Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
biologische voeding

Is biologische voeding automatisch gezonder dan 'gewone' voeding?

Natuurlijk, duurzaam, vers en gezond. Allemaal termen die automatisch geassocieerd worden met biologische voeding. Een van de eerste stappen die mensen ondernemen wanneer ze starten met een gezonde levensstijl, is plots alleen nog maar voeding met een biologisch label in hun winkelkar gooien. Maar weten ze dan ook waarvoor dat label eigenlijk staat? Is biologisch geproduceerde voeding automatisch gezonder dan gewone voeding?

Wat is biologische voeding?

biologische voeding Biologische voeding is voeding geproduceerd door biologische landbouw. Dat is een verzamelnaam voor landbouwmethoden die voeding produceren die voldoen aan bepaalde eisen op het gebied van milieu, natuur en landschap. Dat biologische voeding kwaliteitsvolle voeding is, daar zijn velen rotsvast van overtuigd. Ook de voedingsindustrie zelf, aangezien deze voeding je gemiddeld 45% meer kost dan niet-biologische voeding. En voor kwaliteit moet je geld betalen, toch? Zeker. Maar langs de andere kant is het wel belangrijk om te weten waaróm je juist meer betaalt voor biologische voeding.

Lees ook: Duurzaam boodschappen doen lukt perfect dankzij deze 4 tips

Onbespoten

Wat pure voeding zoals groenten en fruit betreft, gebruiken bio-landbouwers geen chemische pesticiden of kunstmest om hun voeding te telen. Het gevolg hiervan is dat groenten en fruit daardoor minder snel groeien. Bij bewerkte biovoeding is er geen sprake van toegevoegde kleur- en smaakstoffen. Zo willen de landbouwers deze voedingsproducten zo natuurlijk mogelijk houden. De tragere productie of groei van de voedingsmiddelen die daarbij komt kijken, is een prijs die velen graag betalen voor het feit dat deze natuurlijke manier van teelt minder schadelijke gevolgen voor ons lichaam en onze gezondheid veroorzaakt.

Meer gezondheidsvoordelen?

Maar de vraag blijft dan: heeft die biologische voeding ook écht meer gezondheidsvoordelen dan 'gewone' voeding of niet? Als je ervan uitgaat dat dit de reden is waarom je extra betaalt voor biologische voeding, dan wil je ook weten of die stelling wel degelijk klopt. Aangezien dit het primaire aankoopmotief voor biologische voeding blijkt te zijn bij de consumenten, is het de moeite waard om eens uit te zoeken hoe het nu juist zit met die gezondheidsvoordelen.

Lees ook: 7 overtuigende redenen om meer pure voeding te eten

Wat is gezonde voeding?

Om op bovenstaande vraag een helder antwoord te formuleren, is het belangrijk om te weten wat gezonde voeding juist inhoudt. Daarbij ligt de focus voornamelijk op het eten van voldoende groenten, fruit en vezels. Hierbinnen is het belangrijkste dàt je groenten en fruit eet, niet zozeer welke soorten groenten en fruit je eet, de biologische of niet-biologische soort. Waarom dat niet uitmaakt? Uit meerdere wetenschappelijke onderzoeken kwam naar voor dat er amper verschillen zijn in de voedingswaarden tussen biologisch geteelde en niet-biologisch geteelde groenten en fruit. Het grootste verschil is het feit dat de biologische oogst onbespoten is en daardoor minder schadelijke stoffen voor het lichaam bevat. Toch is alleen dat geen reden om niet-biologische voeding angstvallig te vermijden. Uit vele analyses van voedselstalen blijkt namelijk dat de impact van niet-biologische voeding op het lichaam minder slecht is dan je denkt.

Lees ook: Dit effect heeft gezonde voeding op jouw brein

Bewust kopen

biologische voeding Als we dus niet betalen voor meer gezondheidsvoordelen, waarvoor dan wel? Eigenlijk draait het bij biologische voeding voornamelijk meer rond bewustzijn over de manier waarop ons voedsel geproduceerd wordt én over wie je voedsel produceert. Wie biologisch koopt, koopt vaker bij de lokale groenteboer en minder in de grootwarenhuizen. Verder blijkt ook dat wie biologisch koopt, meestal veel gezonder eet in het algemeen. Willen we met dit artikel zeggen dat het geen goed idee is om biologisch te kopen? Neen, absoluut niet. Wat we hier wel mee duidelijk willen maken? Dat in de gezondheidswereld niets zwart-wit is en dat er achter elk gezond concept een uitleg terug te vinden is. Neem niet alles wat je over gezonde voeding hoort zomaar aan, maar ga zelf op onderzoek uit en probeer meer te weten te komen over alles wat je opeet. Biologische voeding aankopen, is zeker positief voor het klimaat, omwille van de productietechniek. Toch zijn niet-biologische groenten en fruit even gezond voor je lichaam. Dàt je ze eet, is uiteindelijk het belangrijkst voor een gezond lichaam.
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"