De ene is gezegend met een slank lichaam en kan eten wat hij wil, terwijl de andere persoon nog maar naar een bepaald voedingsmiddel moet kijken en al een kilo bijkomt. De opslagplaats van het vet dat je bijkomt door die extra kilo op de weegschaal, speelt een grote rol bij je lichamelijke gezondheid. Buikvet is bijvoorbeeld het meest ongezonde vet dat je kan hebben en meteen het moeilijkste type vet om te verbranden. Dit is waarom buikvet gevaarlijk is en waarom het zo belangrijk is om het te verminderen.
Bescherming organen
Elk lichaam slaat vet op een andere plaats op: de ene ziet vooral veel vet verschijnen op de billen, de andere wandelt rond met een zwembandje rond de buik. Niemand vindt het leuk om een extra vetlaagje te hebben, maar het vet op de ene plaats is niet het vet op de andere plaats. Waarom niet? Omdat buikvet gevaarlijk is en bilvet bijvoorbeeld niet. Buikvet is in het algemeen het meest ongezonde vet in je lichaam. Je buikholte bevat enorm veel organen die essentieel zijn om lichamelijk goed te kunnen functioneren. Denk maar aan je darmen en je maag die de spil van het spijsverteringsproces vormen. Hoe meer buikvet je hebt, hoe meer vet er zich rond die organen ophoopt. Dat heeft een invloed op de metabole processen die verantwoordelijk zijn om je voeding te verteren en de voedingsstoffen uit die voeding op te nemen in je lichaam. Buikvet kan een storende factor zijn tijdens deze processen en zelfs het metabolisme aantasten.
Lees ook:
Wat verklapt je buikvet over je gezondheid?
Bruin vs. wit vet
Hoe ziet dat buikvet er dan uit? Er zijn twee verschillende soorten vet: bruin en wit vet, of gezond en ongezond vet. Dat gezonde vet is het bruin vet. Bruin vet is vet dat energie in je lichaam omzet naar warmte en dat je op die manier warm houdt. Het heeft een invloed op je lichaamstemperatuur en je metabolisme. Dat is het gezonde vet waar je lichaam nood aan heeft, in tegenstelling tot wit vet. Wit vet komt in twee vormen: visceraal en subcutaan vet. Het subcutane vet is het vet dat je ziet in de vorm van bijvoorbeeld een bierbuik. Het visceraal vet hoopt zich op rond de organen en kan je niet waarnemen met het blote oog. Die laatste categorie is daarentegen enorm schadelijk voor de werking van de organen, wat buikvet zo ongezond maakt. Heb je een teveel aan visceraal vet, dan heb je een hoger risico op hart- en vaatziekten, diabetes, een te hoge bloeddruk of een beroerte. En dat zijn nog maar enkele van de gezondheidsrisico's die een te hoge buikomtrek met zich meebrengt.
Lees ook:
Wat is het verschil tussen bruin en wit vet?
Hebben we vetten nodig?
Maar hoezo is buikvet ongezond voor de organen, we hebben toch lichaamsvet nodig? Ja, je hebt zeker vet nodig, maar dan wel het juiste type vet. Voldoende, gezonde vetten zijn essentieel voor het behoud van een gezond lichaam. Je lichaam put de nodige energie uit vetten om te kunnen functioneren. Het lichaamsvet draagt bij aan een bescherming van de celmembranen en lichaamscellen, waardoor je essentiële vitaminen vlotter opslaat. Verder bestaat vetweefsel uit bindweefsel. Dat maakt vet tot een actief orgaan dat onder andere verschillende lichaamsvloeistoffen, bloedvaten en zenuwen verzamelt in een vetlaagje. Een klein onderhuids laagje lichaamsvet is bijgevolg noodzakelijk, maar te veel wit vet belemmert de optimale werking van de organen en je gezondheid op lange termijn. Dat maakt buikvet gevaarlijk. Als vrouw lijk je iets meer speling te hebben op het percentage buikvet waarmee je op een gezonde manier kan rondlopen. Vrouwen hebben een hoger oestrogeengehalte in hun lichaam, waardoor ze automatisch meer vet opslaan rond de buik dan mannen. Dat lichaamsvet op die plek hebben vrouwen nodig om bijvoorbeeld een kind op de wereld te kunnen zetten. Mannen zijn gevoeliger aan buikvet, omdat ze minder oestrogeen in hun lichaam hebben en hun lichaam bijgevolg niet gewend is aan dit type vet. Daarom hebben mannen bijvoorbeeld vaker een bierbuik, maar verbranden ze evengoed sneller buikvet dan vrouwen.
