Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
lezen langer leven

Bewezen: door te lezen leef je langer

Hoe graag we ook zouden zeggen dat je door het lezen van deze blog langer zal leven, maar daar is nog geen onderzoek naar gedaan. Lezen over gezondheid is vast en zeker een goed begin, maar je zal toch echt in de boeken moeten duiken als je de 100 wil halen. Uit onderzoek blijkt dat juist wie regelmatig in de boeken duikt, langer leeft. Gemiddeld tweeënhalf jaar langer. Snel naar de boekhandel of bib dus!

Onderzoek

Met je neus in de boeken zitten is gezond, vooral naarmate we ouder worden. Amerikaans onderzoek stelt dit na een langdurig onderzoek bij senioren die hun leesgewoonten 12 jaar lang aangaven. mensen die 3 à 4 uur per week een boek lezen, 17% minder kans hebben om te sterven over een periode van 12 jaar. Personen die meer dan 4 uur per week lezen, hebben volgens de studie zelfs 23% minder sterfkans.

Cognitieve vaardigheden

Volgens de onderzoekers ligt de verklaring in het feit dat je cognitieve vaardigheden langer op peil blijven dankzij een goed boek. Dat maakt je overlevingskansen groter. En dat zou goed kunnen kloppen. Echte boekenwurmen weten dat je vermogen om te fantaseren oneindig groot wordt als je mee zweeft met Harry Potter. Maar een echte page turner kan ook je concentratie en emotionele intelligentie verhogen. Om dat te ervaren maakt het niet uit of je 7 of 77 bent. Op oudere leeftijd lijkt lezen vooral te helpen met het behouden van een wakkere geest en een sterke algemene geestelijke gezondheid. Heel wat vroegere onderzoeken wijzen ook in dezelfde richting: zo werd al bewezen dat lezen het risico op alzheimer verkleint, je stressniveau verlaagt en zelfs werkt als antidepressivum. Allemaal welkome voordelen!

Nog een stapje verder ?

Wil je echt mindful lezen en je geheugen aanscherpen, houd dan eens een leesdagboek bij. Zo weet je ook na een jaar of langer nog wie toch weer die fantastische schrijver was van dat ene spannende verhaal. Of maak er een sociaal gebeuren van en ga naar een leesclub. Lees je toch liever voor het plezier? Misschien kom je af en toe in de verleiding om toch kort iets neer te pennen. Graag lezen en in de pen kruipen gaan namelijk hand in hand. Een middagje lezen en schrijven kan je zelfs gelukkiger maken!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"