Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
prikkelbare darm oplossing

Bij prikkelbare darm werkt deze simpele oplossing snel

Elke extra oplossing tegen een prikkelbare darm is welkom, ook al volg je een aangepast dieet. Door je eetgewoonten aan te passen kan je constipatie en diarree, winderigheid en een opgeblazen buik al een beetje vermijden. Toch kan je ook dan nog een punthoofd krijgen van die lastige prikkelbare darm. Naast het zoeken van veel rust en regelmaat, is het belangrijk dat je elke goedwerkende (natuurlijke) oplossing inzet. Probeer bijvoorbeeld de volgende simpele oplossing voor thuis eens uit:

Zacht gekruid

Als je te kampen hebt met een spastische darm, durft kruidenthee wel eens te helpen. We denken daarbij vooral aan venkel, zoethout en anijs. Het voordeel aan kruideninfusies is dat je ze zowel warm als fris kan drinken (maar nooit ijskoud, want van ijsblokjes wordt een gevoelige maag zeeziek!) Zwarte en groene thee kunnen de darmwand irriteren, net als koffie, waardoor de maaginhoud soms te snel geledigd wordt. Hierdoor krijg je logischerwijs meer honger, wat het moeilijker maakt om een gezond gewicht te behouden. Je hoeft lekkere kruiden als venkel en anijs niet alleen voor in de thee te bewaren. Als je al even langer last hebt van een prikkelbare darm, weet je vast dat je je gerechtjes ook anders moet gaan kruiden. Pikante kruiden als chili-en paprikapoeder creëren een shock-effect op je maag. Zachtere kruiden daarentegen (zoals bijvoorbeeld ook komijn en kurkuma) werken dan weer wel. Even wennen misschien, maar je kan gerust een paar goed gewassen venkel-of anijszaadjes over je slaatje sprenkelen.

Kamille-lavendelthee

Kamille en lavendel zijn kruiden die je vooral associeert met een goede nachtrust. Ze zijn dan ook perfect geschikt om alleen, of in combinatie te drinken als je eens vroeg onder de wol wil kruipen. Maar ook tussendoor kan je er perfect van genieten, zonder schrik om in te dommelen! Kamille en lavendel hebben een bijzonder ontspannende werking op je darmen, terwijl gember de spijsvertering vergemakkelijkt. Je kan bij de kruidenier een geschikte voorverpakte mix kopen, maar het wordt nog fijner als je zelf aan de slag gaat:
  • ½ theelepel gedroogde lavendelbloemetjes
  • ½ theelepel gedroogde kamille of 1 zakje kamillethee
  • ½ theelepel gemberextract
Kook water en laat één minuutje afkoelen. Doe je thee-eitje met de kruidenmix in je favoriete theemok, giet water op en laat vijf minuutjes trekken. Geniet!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"