Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
U eet toch geen avocado? (de fastfood onder het fruit)

U eet toch geen avocado? (de fastfood onder het fruit)

Avocado heeft - terecht - de reputatie een gezond onderdeel te zijn van een volwaardig voedingspatroon. Het punt dat ik hier met je wil aankaarten is wat avocado doet aan je pogingen om gewicht te verliezen. Lees mee en geniet van mijn persoonlijke ervaring.

 

Mocht je het nog niet weten, mijn naam is Alain Indria. In 1972 opende mijn mama Odette de eerste dieetwinkel van België en Europa: Lombardia in hartje Antwerpen. Na mijn jaren als pro-surfer (denk aan Californië en Hawaii), ben ik terug in Antwerpen komen wonen en samen met haar in Lombardia beginnen werken. De voorbije 15 jaar is Lombardia geëvolueerd naar een bio - vegetarisch - gezond lunchrestaurant (met enorm terras in het midden van de shoppingbuurt in Antwerpen centrum). Dit alles om je uit te leggen dat ik als voormalig topsporter, zoon van de stichter van de 1e dieetwinkel van Europa, uitbater van een gezond lunchrestaurant en persoon die extreem geboeid is door gezond eten, een pak meer dan de gemiddelde persoon weet over voeding.

Avocado - voedingswaarde

Een gemiddelde avocado weegt ongeveer 180 gram. Dit zijn de voedingswaardes ervan:
  • energiewaarde - 358 Kcal
  • eiwit - 3 gram
  • koolhydraten - 3 gram
  • vet - 35 gram (van dewelke verzadigde vetten 4 gram)
  • vezels - 8 gram
  • natrium - 5 mg
Sta me toe dit even in mensentaal om te zetten. Als je een vrouw van 40 bent en je weegt bijvoorbeeld 65 kilo, dan moet je om deze energie te verbranden hetzij
  • 41 minuten hardlopen of
  • 73 minuten fietsen
Een andere vergelijking? Ik vergelijk even de voedingswaarde van de avocado van hierboven met iets waar je (hopelijk) van af blijft als je gewicht wil verliezen, een Magnum Classic ijsje. Wel, dat ijsje bevat 33% minder Kcal dan de avocado en 57% minder vet. Geen liefhebber van ijsjes? Een Mars reep heeft 36% minder Kcal en 74% minder vetstoffen dan onze avocado. Let wel, ik beweer niet dat het eten van een avocado, een ijsje of een Mars hetzelfde doet met je gezondheid. Ik focus even volledig op gewichtsverlies.

Mijn persoonlijke ervaring met avocado

Ik was (ben) gek op avocado. In Lombardia mengde ik altijd avocado in mijn sla, of deed ik guacamole (Mexicaanse dipsaus op basis van avocado) op mijn veggieburger of bij mijn crackers. Resultaat: aan het einde van de zomer van 2015 woog ik net geen 100 kilo! Sindsdien heb ik avocado en nog enkele andere 'gezonde' gewoontes die mij, en jouw allicht ook, dikker maakten dan ik wens te zijn, helemaal uit mijn leven verbannen. Op deze manier, en met behulp van SkinnyLove*, ben ik al heel wat afgevallen. En ik heb me nog nooit zo fit, soepel en gezond gevoeld als nu. Zeg ik dat je nooit meer avocado mag eten? Nee, natuurlijk niet. Wie ben ik om je iets te willen verbieden. Ik deel enkel oprecht mijn kennis van zaken en persoonlijke ervaring. Zelf ben ik zeer vlot vermagerd dankzij het dagelijks drinken van SkinnyLove* en het afzweren van enkele vetmakers. Mijn lichamelijke balans op het vlak van mineralen, cholesterol en vitamines is beter dan ooit. Om hier 200% zeker van te zijn heb ik uitvoerig bloedonderzoek laten doen door mijn arts. De vraag is dus: Wil je liever vermageren met behulp van SkinnyLove* en mijn tips & tricks? Of liever avocado blijven eten?

Nog meer weten over het eten van avocado?

De California Avocado Commission, die de belangen vertegenwoordigt van de Californische avocadokwekers, had twintig jaar geleden een probleem: avocado zit vol met vet. Het is het enige vette fruit, en de trend was destijds anti-vet. Maar toen kreeg iemand bij de Commission een lumineus idee: plantensterol! Dat zit in plantaardige oliën zoals soja- en maïsolie, en het eten van grote hoeveelheden plantensterol verlaagt het cholesterolgehalte van het bloed. Margarine met extra plantensterol was in Europa een doorslaand succes en die margarine zou binnenkort ook in Amerika op de markt komen, met de bijbehorende publiciteit. Dus gaf de Avocado Commission een diëtiste opdracht om avocado’s te kopen, het gehalte aan plantensterol te laten bepalen en er een wetenschappelijk artikel over te publiceren. En inderdaad, er zat plantensterol in avocado. Het was eigenlijk te weinig om effect te hebben op het risico op een hartinfarct, maar voor de marketing was het genoeg. Alleen dat vet, dat bleef een probleem.

