Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
koolhydraatarm

Betekent koolhydraatarm automatisch gezond?

Als we gezond willen zijn en wat kilo's willen verliezen, gaan veel mensen automatisch koolhydraten schrappen en voornamelijk koolhydraatarm eten. Door deze voedingsstoffen te vermijden, zouden we namelijk makkelijker afvallen. Maar is dat eigenlijk wel zo? Betekent koolhydraatarm eten automatisch dat je gezond eet of niet? Het is minder zwart-wit dan je denkt: niet alle koolhydraten zijn slecht.

Wat zijn koolhydraten?

Ons lichaam werkt op energie en heeft daarvoor brandstof nodig. Die energie of brandstof halen we uit de voedingsstoffen die we binnenkrijgen. Hoe snel ons lichaam die voedingsstoffen omzet in energie hangt af van ons metabolisme of onze stofwisseling. Als het geen gezonde voedingsstoffen zijn of je lichaam heeft een traagwerkend metabolisme, dan kan dit leiden tot extra vetopslag. Voornamelijk koolhydraten kunnen voor extra vet zorgen. Koolhydraten zijn nochtans de grootste energiebron van ons lichaam. Een grote misvatting is dat ze alleen maar terug te vinden zijn in ongezonde voeding zoals pasta, brood, koeken en chips. Ook pure voeding zoals fruit en groenten bevatten koolhydraten. Die koolhydraten bestaan uit een keten van enkelvoudige suikers zoals glucose en fructose. Glucose heb je nodig om energie uit te putten en insuline aan te maken.

Lees ook: 7 overtuigende redenen om meer pure voeding te eten

Hoe gaat dat in zijn werk?

koolhydraatarm Stel nu dat je een bord witte pasta vol koolhydraten naar binnenspeelt. Je lichaam zet dan het witmeel of zetmeel dat in de pasta zit om in glucose. Deze stof wordt naar alle cellen in je lichaam gestuurd om energie uit te halen. Dat klinkt positief, maar in het geval van dit voedingsmiddel is het dat niet echt. Als je teveel lege koolhydraten eet, zoals deze uit het bord witte pasta, dan moet je lichaam enorm veel moeite doen om deze te verwerken. De lege koolhydraten bevatten namelijk geen enkele voedingswaarden voor je lichaam. Wat ze wel doen? Ze laten de bloedsuikerspiegel snel stijgen, maar na die piek volgt een diep dal. Dat dal zorgt ervoor dat je lichaam onmiddellijk terug honger heeft en dat je lichaam meer vet opslaat. Dit gebeurt simpelweg omdat er geen voedingswaarden aanwezig zijn in die voeding die je lichaam kan gebruiken.

Lees ook: Heb je altijd honger? Dan moet je dit aanpassen aan je eetpatroon

Snelle vs. trage koolhydraten

koolhydraatarm De lege koolhydraten zijn zogenaamde 'snelle' koolhydraten. Je lichaam verwerkt deze trager, terwijl ze zorgen voor een snelle piek in de bloedsuikerspiegel. Er zijn daarentegen ook langzame koolhydraten of koolhydraten die wél voedingsstoffen bevatten die je lichaam voeden. Deze zijn het compleet tegenovergestelde van de snelle koolhydraten. Je vindt ze terug in onder andere heel wat fruit en groenten. Je lichaam doet er langer over om deze te verteren, waardoor de bloedsuikerspiegel geleidelijk aan stijgt en je lichaam daardoor minder vet opslaat. Bovendien geven trage koolhydraten je lichaam langer een verzadigd gevoel, wat logisch is omdat ze veel voedingsstoffen bevatten waar je lichaam nood aan heeft. De glucose die uit deze koolhydraten komt, wordt gebruikt om energie aan te maken en om spieren te kweken. Dat klinkt al veel beter dan extra vetopslag als je het ons vraagt.

Is koolhydraatarme voeding beter?

koolhydraatarm Nu we dit weten, kunnen we een duidelijk antwoord formuleren op de vraag of koolhydraatarme voeding beter is of niet: nee, dat is het niet. Je hebt nog steeds koolhydraten nodig, ook als je op dieet bent en wat vet wil verliezen. Als je wil dat je lichaam voldoende energie heeft om de dag door te komen en je jezelf niet voortdurend duizelig of misselijk wil voelen, is koolhydraatarm eten niet het beste idee. Zolang je de juiste koolhydraten toevoegt aan een gezond en evenwichtig voedingspatroon, zal je lichaam hier evengoed van smullen wat voedingsstoffen betreft. Trage koolhydraten zijn perfect gezond en passen helemaal binnen een gezonde levensstijl. Blijf weg van wit brood, witte pasta en allerlei snoep en koekjes en dan zit je goed!

Lees ook: Zijn koolhydraten de vijand van een dieet of is dit een mythe?

Ga dus niet meteen alle koolhydraten schrappen om gezond te zijn. Koolhydraatarm eten staat niet automatisch gelijk aan gezond eten. Wie gezond wil zijn, moet alle voedingsstoffen binnenkrijgen. Alleen op die manier blijft je lichaam mooi in balans.

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"