Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
blauwe plekken genezen

Blauwe plekken genezen sneller dankzij deze vijf écht werkende tips

Er bestaat geen enkel lichaam dat nog nooit gesierd werd met blauwe plekken. Die blauwe, opvallende kleur zien we liever niet op onze ledematen verschijnen. Opvallen doen blauwe plekken zeker en alsof dat nog niet genoeg is, zijn ze nog eens pijnlijk ook. Alleen maar redenen om er snel van af te komen, wat niet altijd zo evident is. Blauwe plekken genezen sneller dankzij deze vijf effectieve tips.

Wat is een blauwe plek?

blauwe plekken genezen Een blauwe plek is eigenlijk een bloeduitstorting die zichtbaar is op jouw huid. Meestal ontstaan ze door een kneuzing veroorzaakt door een val of door ergens tegen te stoten, wat de kleine bloedvaten onder de huid beschadigd. Daardoor gaan de bloedvaten lekken en stapelt het bloed zich op onder de huid, met een blauwe plek tot gevolg. Blauwe plekken zijn doorgaans niet gevaarlijk, al moet je soms wel opletten als je helemaal volstaat en je geen idee hebt vanwaar de plekken komen. Meestal zijn ze even glad als de oppervlakte van de rest van je huid, zien ze blauw of paars van kleur en hebben ze een onregelmatige omtrek. Wanneer je de blauwe plek aanraakt, is dit altijd pijnlijk, tenzij de plek bijna genezen is. Lees ook: Dit natuurlijke ingrediënt bezorgt je een stralende huid

1. Leg wat ijs op de zwelling

blauwe plekken genezen Het best kan je meteen nadat je jezelf hebt pijn gedaan wat ijs op de blauwe plek leggen. Waarom? Omdat ijs de zwelling tegengaat, waardoor je het genezingsproces al versnelt vanaf het begin. Door de koude van het ijs trekken de bloedvaten samen, waardoor de bloeduitstorting minder groot wordt en de pijn zal verminderen. Dit ongeveer een dag lang herhalen met af en toe een tussenpauze om de plek te laten rusten, doet de blauwe plekken genezen.

2. Raak de blauwe plekken niet aan

Wanneer we pijn hebben, zijn we geneigd de plek voortdurend aan te raken om te voelen of die nog even pijnlijk is als daarvoor. Probeer toch aan die drang te weerstaan, want door de blauwe plek aan te raken of erover te wrijven, kan je de onderliggende bloedvaten nog meer beschadigen. Daardoor zal de bloeduitstorting er erger uitzien en ook langer te zien zijn. Pas dus eveneens op met hoe intensief je een blauwe plek insmeert met een bepaalde zalf of olie. Lees ook: Spitskool: spitsvondig om medische kwaaltjes op te lossen

3. Eet gezond

frambozen Een gezond en evenwichtig voedingspatroon stimuleert je hele gezondheid en daarmee ook de snelheid van het genezingsproces van wonden. Tekorten aan bepaalde vitaminen vertragen dat proces dan weer. Vitamine C is bijvoorbeeld essentieel om een vlot huidherstel te bekomen. Dat versnelt namelijk de genezing van wonden en zelfs van botbreuken. Wanneer je extra veel voeding met vitamine C of supplementen met de vitamine opneemt, gaan de blauwe plekken sneller genezen. Denk aan voeding zoals kiwi’s, sinaasappels, paprika’s of frambozen. Ook natuurlijke drankjes zoals SkinnyLove vol natuurlijke ingrediënten dragen bij aan een gezond lichaam en dus bij tot een sneller lichamelijk herstel. Lees ook: 7 overtuigende redenen om meer pure voeding te eten

4. Rook niet

Alsof je nog niet wist dat roken ongezond was, is blauwe plekken genezen op een snelle manier een extra reden om niet te roken. De schadelijke stoffen die vrijkomen uit een sigaret vertragen het wondgenezingsproces. Hoe dit komt? Nicotine vernauwt de slagaders en bloedvaten in het hele lichaam, waardoor ze gevoeliger reageren wanneer je bijvoorbeeld valt. Daarnaast levert deze stof je ook extra veel schade op aan de wanden van de bloedvaten. Zo veroorzaakt roken niet alleen een overgevoeligheid om nieuwe blauwe plekken te vormen, maar bemoeilijkt het eveneens de genezing ervan.

5. Gebruik een natuurlijke etherische olie

blauwe plekken genezen Etherische oliën zijn oliën op basis van natuurlijke ingrediënten die een vlotter genezingsproces stimuleren. Heel wat planten bevatten essentiële stoffen die je op een natuurlijke manier van heel wat kwaaltjes afhelpen. Elke plant in de natuur draagt zo zijn steentje bij en heeft zijn eigen manier van toepassing. Een etherische olie op basis van helichrysum of de strobloemplant is bijvoorbeeld een effectief en natuurlijk hulpmiddel om blauwe plekken te genezen. De olie die voortvloeit uit de mosterdgele bloempjes doet heel wat huidaandoeningen zoals blauwe plekken, bloeduitstortingen en zelfs eczeem sneller verdwijnen. Breng voorzichtig een paar druppeltjes van de olie aan op de plaats van de blauwe plek en herhaal dit een paar dagen na elkaar tot de pijn verdwenen is. Lees ook: Deze voeding biedt een natuurlijke oplossing voor spierpijn Blauwe plekken genezen lukt jou sneller wanneer je deze tips toepast. Zit er een trucje bij dat jij altijd al gebruikte of ken jij een ander trucje? Laat het ons dan zeker weten!
Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"