Matig en gevarieerd

In de jaren ’00 van deze eeuw brak bij voedingswetenschappers het inzicht door dat laag-vet eten geen goed advies was geweest. Er zijn goede en slechte vetten en de goede zijn heel gezond, die mag je rustig eten. Dat werd het nieuwe advies, met daarnaast: ‘eet matig en gevarieerd’. Internetgoeroes hebben niets met ‘matig en gevarieerd’; iets is goed of het is slecht, en binnen een paar jaar heette vet op internet en in de dieetboeken supergezond in plaats van superslecht. Daarmee verkeerde het nadeel van de avocado’s in een voordeel, het werd zelfs een Unique Selling Point: geen suiker, wel gezond vet.

Zeer optimistische claims

Dat kregen de avocadoproducenten in de schoot geworpen zonder dat het ze iets kostte. Ze financierden wel veel onderzoek waaruit andere gunstige eigenschappen van avocado’s waren af te leiden, al waren die bewijzen als je goed keek vaak zwak. Zo zouden avocado’s kanker voorkomen en hart- en vaatziekten, een extract van avocado-olie zou helpen tegen kniepijn en artrose en verder zou je van avocado’s niet dik worden maar zelfs afvallen. Al die optimistische claims werden kritiekloos overgenomen door websites over gezonde voeding, en dat stimuleerde de avocadohype.

Minstens tien stuks per dag!!

Hoe gezond is avocado nu echt? Er zit plantaardige olie in die vergelijkbaar is met slaolie. Verder wat vezel en wat vitamines en mineralen, maar niets speciaals. Om je cholesterol een beetje te verlagen met plantensterol uit avocado’s moet je minstens tien stuks per dag eten; dat levert evenveel plantensterol op als drie boterhammen met plantensterolmargarine.
Die tien avocado’s leveren samen wel meer calorieën dan de gemiddelde Westerling per dag kan verbranden.
Iets vergelijkbaars geldt voor de stoffen die blindheid zouden voorkomen. In groenten zitten stoffen die zeaxanthine en luteïne heten en die misschien de ogen beschermen tegen netvliesveroudering, maar 28 avocado’s bevatten evenveel van die stoffen als één portie boerenkool. Voor andere aangeprezen ingrediënten gelden vergelijkbare rekensommetjes.

Avocado’s hebben een gezond imago dat ze niet helemaal verdienen

Er is echter iets anders wat ze aantrekkelijk maakt: je hoeft er niet op te kauwen, het vruchtvlees glijdt zo naar binnen. Wat dat betreft lijkt avocado op fastfood, daar hoef je ook niet op te kauwen. Een hamburger bestaat uit zacht witbrood plus gepureerd rundvlees. Potato chips kraken tussen de tanden maar dat is toneel, het zijn in dunne plakjes gesneden aardappels die je zo naar binnen sabbelt. Koekjes, cake, toetjes en ander lekkers vereisen ook weinig kauwwerk. En vruchtensap of frisdrank glijdt helemaal moeiteloos naar binnen.

De fastfood onder het fruit

Avocado heeft wel twee eigenschappen die het ongeschikt maken als fastfood: het is duur, en het klaarmaken is een gedoe. Je werkt het niet tijdens het lopen of rijden naar binnen zoals een Mars of een Magnum Classic. Maar qua eetbaarheid is avocado de fastfood onder het fruit: veel calorieën, gemakkelijk naar binnen te zuigen, en lekker. En avocado past perfect in de huidige voedingstrends: veel vet, geen suiker, wel fruit. Geen wonder dat de consumptie verviervoudigd is. En ook geen wonder dat avocado uit je dieet verbannen je, samen met SkinnyLove* en tips van Alain, veel sneller helpt vermageren. Met dank aan NRC voor het laatste deel van deze informatie. *SkinnyLove gebruikt de kracht van de natuur, dankzij de werking van ingrediënten als vijgcactus, gember, matcha groene thee en meer. Vijgcactus ondersteunt het afslanken dankzij een gunstige invloed op het vetmetabolisme. Gember bevordert de spijsvertering en heeft een gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel. Matcha groene thee ondersteunt het afslanken en heeft een gunstige invloed op de bloedsuikerspiegel.
Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo