Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
grootouder gezonder

Bewezen: dit tijdverdrijf maakt je gezonder

Bij veel mensen is dit tijdverdrijf erg geliefd, maar wist je ook dat het je als grootouder gezonder maakt? Tijd doorbrengen met je kleinkinderen maakt je als grootouder niet alleen gelukkiger, maar ook veel gezonder. Dat stelt een nieuw onderzoek. Als grootouder leef je vanzelf al wat gezonder: je neemt tijd voor ontspanning, werkt minder en vooral: je slaapt meer dan de jongere generatie! Maar je hebt natuurlijk wel een klein minpuntje aan je horizon: je bent geen 20, en zelfs geen 30 meer. Daarom ben je vast benieuwd naar wat nu precies de enorme gezondheidsvoordelen van het grootouderschap zijn.

1. Oma, opa & de kids worden er blij(er) van

Kinderen die een goede band hebben met hun grootouders hebben veel minder kans om later een depressie te krijgen. Hoe beter de band tussen grootouder en kleinkind, hoe kleiner de kans op een depressie. Dat geldt ook voor de grootouders zelf. Grootouders die hun kleinkind vaak zien zijn gelukkiger en hebben minder kans om depressief te worden.

2. Je blijft jong door vaker te bewegen

Als je kleinkinderen in de buurt wonen, zou je moeten proberen om elke dag een half uurtje bij hen langs te gaan. Je zou dat bijvoorbeeld vlak na schooltijd kunnen doen, of voor het ontbijt als je kleinkinderen vroege vogels zijn. Zo krijgen niet alleen de ouders wat meer tijd en rust, maar haal jij er ook voordeel uit! Reken maar dat zo'n halfuurtje bezig zijn met de kids voor je dagelijkse portie beweging zorgt. Of je dan verder nog gaat fietsen of wandelen hangt helemaal van jezelf af. Want het hoeft niet meer gezegd worden. Meer lichaamsbeweging verkleint de kans op hart- en vaatzieken en diabetes. Beweging houdt je echt jong. Als dat geen reden is om je kleinkinderen nog eens te gaan bezoeken weten we het niet meer! Nog meer tips om minstens 30 minuten te bewegen, zonder dat je er erg in hebt? Deze tips passen perfect in het grootouder/kids-plaatje.

3. Domweg gelukkig

... in de Dapperstraat, zoals het gedichtje zegt, maar ook overal waar je gaat en staat! Inderdaad, een grootouder die tijd doorbrengt met de kleinkinderen is ook echt gelukkiger. Op het moment dat je dit leest voel je je waarschijnlijk zo fris als een hoentje en zie je niet in dat je als oudere ooit in een sociaal isolement terecht zou kunnen komen. Toch gebeurt dat vaak, vooral bij 80-plussers. Wel, als je nu een goede band opbouwt met je kleinkinderen, heb je later een groter vangnet. Volgens onderzoek ervaren grootouders die actief met hun (grotere) kleinkinderen bezig zijn het leven als prettig en betekenisvol. En dat tot ze echt stokoud zijn!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"