produceert de lever belangrijke eiwitten die je nodig hebt, waaronder bijvoorbeeld cholesterol. Veel water drinken kan helpen om je lever wat te ontlasten. De emoties die bij de lever horen, zijn ongetwijfeld boosheid, frustratie en opgekropte woede. Is er iets dat letterlijk op je lever ligt? Dan is de kans groot dat het je op dit moment uit je slaap haalt. Heb je net ruzie gehad met iemand of heb je een conflict meegemaakt op het werk waar je niet over te spreken bent? Probeer het dan rustig te verwerken en er op een relaxte manier met anderen over te praten zonder de gemoederen te hoog te laten oplopen. Als je die emoties in je dagelijkse leven verwerkt, zal je nachtrust terug verbeteren.

Tussen 03:00 en 05:00

Op dit uur zijn het de longen die je wakker houden. Er kan ergens een lichamelijke of geestelijke blokkade aanwezig zijn, die ervoor zorgen dat je zorgeloos en vlot kan ademhalen. Waarom dit een probleem kan zijn, is te verklaren door de emoties die hierbij horen. Vooral verdriet komt op dit tijdstip onbewust naar boven. Verdriet kan je ademhaling blokkeren of bemoeilijken zonder dat je het zelf doorhebt. Heb je een break-up te verwerken of heeft iemand jou heel veel pijn gedaan? Dan heb je hier je verklaring. Probeer bewust in- en uit te ademen en te focussen op je ademhaling. Zo zal je rustiger worden en ook sneller opnieuw in slaap vallen.

Lees ookMeer zelfliefde na een relatiebreuk dankzij deze 4 simpele tips

Tussen 05:00 en 07:00

De darmen zijn verantwoordelijk voor wakker worden op dit uur. Vervelend, zo vlak voor je moet opstaan. De kans is groot dat je iets verkeerds hebt gegeten, waardoor je darmen dit moeilijk verwerken. Gevoelige darmen zijn jammer genoeg een veelvoorkomende reden achter een onderbroken nachtrust. Bij de darmen horen gevoelens van disharmonie en emotionele blokkades. Dat betekent dat je moeite hebt om dingen los te laten en verder te gaan met je leven. Ook ontevredenheid komt hier vaak bij kijken. Loslaten en ontevredenheid gaan natuurlijk hand in hand. Soms moet je dingen kunnen loslaten om jezelf opnieuw tevreden te stellen.

Lees ookGranaatappels: het geheim achter gezonde darmen en zoveel meer

Als je echt langdurig slaapproblemen ondervindt, is het best raadzaam om een dokter te raadplegen. In tussentijd weet je alvast wat het betekent als je 's nachts wakker wordt op hetzelfde tijdstip.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"