Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
middagpauze overslaan

Het perfecte argument voor een langere pauze vind je hier (en je helpt er je baas mee!)

Van een langere pauze wordt je productief. Dat niet alleen: je vermijd er ook stress en op termijn grotere problemen door. Zo staat vast dat werknemers hierdoor minder kans maken op burn-outs of zelfs bore-outs. Er zit wel een addertje onder het gras. Het is namelijk niet eender wat je tijdens je onderbreking doet...

1. Kom in beweging

Om langer gefocust te blijven op je werk, moet je je lichaam af en toe in beweging brengen. Ben je al uit je stoel gekomen? Goed begin. Loop nu naar een andere afdeling en buurt eens met collega's die je minder goed kent. Skip de automaat en ga trappenlopen. Bundel verschillende e-mails over 1 onderwerp en verplaats je om erover te praten. Zet een (discrete) wekker op om af en toe rek-en strekoefeningen aan je bureau te maken. Of beter nog: stel voor aan je baas om wekelijks een yogales van een half uurtje in te plannen. Dat is de snelste manier om slechte lichaamshoudingen te laten corrigeren door een professional. Probeer periodes van lang zitten te onderbreken, op welke manier dan ook. Je zal snel zien dat je door langere (beweeg!)pauzes je tijd productiever benut. Hopelijk merkt ook je baas dit snel op!

2.Verlaat de werkvloer

Soms mag je zuurstof best letterlijk nemen, en ervoor zorgen dat je even ontsnapt aan het blauwe licht van computerschermen en de TL-lampen boven je hoofd. Dat is niet altijd makkelijk, wanneer je middagpauze zo kort is dat je amper de tijd hebt om je lunch rustig op te eten. In dat geval kan je beter lunchen, en toch niet gaan wandelen. Maar dan zal je creativiteit aan de dag moeten leggen: probeer elke ochtend iets vroeger aan te komen zodat je toch nog een digestief wandelingetje aan je lunchpauze kan breien. Of neem desnoods taken van je collega's over. Vertel je baas dat je te voet sneller de post kan wegbrengen, of dat je een werkvergadering liever buiten de kantoormuren houdt. Er bestaat zoiets als 'walk & talk', waarbij je met collega's en klanten overlegt terwijl je wandelt. Met een smartphone of tablet in de hand moet dat lukken!

3. Voed je hersenen

Natuurlijk kan je, zelfs met de beste wil van de wereld, niet ambiëren naar een werkdag waarin plaats is voor een echte work-out. Maar toch is er nog ander goed nieuws voor jou en je baas: een iets langere pauze kan ook dienen om wat frisse lucht door je hersenen te laten waaien. Leer iets nieuws over je vak terwijl je even van je bureau wegwandelt. Een podcast beluisteren terwijl je je benen strekt kan perfect. Je kan je baas bijvoorbeeld overtuigen door te beloven dat je je collega's tijdens de middagpauze over je nieuwe kennis brieft.

4. Maak een switch

productief pauzeBetekent dit dat de klassieke pauze heeft afgedaan? Niet per se, let alleen op dat je niet vervalt in je aloude patroon waarin je lurkt aan je gigantische kop koffie en quasi gedachteloos door je mails blijft scrollen. Wil je echt iets nieuws proberen? Pas dan de tips hierboven nú toe en vervang je bakje troost door gember-of matchathee om je grijze massa te stimuleren. Hetzelfde effect, maar dan de hele dag door? Dat krijg je dankzij SkinnyLove: daarin zit een extract van groene koffie, dat je hersenen actief en alert houdt, maar zonder de nevenwerkingen van cafeïne.

En... leest je baas al mee? In een ideale wereld werk jij natuurlijk voor de ideale baas, die zelf veel bezig is met een gezonde levensstijl. Dat zou natuurlijk helemaal fijn zijn! In dat geval zou je zelfs samen op je lijn kunnen letten of sporten... maar zolang dat niet het geval is: hou deze argumenten steeds in de aanslag. Want welke baas wil nu geen productieve, stralend gezonde werknemers?

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"