Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
minder seks

Bewezen: we hebben minder seks dan 20 jaar geleden

Alarmerend nieuws: we hebben veel minder seks dan in de late jaren '90. Dat zegt een recent Amerikaans onderzoek. Een keer per maand? Alleen als de kinderen niet thuis zijn? Het lijkt vandaag een heel gewone zaak, zelfs bij de jongere generatie. Alleen senioren blijken 'het' nog even vaak te doen dan 20 jaar geleden. Hoe dat komt?

Bang door prestatiedrang

Het onderzoek begint bij de jonge generatie, die in deze context omgedoopt werd tot de 'Tindergeneratie'. Volgens de onderzoekers kruipen millenials nu meer dan vroeger in hun schulp, onder invloed van (te veel) sociale media. Ze lijden onder prestatiedrang door de perfecte plaatjes op Instagram. Ook op Tinder staat zo'n massa gefotoshopte beelden dat jonge mensen twijfelen aan zichzelf of ze wel sexy genoeg zijn. Het schoentje kan ook wringen door te vaak porno te kijken, stellen de onderzoekers. Als je die (onbewust) gaat imiteren, wordt seks een hele opgave waarbij het alleen maar standjes en snelle orgasmes gaat. Door al die druk voelen jongeren zich bang en geremd om vaker te vrijen. minder seksSoms zit het geluk in een klein hoekje. Op je bord bijvoorbeeld kan je je vriend een hele reeks libidoboostende lekkernijen voorschotelen.

 

 

 

Concurrentie van je mobieltje

Mensen van middelbare leeftijd doen het niet veel beter. Ook bij hen blijft het vaak angstaanjagend rustig tussen de lakens, en ook hier weer halen de onderzoekers de afleiding door mobieltjes en tablets aan. Die waren er twee decennia geleden gewoonweg niet, of veel minder. Bij heel wat koppels is seks gewoon één van de vele keuzemogelijkheden, die wel eens kan sneuvelen als de slaap wenkt na een lange, stressvolle dag bijvoorbeeld. Of soms moet seks ook gewoon wijken voor een Netflix-verslaving.

Grijs maar gretig

We krijgen steeds later kinderen, dus verschuift ook de leeftijd waarop koppels weer meer naar elkaar toegroeien. Tegenwoordig ben je al lang aan het grijzen eer je kinderen het huis uit zijn. Het onderzoek stelt vast dat de oudere generatie wél nog steeds even vaak vrijt als vroeger. Babyboomers begonnen aan seks in een tijd van grote seksuele vrijheid, waarin AIDS nog niet bestond maar wél al de eerste generatie voorbehoedsmiddelen. Bovendien is de grijze generatie de meest complexloze: ze heeft het klaargespeeld om onzekerheden eindelijk van zich af te gooien, en gewoon te genieten van seks.

Boost in bed

Als het klopt dat alleen zeventigplussers nog even vaak als vroeger van bil gaan, moeten we snel iets ondernemen! Wat is de snelste manier om je libido te boosten? Om te beginnen moeten we ons vitaal genoeg voelen om ook maar überhaupt meer zin te krijgen. Probeer wat meer tijd te maken voor sport, en doorbreek je sedentaire bestaan. Beweging helpt namelijk ook om tot late leeftijd lenig te blijven! Zoek een spannend of sexy tijdverdrijf voor de avonden met je partner. Wat dat is, kies je zelf. Het kan van alles zijn: tangodansen, geotracking, sexy foto's maken van elkaar (met een echte camera!). Zolang je maar nieuwe energie voelt stromen. Lukt ook dat niet, laad dan ten minste je mobieltje op in de woonkamer of de keuken, zodat je er in bed niet mee bezig kan zijn. Koop desnoods ook een wekker, als je je telefoon nodig hebt om wakker te worden. Zoals we hierboven al aanhaalden, speelt ook wat we eten en drinken een rol.

Pak eens gember in plaats van steeds weer die kleffe koffie. Het kan een echte opkikker zijn voor een spannender seksleven. Tenslotte is het niet de Bond Zonder Naam, maar het onderzoek dat knuffelen aanstipt als enorm belangrijk. Als ook dat wegvalt, begin je echt naast elkaar te leven en wordt het heel lastig om nog terug in de stemming te komen. Geef je zelf dus een digitale detox en kus erop los... je ziet wel wat er van komt! Het zal ongetwijfeld sexyer zijn dan wat je nu aan het doen was.

Vorig artikel Gierst koken als een pro doe je zo