Doorgaan naar inhoud
Doorgaan naar inhoud
bloedsuikerspiegel stabiel houden

4 simpele tips om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden

Onze bloedsuikerspiegel is een belangrijke spil achter een succesvol dieet en een gezond lichaam. Toch hebben veel mensen een te hoge of te lage suikerspiegel, wat tot heel wat lichamelijke nadelen kan leiden. Gelukkig zijn er vier simpele tips die je bloedsuikerspiegel stabiel houden.

Waarom is een stabiele bloedsuikerspiegel belangrijk?

Alle voeding die je eet bevat bepaalde suikers. Wanneer dit bewerkte voeding is, zijn dat snelle suikers die een hoge piek in je suikerspiegel veroorzaken. De bloedsuiker is de hoeveelheid glucose die in je bloed zit. Je hebt die glucose sowieso nodig om energie te hebben, maar de hoeveelheid maakt wel degelijk uit. Als je te veel glucose in je bloed hebt, kan dit de aanmaak van insuline in je bloed verstoren en op lange termijn zelfs diabetes veroorzaken. Een verstoorde insuline-aanmaak kan leiden tot veel lichamelijke ongemakken. Het kan zijn dat er te veel glucose in het lichaam achterblijft, wat vervolgens opgeslagen wordt als vet. Dat leidt tot overgewicht en toont meteen aan waarom een stabiele bloedsuikerspiegel zo belangrijk is voor je algemene gezondheid en voor je dieet.

Lees ook: Alles wat je moet weten over diabetes

1. Weinig stress

Alsof stress nog geen boosdoener genoeg is wat ons lichaam betreft, heeft het cortisolgehalte in je lichaam ernaast nog een invloed op onze bloedsuikerspiegel. Wanneer je veel stress hebt, maakt je lichaam veel meer adrenaline en cortisol aan dan je eigenlijk nodig hebt. Daardoor is er extra glucose die onder andere in de lever en de spieren gevormd wordt. Dit verhoogt de bloedsuikerspiegel. Een andere verklaring voor de invloed van stress op de bloedsuikerspiegel is het feit dat wie gestresseerd is vlugger naar ongezonde en bewerkte voeding met snelle suikers grijpt. Suikers die de bloedsuikerspiegel in no time de hoogte injagen. Ontspannen en ontstressen is dus een van de tips om een stabiele bloedsuikerspiegel te houden.

Lees ook: 5 natuurlijke manieren om stress te verlichten

2. Vermijd snelle suikers

ongezonde snacks weerstaan

Puntje een brengt ons dus logischerwijze bij puntje twee: de snelle suikers. Geen excuses meer om toch nog dat hele pak koekjes leeg te eten nu je weet dat het je bloedsuikerspiegel veel te hoog maakt en je dieet boycot. Al is het feit dat een heel pak koekjes opeten je dieet of je gezondheid verpest waarschijnlijk geen nieuws meer. Alle snelle suikers die in wit brood, witte pasta, witte rijst, aardappelen, snoep, koeken en frisdranken zitten, raak je best niet aan als je gezond wil zijn. Ze verhogen de bloedsuikerspiegel in een extreem korte tijdsperiode, waardoor je erna alleen nog meer zin hebt in suiker. Kies in de plaats daarvan voor groenten en fruit die je verzadigd houden en die trage suikers bevatten.

Lees ook: Zoveel kilo suiker eten we écht per jaar

3. Gebruik citroen als smaakmaker

citroen mooimaker

Een citroen is pure verwennerij voor je lichaam doordat het sap ervan rijk is aan vitamine B, C, kalium, proteïne, antioxidanten, calcium, magnesium en pectine. Bovendien maakt het je lichaam gevoeliger voor insuline en neemt het de stof daardoor makkelijker op uit de glucose in het bloed. Zout is dan weer nefast voor de bloedsuikerspiegel. Vervang je zout dus door citroen als natuurlijke smaakmaker. Hoe natuurlijker, hoe beter.

Lees ook: 6 effectieve manieren om citroen als mooimaker te gebruiken

4. Eet genoeg vezels

Dat vezels een grote kampioen zijn wat je dieet betreft, wist je al. Het is daarentegen niet gelijk welke vezels je eet. Koolhydraten die veel vezels bevatten, worden bijvoorbeeld minder snel afgebroken, waardoor ze de bloedsuikerspiegel verhogen. De beste optie voor vezels die je bloedsuikerspiegel en je dieet een plezier doen, zijn diegene die je terugvindt in groenten. Probeer bij elke maaltijd voldoende groenten binnen te krijgen, dan zal dat alvast geen probleem zijn. Je bloedsuikerspiegel en je weegschaal zullen je dankbaar zijn.

Lees ook: DIT moet je weten over vezels eten

Met deze vier tips ben je alvast op de goede weg om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Uiteindelijk draait lichamelijke gezondheid altijd rond gezonde voeding!

Vorig artikel Overgewicht is veel meer dan enkel een paar kilo's te veel: "Ik word zo verdrietig als ik afkeurende blikken krijg toegeworpen als ik chips in mijn boodschappenwagen leg"