Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
besparen op tankkosten

4 nuttige tips om te besparen op tankkosten op vakantie

Zelfs als je met de auto op vakantie gaat, wat doorgaans niet de meest ecologische keuze is, kan je jouw steentje bijdragen aan het milieu. Dat kan door aan eco-driving te doen. Een milieuvriendelijke rijstijl waarmee je jouw ecologische voetafdruk toch een beetje verkleint.

En dat is minder moeilijk dan je denkt. Hier vind je vier nuttige tips om onder andere te besparen op tankkosten tijdens de vakantie, waardoor je bespaart op een stukje van de wereld.

Eco-driving

Eco-driving

100% groene auto's, die ga je voorlopig nog niet vinden. Wel kan je dankzij het concept eco-driving al zo ecologisch mogelijk rijden en met de auto je ecologische voetafdruk beperken. Soms heb je nu eenmaal geen andere optie dan de auto te nemen, dan kan je dat best op de meest milieuvriendelijke manier doen. Bovendien is het niet alleen goed voor de planeet, maar ook voor je eigen bankrekening. Dankzij deze vijf nuttige tips ga jij zo ecologisch mogelijk op vakantie met de auto!

1. Beperk overbodig energiegebruik

besparen op tankkosten

 

Het is soms heel verleidelijk om geen energievreters te gebruiken in de auto. Zeker wanneer je voor een lange tijd en voor een lange afstand in de auto zit, heb je al gauw wat overbodige energie gebruikt. Het autorijden zelf verbruikt uiteraard al heel wat energie, maar daarnaast zijn er heel wat stiekeme energieverslinders waar je misschien niet helemaal van op de hoogte was dat ze zoveel energie verbruiken. De motor is bijvoorbeeld een grote boosdoener. Zet deze uit vanaf het moment dat je tien seconden of langer stilstaat en ergens moet wachten. Verder is vooral de verluchting van je auto een van de grootste energieverslinders. Rijd niet met open vensters en probeer je airco te beperken, zo verbruikt je auto namelijk meer brandstof. Daarnaast stapel je liefst niet té veel bagage in de auto, want ook zo verbruik je veel meer energie dan eigenlijk nodig is. Neem alleen de essentiële dingen mee. En dan nog de meest verrassende van allemaal: ook het opladen van je smartphone verbruikt heel wat overbodige energie. Misschien is die rit op vakantie ineens het perfecte moment voor een digitale detox? Win-win!

Lees ook: Afkicken van je smartphone doe je zo (en waarom dat nodig is)

2. Tank de juiste brandstof

besparen op tankkosten
Een grote val waar veel vakantiegangers intrappen, is het tanken van de foute brandstof. In ons land weten we perfect wat de meest duurzame brandstof en de juiste brandstof voor jouw auto is. In het buitenland is het daarentegen heel wat verwarrender en kan je wel eens een foutje maken. Het kan zo gebeuren dat je veel meer betaalt voor een brandstof die bovendien ook nog eens veel meer verbruikt dan nodig is en eigenlijk niet de juiste voor jouw type wagen is. Zoek op voorhand goed uit hoe het net zit in het land waar je naartoe gaat. Zo kan je besparen op tankkosten en meteen ook op de planeet.

3. Rijd met een constante snelheid

Als je auto cruise control heeft, gebruik die dan ook. Heb je die niet? Probeer dan toch een constante snelheid aan te houden. Zo verbruik je maar liefst 4 tot 10% minder brandstof afhankelijk van het type wagen en de snelheid waarmee je rijdt. Op die manier rijd je veel ecologischer en kan je langer onderweg zijn zonder extra te moeten tanken. De zuurstof in de lucht zal je dankbaar zijn.

Lees ook: 4 simpele tips voor duurzame mode in jouw kleerkast

4. Schakel juist

Als je met de auto op vakantie gaat, dan veronderstellen we dat je ondertussen wel weet dat het heel belangrijk is om je auto in de juiste versnelling te zetten. Hoe hoger je versnelling, hoe lager je motorsnelheid en hoe lager je verbruik. Schakel dus op tijd en juist om overbodig brandstofverbruik tegen te gaan. Wanneer je auto in een lage versnelling staat, verbruik je sowieso meer brandstof. Gelukkig zijn veel vakantiebestemmingen bereikbaar langs autostrades waar je kan doorrijden. De meest ecologische manier om te rijden is wanneer je aan 2000 toeren een versnelling hoger schakelt.

Lees ook: 3 kleine aanpassingen die het milieu helpen

Dankzij deze vier aanpassingen kan je dus besparen op tankkosten, het milieu helpen en zo ecologisch mogelijk rijden. Ideaal om er een geslaagde vakantie van te maken.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"