Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
attitude succes

Waarom je attitude bij succes belangrijker is dan intelligentie

Wanneer het aankomt op succes is het vaak makkelijk om te denken dat mensen dit te danken hebben aan hun intelligentie. Een zekere vorm van intelligentie speelt zeker en vast een rol, maar er is een factor die meer doorslaggevend is: attitude bij succes. Je kan zo slim zijn als je wil, wanneer je niet gemotiveerd bent om er iets moois van te maken, is de kans klein dat het je zal lukken.

To grow or not to grow

attitude bij succes Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt wel degelijk dat de attitude die iemand aanneemt ten opzichte van het bereiken van zijn doelen een betere indicator is van succes dan het intelligentieniveau. Dat hangt volledig af van je ingesteldheid. Meer specifiek of je openstaat voor groei of liever vasthoudt aan hoe de dingen zijn. Een zogenaamde fixed ingesteldheid, waarbij je gelooft dat er niets te veranderen valt aan bepaalde situaties, zal je niet zo ver brengen. Een ingesteldheid waarbij je openstaat voor groei daarentegen zeker wel. Dat is een attitude die je meer succes oplevert.

Mislukkingen zijn nieuwe kansen

attitude bij succes Mensen in die laatste categorie geloven erin dat ze zichzelf kunnen verbeteren door moeite te doen. Het intelligentieniveau zal hier een kleinere rol spelen, simpelweg omdat ze nieuwe kansen zien als uitdagingen en groeimogelijkheden in plaats van bedreigingen. In elke nieuwigheid zien ze een manier om iets nieuws bij te leren. De beslissende factor richting succes heeft ermee te maken hoe je omgaat met tegenslagen of uitdagingen. Mensen die graag vasthouden aan hun vaste stramien hebben meer moeite om hiermee om te gaan, dan flexibele mensen die openstaan voor de verrassingen die hen opwachten. Iemand gericht op groei zal bijvoorbeeld in elke mislukking een nieuwe kans zien om op een andere manier een probleem op te lossen. Deze tips brengen jou dichter bij een attitude gericht op groei.

1. Help jezelf

dansen Iedereen heeft wel eens een moment waarop hij zich hulpeloos voelt en niet meer weet wat te doen om een situatie op te lossen. We kunnen in een situatie zoals deze twee kanten uit: voortgaan of ons laten meeslepen. Kies toch maar voor de eerste optie, aangezien optie twee je niet ver zal brengen. Accepteer dat sommige dingen zijn zoals ze zijn en dat je daar niets meer aan kan veranderen. Het enige wat je in handen hebt is jezelf en hoe je met situaties omgaat. Af en toe moet je falen om goed terecht te komen.

2. Doé iets

Mensen met een ingesteldheid gericht op groei hebben zeker ook angsten en onzekerheden. Ze kiezen er enkel voor om deze aan de kant te schuiven en te focussen op wat ze kunnen doen of hoe ze iets kunnen oplossen. Gebruik het falen als een les en zet dat om in positieve energie die als stimulans dient om gewoon verder te doen. Doé actief iets om het op te lossen.

3. Wees gemotiveerd

Wees gemotiveerd in wat je doet en volg je passie. Dat is het enige wat jou zal brengen tot waar je wil. Na verloop van tijd, na een tijdje onvermijdelijk gefaald te hebben, kom je heus wel op een beter spoor terecht. De volgende stap ligt op jou te wachten. Durf ze te zetten.

Lees ook: 4 makkelijk toepasbare tips voor meer motivatie

Dat is waarom attitude bij succes belangrijker is dan intelligentie!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"