Lees ook:
Gaan mannen echt sneller afvallen dan vrouwen?
Waarom is het zo moeilijk om buikvet te verbranden?
Allemaal goed en wel, maar als buikvet gevaarlijk is voor het lichaam, waarom is het dan zo moeilijk te verbranden? Je eigen lichaam boycot eigenlijk een beetje hoeveel vet je verbrandt en waar je dat vet juist verbrandt. Het hormoon leptine bepaalt hoe vlot je afvalt en waar je vet opslaat. Leptine reguleert de eetlust en geeft aan wanneer je genoeg hebt gegeten. Dat eiwit dat aangemaakt wordt in de vetcellen, geeft een hongersignaal aan de hersenen. Elk lichaam heeft een andere leptinewaarde. Wanneer je plots afvalt, gaat je leptinewaarde samen met je gewicht afnemen. Toch duurt het even voor je hersenen gewend zijn aan de nieuwe waarde, waardoor je lichaam automatisch dezelfde hongersignalen uitstuurt. Zo smeekt het jou om je vetvoorraad aan te vullen. Wanneer je vet verliest, is een eerste reactie van je lichaam dus om dat vet weer terug te krijgen. Een tweede bepalende factor is stress. In vroegere tijden waarin onze voorouders moesten jagen op voedsel, maakte het lichaam het stresshormoon cortisol aan om hen in gevaarlijke situaties voldoende energie te geven om door te zetten. Die cortisol doet ons vandaag nog steeds verlangen naar meer energie en doet onze bloedsuikerspiegel stijgen als gevolg van de adrenaline die het vrijmaakt. Daardoor krijg je sneller zin in vette en suikerrijke voeding. Dat is meteen de reden waarom stress een negatieve impact op je buikvet heeft. Deze ongezonde voeding is 'leeg' en bevat geen voedingsstoffen die je lichaam echt nodig heeft. Bijgevolg slaat je lichaam deze lege voedingsstoffen op als extra vet. Daar komt ook nog eens bij dat vrouwen in de menopauze meer moeite hebben met afvallen en dat je genen ook veel invloed uitoefenen op je metabolisme en je vetverbranding.
Lees ook:
Problemen met afvallen? Dit is waarom
Tips om buikvet te verbranden
Meten is weten: meet dus je buikomtrek om te weten hoe het met jouw buikvet gesteld is. Laat je niet ontmoedigen door het feit dat buikvet gevaarlijk is, ook jij kan die overtollige centimeters langs de binnen- en buitenkant verliezen. Met deze tips en voldoende doorzettingsvermogen lukt het ook jou.
- Pas je eetpatroon aan. Focus op groenten, fruit, vezels, plantaardige en gezonde vetten en drink voldoende water. Wanneer je moeite hebt om voldoende water binnen te krijgen, raden we natuurlijke drankjes zoals SkinnyLove aan. De biologische en natuurlijke ingrediënten geven je lichaam een welkom duwtje in de rug op weg naar een gezond lichaam⁴.
- Slaap voldoende. Een slaaptekort vertraagt je metabolisme, maakt je lichaam minder gevoelig voor insuline en doet je vaker naar ongezonde en suikerrijke voeding grijpen om je lichaam een energieboost te geven. Geraak je moeilijk in slaap? Test dan eens natuurlijke drankjes zoals SleepDust uit om vlotter in slaap te vallen.
- Vermijd stress. Ontspan voldoende om het stressgehalte in je lichaam te verlagen en zo het verbranden van gevaarlijk buikvet te bevorderen.
Deze drie tips vormen de basis om van start te gaan. Voor een meer aangepast en persoonlijk plan van aanpak passeer je best eens langs je huisarts. Ook een vetanalyse is aan te raden. Op die manier kom je te weten hoe je lichaam er exact uitziet en hoe je dat vet wegkrijgt op een manier die het best aansluit bij jouw lichaamsverhoudingen.